S&P menţine România în categoria „junk“, nerecomandată investiţiilor

Autor: Claudia Medrega 01.12.2011

Standard & Poor's (S&P), una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, a confirmat ratingul suveran al României la categoria "junk", nerecomandat investitorilor, în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei şi a scăderii deficitelor şi, în plus, a redus cu o treaptă ratingul pentru datoriile în lei la nivelul ratingului de ţară ("BB+/B").

De la celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody's, România are în prezent calificativul "investment grade". În timp ce Moody's nu a modificat ratingul României în aceşti ani de criză, Fitch Rating a retrogradat ţara în toamna anului 2008, pentru ca la jumătatea acestui an să majoreze calificativul acordat României cu o treap­tă, la "BBB-", ceea ce a înseamnat reîntoarcerea în categoria cu risc acceptabil pentru investiţii.
Nivelul ratingului de ţară este foarte important pentru investitorii institu­ţionali, care iau deciziile de plasament în funcţie de riscul emitentului. Mulţi investitori au de altfel limitări în politica de plasamente, fiind concentraţi doar asupra emitenţilor cu rating peste pragul de investment grade.
S&P a fost prima agenţie de evaluare financiară care a retrogradat România în toamna anului 2008 la categoria "junk", astfel că România devenea singura ţară membră a Uniunii Europene cu rating sub pragul recomandat pentru investiţii. Acum agenţia de rating recunoaşte îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali ai economiei româneşti, respectiv scăderea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, precum şi echilibrarea economiei, dar aduce aceste argumente în favoarea menţinerii ratingului într-o perioadă în care mai toate ţările devin "victime" ale retrogradărilor.
Perspectiva stabilă a ratingului reflectă opinia că guvernul va continua să consolideze finanţele publice conform ţintelor stabilite, iar noul acord cu FMI va reduce riscul derapajelor fiscale înaintea alegerilor din 2012, potrivit unui comunicat transmis de agenţie.
Standard & Poor's promite că ar putea îmbunătăţi ratingul acordat României dacă guvernul va continua măsurile de reformă structurală, pentru îmbunătăţirea competitivităţii şi a creşterii economice potenţiale, concomitent cu o politică bugetară prudentă.
Însă, dacă Guvernul nu va reuşi să respecte ţintele de consolidare fiscală şi strategia de reforme structurale, sau dacă deficitele externe vor creşte semnificativ, ratingul ar putea fi sub presiune.
În pofida programului cu FMI, economia rămâne vulnerabilă la şocurile externe, din cauza datoriilor externe încă mari, deşi în scădere, şi a ponderii mari a băncilor elene şi austriece în sectorul bancar, avertizează S&P.
Măsura de a aduce ratingul datoriilor în lei la nivelul celui pentru datoriile în valută reflectă revizuirea metodologiei S&P pentru ratingurile suverane. În conformitate cu criteriile aplicate pentru evaluarea ratingurilor suverane, ratingul pentru datoriile în lei a fost egalizat cu cel pentru datoriile în valută, având în vedere gradul ridicat al euroizării economiei.