Când Bizanţul eram noi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 02.12.2011

Flacăra, un veac de strălucire

Trustul de presă Publicaţiile Flacăra şi Fundaţia "Premiile Flacăra" organizează Gala Premiilor Flacăra, ediţia 2011 - by Loteria Română, cele mai vechi şi mai cunoscute distincţii din presa românească, oferite pentru realizări semnificative în urmatoarele domenii: literatură, teatru şi film, muzică, arte plastice, ştiinţă, jurnalism, sport şi management. Cu aceeaşi ocazie se decernează Marele Premiu Flacăra, unei personalităţi-reper pentru poporul român. Ediţia din acest an a Galei Premiilor Flacăra stă sub semnul aniversării a 100 de ani de la primul număr al revistei Flacăra, fondată în 1911 de politicianul, scriitorul şi gazetarul Constantin Banu.

De-a lungul timpului, revista Flacăra a premiat peste 400 de personalităţi, oameni care reprezintă adevarata enciclopedie a valorilor României contemporane. Oameni esenţiali, oameni puternici. Oameni care au modelat istoria şi cultura unei naţiuni.

Laureaţii Galei Premiilor Flacăra, ediţia 2011 - by Loteria Româna sunt: Literatură - Stelian Ţurlea; Teatru şi Film - Maria Dinulescu; Muzică - Tiberiu Soare; Arte Plastice - Florin Ciubotaru; Jurnalism - Carmen Avram; Sport - Echipa naţională feminină de spadă; Ştiinţă - Dinu C. Giurescu; Management - Mark Farrugia Neville; Marele Premiu - Mircea Diaconu.

În cadrul Galei, Pernod Ricard Romania va primi trofeul calităţii "Fierul de Cristal".

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc luni, 5 decembrie, în Sala Mare a Operei Naţionale din Bucureşti (foto 1), începând cu ora 19.

Caramitru - Mălăele, un Crăciun şi două stele

Crăciunul aduce o întâlnire neconvenţională cu doi actori de excepţie, Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele (foto 2-3), care urcă pentru prima dată împreună pe scenă pentru un spectacol de improvizaţie, plin de sensibilitate, profunzime şi umor. "Pentru că starea de graţie a actorului este improvizaţia, ne dorim un spectacol viu, interactiv şi atipic", spune Horaţiu Mălăele. Spectacolul "Caramitru-Mălăele, un Crăciun şi două stele", va avea loc marţi, 20 decembrie, de la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Actori celebri şi regizori afirmaţi, partenerii de dialog au în comun, dincolo de pasiunea pentru teatru, mult farmec, forţă şi o naturaleţe ce le-a adus întotdeauna admiratori şi ropote de aplauze. Pot face din orice întâlnire una memorabilă, iar o discuţie liberă poate fi oricând o lecţie de teatru şi o lecţie de viaţă. Au o afinitate comună către versuri, sunt amândoi mari cercetători într-ale poeziei, un teritoriu sensibil în care se ascund multe virtuţi scenice, teatrale, pe lângă multe dintre virtuţile sufletului. Spectacolul reprezintă o mult aşteptată premieră: este vorba de prima întâlnire pe scenă a celor doi în zeci de ani de excepţională carieră. Desigur, cu o notabilă excepţie: comedia "Dineu cu proşti", unul dintre succesele răsunătoare ale naţionalului bucureştean, un spectacol regizat de Ion Caramitru în care Horaţiu Mălăele desăvârşeşte, cu naturaleţe şi profunzime, un rol primit cu superlative de critică, Francois. În liniştea din prejma Crăciunului, eleganţa unei conversaţii între doi prieteni ar putea însemna o porţie considerabilă de râs sănătos sau ar putea aprinde o candelă cu miros de brad, care să lumineze în suflet până departe.

Ion Caramitru: "Horaţiu Mălăele este cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani. O personalitate complexă ca actor, ca regizor de teatru şi ca regizor de film mai nou".

Horaţiu Mălăele: "Marele artist Caramitru este alcătuit dintr-un material maleabil şi ductil, ce poate lua forma oricărui act artistic de interes public".

PINA - documentarul anului în România, favorit la Oscaruri

Filmul PINA (foto 4), în regia lui Wim Wenders, este propunerea Germaniei la Premiile Oscar pentru categoria "cel mai bun film străin" şi se regăseşte pe lista scurtă a nominalizărilor la secţiunea documentar. În plus, PINA concurează pentru premiul ARTE oferit de Academia Europeană de Film. Oscarurile europene vor avea loc în data de 3 decembrie 2011 în Berlin.

