Cum prezintă principalele publicaţii de business situaţia actuală din Europa

Autor: Bogdan Cojocaru 30.11.2011

De patru ani criza mondială, economică şi financiară, şi acum criza datoriilor din Europa sunt prezente în headline-urile marilor publicaţii economice ale lumii, acaparând locul ocupat de titluri, pe care am vrea să le vedem acum, despre investiţii şi proiecte de dezvoltare. Intensificarea crizei europene, care riscă să provoace una dintre cele mai mari catastrofe din istoria financiară a lumii, prăbuşirea monedei euro, este intens dezbătută de aceste publicaţii, în special de cele de limbă engleză.



Wall Street Journal

Publicaţia americană, într-un mix de analize, opinii şi prezentări ale situaţiei de fapt, scrie în pagina de ieri printre altele că miniştrii de finanţe din zona euro au convenit asupra unor detalii pentru extinderea fondului de bailout EFSF, însă la un nivel mai redus decât au sperat anterior.

Publicaţia sugerează că europenii s-ar putea îndrepta pentru ajutor către FMI şi BCE. O opinie semnată de Simon Nixon arată că cel mai mare obstacol pentru rezolvarea crizei este Franţa, stat a cărui viziune europeană, spre deosebire de a Germaniei, se bazează pe acorduri între state.

Germania s-a arătat întotdeauna dispusă să cedeze din putere Comisiei Europene. WSJ notează că datoriile Franţei se tranzacţionează ca şi cum statul nu ar avea rating maxim.

Financial Times

Publicaţia britanică scoate în evidenţă faptul că BCE ar putea fi determinată să acţioneze cu mai multă forţă pentru combaterea crizei după ce şomajul din zona euro a atins un nivel record de la înfiinţarea uniunii monetare.

FT notează, de asemenea, că austeritatea cerută de europeni va afecta revenirea economiei Irlandei, iar Marea Britanie o ia pe drumul austerităţii prin "furtuna datoriilor din Europa".

The Guardian

Publicaţia prezintă, de asemenea, scenarii cu efectele destrămării zonei euro şi cum se pregătesc afacerile pentru această posibilitate şi arată că urmează zece zile cruciale pentru salvarea euro.

Cotidianul britanic insistă pe evoluţia crizei datoriilor, pe care o prezintă pas cu pas, punând accent pe deciziile luate de miniştrii de finanţe din zona euro privind consolidarea EFSF.

The Guardian notează că oficialii europeni s-ar putea îndrepta spre FMI pentru ajutor şi subliniază, într-un articol bazat pe un raport al CE-BCE, că problema de lichiditate a Italiei, a treia mare economie a zonei euro, riscă să tragă statul în insolvenţă.

O opinie semnată de editorul financiar Nils Pratley arată de ce un plan de salvare bazat pe FMI nu va funcţiona: instituţia nu are suficientă putere de foc şi are pretenţia de a avea prioritate la rambursarea datoriilor.

Le Figaro

Publicaţiile franceze se rezumă la a prezenta desfăşurarea crizei datoriilor, insistând pe deciziile luate de miniştrii de finanţe din zona euro referitoare la fondul de salvare al uniunii monetare.

Le Monde

Le Monde a publicat însă un interviu acordat de Baudoin Prot, directorul general al BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, în care acesta prezintă situaţia în care se află sistemul bancar european.

Prot notează că industria financiară se confruntă cu dificultăţi fără precedent, iar băncile nu-şi vor reveni niciodată la situaţia anterioară crizei.