Topul celor mai mari administratori de active din România. Cine sunt cei 12 oameni care au pe mână active de 7,78 miliarde de euro?

Autor: Andrei Chirileasa 01.12.2011
Unii administrează de peste 15 ani active de sute de milioane de euro, iar alţii au devenit cunoscuţi în ultimii ani datorită creşterii puternice a activelor pe care le au în grijă. Sunt cel mai bine plătiţi specialişti de pe piaţa de capital, iar deciziile lor mişcă zeci de milioane de euro şi sunt atent urmărite de toată lumea din piaţă. Ei sunt cei mai puternici manageri de active din România.


Grzegorz (Greg) Konieczny, managerul Fondului Proprietatea - 3,46 mld. €

Konieczny, 40 de ani, este vicepreşedinte executiv şi manager de portofoliu la Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, care are mandatul de administrator al Fondului Proprietatea, una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de aproape 3,5 mld. euro.

El s-a alăturat companiei Templeton în 1995. Responsabilităţile sale sunt legate în principal de cercetare şi analiză pentru companii din centrul şi sud-estul Europei (mai puţin Rusia). Înainte de a veni la Templeton, Konieczny a fost director al Capital Market Transactions în cadrul Bank Gdanski, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Polonia la acea vreme. Konieczny este absolvent al Universităţii din Gdansk (Polonia) cu diploma de Master în Economie. În 1994, a obţinut licenţa de consultant de investiţii din partea Comisiei pentru Titluri de Valoare din Polonia.

Mihai Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management - 649 mil. €

Mihai Ion, 36 de ani, conduce din noiembrie 2005 societatea de administrare a investiţiilor din cadrul grupului Raiffeisen. În perioada 2002-2005 a condus Departamentul de Cercetare Economică şi apoi Departamentul Administrarea Activelor şi Pasivelor din cadrul Raiffeisen Bank. Este analist financiar certificat (CFA) şi doctor în economie şi lector în cadrul Academiei de Studii Economice.

Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management - 642 mil. €

Dragoş Neacşu, 46 de ani, are o experienţă de peste 10 ani pe piaţa de capital din România, iar din septembrie 2007 conduce Erste Asset Management şi administrează BCR Monetar, cel mai mare fond mutual local cu active de 350 mil. euro. El a fost anterior CEO al Raiffeisen Capital & Investment, membru în Consiliul Bursei şi secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Marius Popescu, directorul general al ING Pensii - 583 mil. €

Marius Popescu, 36 de ani, conduce din iunie 2010 ING Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensii de pe piaţa locală. El are în administrare cel mai mare fond de pensii din România, cu active de 540 mil. euro şi 1,68 milioane de cotizanţi. Anterior, el a condus ING Investment Management şi a fost manager de investiţii la ING Asigurări de Viaţă.

Adrian Tănase, CEO al ING Investment Management România - 500 mil. €

Adrian Tănase, 36 de ani, a preluat în luna iulie a acestui an conducerea diviziei locale a ING Investment Management cu active de circa 500 mil. euro. Din 2008, el administrează fondul ING Romanian Equity, cu active de 68 mil. euro, unul dintre cei mai mari investitori instituţionali de pe bursă. Anterior a lucrat la Carpatica Invest şi KD Investments.

Crinu Andănuţ, directorul general al Allianz Pensii - 349 mil. €

Crinu Andănuţ, 54 de ani, conduce din 2007 divizia de pensii private a Allianz, al doilea administrator de pensii de pe piaţa locală. El are în administrare fondul de pensii AZT Viitorul Tău, cu active de 328 mil. euro şi 1,33 milioane de participanţi. Anterior, el a fost timp de cinci ani director regional al Allianz-Ţiriac. Este licenţiat în inginerie şi are un doctorat în economie.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia - 337 mil. €

Tudor Ciurezu, 57 de ani, a fost ales la începutul acestui an în funcţiile de preşedinte şi director general al SIF Oltenia (SIF5), cea mai mare societate de investiţii de pe piaţă, cu active de 337 mil. euro. El lucrează în SIF Oltenia din 1993, iar din 1996 a fost director general adjunct şi a gestionat portofoliul companiei. Este doctor în economie.

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania - 291 mil. €

Mihai Fercală, 61 de ani, este de aproape 20 de ani preşedintele şi directorul general al SIF Transilvania, fiind unul dintre cei mai influenţi manageri de companii de pe piaţa locală de capital. El a fost timp de doi ani, în perioada 1990-1992, senator şi sectetar în Comisia de buget şi finanţe a Senatului. În 2004 a devenit doctor în economie.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana - 286 mil. €

Ioan Cuzman, 67 de ani, conduce SIF Banat-Crişana (SIF1) din 1994, în calitate de preşedinte şi director general. El este şi profesor universitar la Universitatea de Vest din Arad şi doctor în economie, din 1999. Anterior numirii sale la conducerea SIF1, el a fost subprefect de Arad în perioada 1990-1992.

Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest - 276 mil. €

Petre Szel, 66 de ani, administrează activele de 276 mil. euro ale SIF Muntenia (SIF4), în calitate de preşedinte şi director general al societăţii de administrare Muntenia Invest, funcţie pe care o deţine din 2005. Anterior, el a lucrat tot în cadrul SIF Muntenia, din 1993. Este inginer de profesie, având şi un doctorat în inginerie industrială.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova - 238 mil. €

Costel Ceocea, 55 de ani, este preşedinte şi director general al SIF Moldova (SIF2) din octombrie 2008, însă ocupă funcţii în conducerea executivă a societăţii de investiţii din 2001. Anterior, el a fost referent şi apoi şef de serviciu în cadrul SIF Moldova, începând din 1994. Este economist de profesie, iar în 2009 a finalizat un doctorat în economie.

Dan Nicu, preşedintele BRD Asset Management - 171 mil. €

Dan Nicu, 54 de ani, conduce din 2001 divizia de administrare a investiţiilor a grupului BRD, fiind unul dintre cei mai experimentaţi administratori de fonduri mutuale de pe piaţa locală. Are în administrare şase fonduri de investiţii. Este absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti, iar în 1997 a absolvit un program de Executive MBA.