Apel disperat al premierului polonez:“Mă tem mai puţin de puterea Germaniei decât de absenţa ei împotriva crizei”

Autori: Paul Comşa , Bogdan Cojocaru 29.11.2011
Europa este în criză de timp pentru a se mobiliza şi a găsi soluţii eficiente pentru ieşirea din criza datoriilor, în contextul în care criza se propagă cu o viteză ameţitoare, ameninţând să arunce economiile într-o nouă recesiune, costurile de finanţare ale statelor cresc la niveluri record, presiunile asupra băncilor deja intrate în malaxorul crizei se înteţesc, iar corul vocilor care prezic destrămarea zonei euro devine tot mai puternic.



Italia a plătit o dobândă record de aproape 8% la licitaţia de ieri pentru titluri de stat în care guvernul a atras de pe piaţă 7,5 mld. euro, aproape de marginea superioară a intervalului ţintit, scrie agenţia Thomson Reuters. Ran­damentul obligaţiunilor pe trei ani vândute ieri a crescut la 7,89% de la 4,93% la cea mai recentă licitaţie similară din luna octombrie, semn că investitorii nu dau Italiei şanse foarte mari de supravieţuire financiară.

Polonia critică Germania

Într-un apel deosebit de virulent, ministrul de finanţe polonez a cerut Germaniei, cea mai mare economie europeană, să acţioneze decisiv pentru a preveni colapsul zonei euro, în condiţiile în are Germania este singurul stat din Europa care poate împiedica o criză "de dimensiuni apocaliptice" în uniunea monetară şi Uniunea Europeană.

"Sunt probabil primul ministru polonez de externe din istorie care spune aceasta: Mă tem mai puţin de puterea Germaniei decât de inactivitatea ei", a spus ministrul Radek Sikorski în chiar capitala Germaniei, scrie Financial Times.

Apelul vine în condiţiile în care Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a cerut liderilor europeni să asigure mijloace de luptă suficient de puternice pentru a împiedica fuga de datoriile suverane europene. Organizaţia a avertizat că avansul eco­nomiei mondiale încetineşte, zona euro a intrat într-o uşoară recesiune, iar Statele Unite se află în pericol de a avea aceeaşi soartă.

Obama face presiuni asupra Europei şi se rezumă la promisiuni de ajutor

Preşedintele american Barack Obama a cerut Europei să acţioneze rapid şi decisiv pentru a remedia criza datoriilor suverane care reprezintă o ameninţare la adresa economiei americane, scrie agenţia Thomson Reuters.

După întâlnirea cu preşedintele Consiliului Euro­pean Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, Obama a afirmat că este nerăbdător să vadă sfârşitul crizei zonei euro. "Le-am spus că SUA sunt pregătite să le întindă o mână de ajutor pentru a remedia problema. Situaţia din Europa are o importanţă uriaşă pentru economia noastră", a declarat Obama.

SUA ar putea acţiona în sensul sprijinirii FMI să ofere asistenţă financiară Europei. Totuşi, William Kennard, trimisul SUA la Bruxelles, a spus că nu au fost discuţii concrete cu privire la acordarea de finanţare pentru ameliorarea situaţiei din Europa sau la creşterea contribuţiei SUA către FMI, ci, dimpotrivă, admi­nistraţia Obama s-a concentrat pe consilierea oficialilor europeni cu privire la programele de salvare, pe baza experienţelor din 2008.

"În final, credem că aceasta este o problemă pe care Europa trebuie să o remedieze şi are capacitatea şi resursele necesare pentru a face acest lucru", a declarat Kennard.

Achiziţiile de obligaţiuni ale BCE, în continuare timide

BCE nu a abandonat programul conservator de achiziţie a obligaţiunilor guvernamentale şi a pus în continuare presiune pe guvernele europene pentru a-şi asuma rolul de lider în combaterea crizei datoriilor din regiune, scrie The Wall Street Journal.

Banca centrală a cumpărat obligaţiuni în valoare de 8,6 mld. euro săptămâna trecută, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, dar mult sub suma pe care analiştii o consideră necesară pentru a calma pieţele.

"BCE ar trebui să cumpere obligaţiuni şi să impună o limită maximă pentru randamentele lor sau un prag pentru valoarea obligaţiunilor", a afirmat economistul-şef al OCDE Pier Carlo Padoan. El consideră că astfel pieţele ar deveni mai previzibile.