Paza bună trece primejdia rea: cum se pregătesc marile companii de sfârşitul zonei euro

Autori: Andreea Mindrila , Paul Comşa 30.11.2011

Iniţial, scenariul privind eventuala dezmembrare a zonei euro a fost o simplă ipoteză, apoi a fost luată în considerare de tot mai mulţi analişti, iar acum ideea a încolţit în mediile bancare şi de business internaţionale.

După ce britanicii au prezentat planuri de apă­rare pentru cazul "exploziei" monedei unice, iar băncile au început să-şi reducă expunerea pe ţările periferice ale zonei euro, acum este rândul ma­rilor companii şi al intermediarilor financiari să schiţeze planuri de reacţie pentru cazul în care zona euro se va destrăma.

Constructorii de maşini, grupurile energetice, producătorii de bunuri de larg consum şi alte multinaţionale au început să plaseze rezervele băneşti în investiţii sigure pentru a minimiza riscurile şi să elimine cheltuielile care nu sunt necesare. Colosul industrial Siemens a mers şi mai departe, înfiinţând o bancă proprie prin intermediul căreia se pot depozita fonduri la BCE, cea mai sigură instituţie de credit din zona euro.

"Nu ştim cât de aproape suntem de miezul nopţii, dar este foarte întuneric afară", descrie plastic situaţia un investitor american citat de cnbc.com.

Presa internaţională scrie că numeroase platforme financiare, printre care CLS Bank, ICMA, Thomson Reuters şi Fxall, care intermediază tranzacţii interbancare în special pe pieţele valutare, i-au anunţat deja pe clienţii lor că se pregătesc pentru eventualitatea în care vor fi reintroduse mărcile germane, francii francezi sau drahmele greceşti.

Ce efecte ar putea avea prăbuşirea euro

Colapsul monedei euro ar putea trimite ţările dezvoltate ale lumii într-o recesiune severă, trăgând în prăpastie şi economiile emergente, a avertizat Organizaţia pentru Cooperare şi Dez­voltare Economică (OCDE), notează The Guardian.

Organizaţia a revizuit în sens negativ prognozele de creştere a economiei mondiale de la 4,2% la 3,4% pentru acest an şi de la 4,6% la 3,8% pentru anul următor. OCDE aver­tizează, de asemenea, că o înceti­nire şi mai puternică este posibilă dacă zona euro nu reuşeşte să controleze criza, iar politicienii americani nu reuşesc să se pună de acord asupra unui plan de reducere a cheltuielilor.

Agenţia de rating Moody's anticipează că ieşirea din zona euro a oricărei ţări va declanşa o cascadă de default-uri suverane în întreaga regiune.

"Afacerile reale" aşa cum au fost şi cele de pe pieţele financiare "îşi sta­bilesc acum preţurile în cazul unui sce­nariu de destrămare a zonei euro. Dacă aşteptările de dezastru devin tot mai concrete şi un număr tot mai mare de jucători încep să se poziţioneze astfel încât să se protejeze împotriva dezas­trului, consecinţele vor deveni cople­şitoare", spune Jean Pisani-Ferry, directorul comisiei de experţi Bruegel din Bruxelles.