Dezinteresul deputaţilor privind proiectul de ridicare a pragului la SIF-uri îi scoate din sărite pe investitori: Nu le pasă de legea asta şi de noi

Autor: Roxana Pricop 30.11.2011

Deputaţii, reuniţi marţi în plenul Camerei Depu­ta­ţilor, au amânat din nou discutarea proiec­tu­lui legislativ de ridi­care a pragului de deţinere la SIF-uri, vestea fiind primită cu mare dezamăgire de investitori care îşi pun tot mai puţine spe­ranţe că în acest an se va întâmpla marea revoluţie pe bursă.

Mulţi investitori au ajuns la capătul răbdării, după doi ani de când aşteap­tă un deznodământ în privinţa pragului la SIF-uri, şi spun că "parlamentarii îşi bat joc de legea asta şi de cei 5.000 de in­ves­ti­tori care mai sunt în piaţă" şi că aceştia vor dispărea. Ridicarea pragului de de­ţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor este de o importanţă covârşitoare pentru piaţa locală de capital pentru că SIF-urile sunt printre cele mai lichide şi mai cunoscute companii listate, majo­ri­tatea investitorilor prezenţi la Bursa de la Bucureşti au cel puţin un SIF în portofoliu, şi nu în ultimul rând pentru că majorarea pragului va permite fondurilor străine de investiţii să aloce sume mai mari Bursei de la Bucureşti. În plus, luarea unei decizii favorabile ar putea resuscita Bursa de la Bucureşti pe un final de an puternic marcat de turbulenţele financiare din zona euro dar şi de lipsa de încredere a investi­torilor.

Cu toate acestea, nici luni şi nici marţi parlamentarii renuniţi în plenul Camerei Deputaţilor nu au discutat proiectul legislativ, deşi acesta a fost trecut pe ordinea de zi, la fel cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută, când a fost de asemenea trecut pe ordinea de zi a şedinţelor din 21 şi 22 noiembrie. Drept reacţie la noua amânare, ieri, investitorii au dus acţiunile SIF-urilor până la un minus de 5% în jurul orei 12.00, când s-a încheiat şedinţa în plen. Ultimele două săptămâni de amânări se adaugă la alţi doi ani de aşteptări, având în vedere că proiectul de lege a fost iniţiat în 2009.

Mai mult, nu este nici foarte clar când anume va fi reintrodus pe ordinea de zi având în vedere că începând de săptămâna viitoare se discută proiectul de buget pentru 2012, iar din 12 decembrie începe dezbaterea în plen a bugetului de stat pentru 2012.

Nicolae Bud, deputat PD-L şi secre­tarul Comisiei de buget-finanţe din Camera De­pu­taţilor, face o estimare:

"Cu certitudine nu va fi timp săptămâna viitoare pentru pragul la SIF-uri. Cel mai pro­babil va fi discutat în 20 sau 21 decembrie, dacă dezbaterile pe bugetul de stat se înscriu în program şi nu durează foarte mult".

Senatorul PD-L Oviudiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiec­tului, recunoaşte că procesul legislativ este foarte greoi şi speră că pragul la SIF-uri va fi discutat luni, 5 decembrie.

"Sunt şanse să fie trecut pe ordinea de zi din 5 decembrie şi voi face tot posibilul să fie introdus în primele zece puncte de pe ordinea de zi. Trebuie însă să recunosc că lucrurile se întâmplă mult mai greu decât mi-am dorit în procesul legislativ. Şi dacă durează o săptămână sau o lună, important este ca acest proiect să obţină vot favorabil", a spus senatorul.

Pe de altă parte, brokerii susţin că investitorii nu mai cred în declaraţiile parlamentarilor.

"Prin amânările succesive, deputaţii dau dovadă de opacitate şi de lipsă de interes faţă de piaţa locală de capital. Cred că deputaţii nu sunt conştienţi şi nici nu înţeleg impactul ridicării pragului de deţinere asupra pieţei de capital. Deşi acum vedem cum guvernele din Vest se luptă să câştige încrederea investitorilor şi să calmeze pieţele financiare", a spus Mihai Chişu, broker la societatea IFB Finwest.

El atrage atenţia că ridicarea pragului de deţinere va echi­vala cu o revoluţie pe Bursa de la Bucureşti, însă această revoluţie nu va avea loc dacă cei care sunt implicaţi în luarea deciziilor nu înţeleg care este rolul pieţei locale de capital în economie.

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la societatea de brokeraj Estinvest, afirmă:

"Deputaţii trebuie să respecte ordinea de zi a şedinţelor. Este o bilă neagră pentru România că politicienii nu în­ţeleg sau nu sunt interesaţi de acest proiect de lege. Drept dovadă, starea de spirit a investitorilor din piaţă este pe o pantă descendentă, iar acest lucru se vede şi în preţul acţiunilor SIF-urilor". Recent, unii parlamentari, prin­tre care se numără şi deputatul Nicolae Bud, susţin că un obstacol în adoptarea pro­iec­tului de lege ar fi lipsa unui punct de ve­dere din partea Guvernului.

În 2009, când proiectul propunea o eliminare a pragului, Guvernul şi-a exprimat un punct de vedere negativ, apoi proiectul a fost modificat pro­punând ridicarea pragului până la 5%. Senatorul Ovidiu Marian susţine însă că Guvernul şi-a exprimat verbal un punct de vedere asupra proiectului în varianta finală, rămâne însă de văzut câţi parla­mentari vor fi convinşi de acest lucru.