Cheltuielile de consum din UE au crescut în T3 cu 0,5%, cel mai redus ritm din 2011

Autor: Marius Radu - Mediafax 30.11.2011

Cheltuielile de consum din UE au crescut în trimestrul al treilea cu 0,5% în termeni anuali, faţă de avansul puternic de 2,1% raportat în perioada aprilie - iunie, acesta fiind cel mai redus ritm de creştere înregistrat în acest an, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

Deşi cheltuielile de consum din Uniunea Europeană au urcat pentru al optulea trimestru consecutiv, ritmul a încetinit în perioada iulie-septembrie, comparativ cu trimestrul al doilea, în 21 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar, potrivit unui comunicat al Visa Europe.

Marile economii europene au raportat o deteriorare a evoluţiei cheltuielilor comparativ cu trimestrul doi, respectiv Franţa (-0,5%), Germania (+0,9%) şi Marea Britanie (+1%). La polul opus, mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est au înregistrat o expansiune solidă a cheltuielilor de consum.

Lituania şi Letonia au raportat cea mai mare creştere a cheltuielior de consum, de 15,4% şi, respectiv, 13,2%, fiind urmate îndeaproape de Estonia (+9,9%), de Cehia (+5,6%) şi Slovacia (+5,6%). Totodată, cheltuielile de consum au înregistrat o creştere neaşteptată în Spania, de 2,5%, şi au scăzut cu 1% în Italia.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, aceste date fiind ajustate ulterior astfel încât să reflecte şi emiterea cardurilor Visa, preferinţele de plată ale consumatorilor şi inflaţia.