PINA a fost lansat pe marile ecrane în toamna aceastui an de Parada Film şi a fost cel mai vizionat documentar în cinematografele din România. De asemenea, PINA este filmul semnat de Wim Wenders care a adunat cel mai mare număr de spectatori în sălile de cinema. Aşa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, PINA este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Filmat cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, producţia ilustrează revoluţionara şi originala artă a marii coregrafe germane care a murit în vara anului 2009.

Lansarea lungmetrajului în România a beneficiat de o campanie de promovare fără precedent în peisajul cinematografic autohton: personalităţi din showbiz, media, sport şi din domeniul cultural au susţinut PINA, invitându-i astfel pe spectatori să ia parte la o experienţă cinematografică unică. Într-o mişcare de forţă, personalităţi îndrăgite de public au fost alături de fenomenul cinematografic al anului, PINA, prin testimoniale filmate ce pot fi vizionate pe pagina oficială paradafilm.ro, pe reţelele de socializare şi pe canalul YouTube paradafilm. Din campanie au făcut parte, printre alţii: Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Alexandru Tomescu, Cristina Bazavan, Farid Fairuz.

Între Orient şi Occident

Formaţia vocal-instrumentală de muzică veche "Anton Pann" şi muzicienii Kyriakos Kalaitzidis (Grecia), Kyia Tabassian (Canada), Neva Özgen şi Fikret Karakaya (Turcia) susţin duminică, 4 decembrie 2011, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, concertul de gală Între Orient şi Occident (foto 5). Evenimentul încheie seria de întâlniri din cadrul programului Când Bizanţul eram noi, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie "Anton Pann".

Muzică de curte şi citadină, precum şi piese contemporane create sub influenţa muzicii vechi alcătuiesc un program cu lucrări de Dimitrie Cantemir, Ali Ufki, Anton Pann, Veniamin Costaki, Tanburi Cemil Bey, Constantin Răileanu, Kyriakos Kalaitzidis şi cântece tradiţionale - "un repertoriu născut sub impresia Polisului prin exelenţă, dar cu puternice trăsături autohtone" (Constantin Răileanu). Conceptul artistic şi aranjamentele muzicale au fost realizate de Constantin Răileanu, dirijorul formaţiei "Anton Pann", în colaborare cu Kyriakos Kalaitzidis, Kyia Tabassian, Neva Özgen şi Fikret Karakaya, muzicieni cu experienţă în cercetarea şi revalorificarea operelor din diverse manuscrise muzicale şi colecţii. Muzicienii invitaţi alături de formaţia "Anton Pann" la concertul de galăfac parte din ansamblurile care au concertat, de-a lungul anului, în cadrul proiectului Când Bizanţul eram noi: En Chordais (Grecia), Anatolia, Bezmârâ (Turcia), Constantinople (Canada).

Teatrul "Tamási Aron" este invitat din nou la Gdansk

După prezenţa sa la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti spectacolul Neguţătorul din Veneţia (foto 6) al Teatrului "Tamási Aron" a fost invitat la Festivalul Internaţional "Shakespeare" din Gdansk. Teatrul din Sfantu Gheorghe a mai fost invitat la prestigioasa întâlnire teatrală din Gdansk în 2004, cu spectacolul Romeo şi Julieta în regia lui László Bocsárdi.

Gdansk este un oraş în nordul Poloniei, pe malul Mării Baltice, unde are loc anual acest festival internaţional, în prima săptămână a lunii august. Scopul Festivalului este să îi provoace pe spectatori a se întoarce mereu la opera marelui dramaturg, prin întâlnirea cu cele mai inspirate şi tulburătoare spectacole pe texte shakespeariene - producţii teatrale pe care selecţionerul le caută prin lumea întreagă. Întâlnirea spectatorilor din Gdansk cu aceste producţii artistice are loc în teatre, opere, biserici sau în aer liber, iar în 2012 Festivalul îşi anunţă ediţia cu numărul 16.

Programul Festivalului mai include şi întâlniri ale spectatorilor cu regizorii, actorii şi producătorii spectacolelor invitate, respectiv dezbateri, seminarii, workshopuri şi vernisaje - toate aceste oferte de dialog multicultural pe teme shakespeariene devenind deja cunoscute în lumea întreaga sub denumirea de Academia de Vară "Shakespeare".

George Enescu sărbătorit la Bruxelles

Cu prilejul împlinirii a 130de ani de la naşterea lui George Enescu, Institutul cultural român Bruxelles organizează un concert aniversar (foto 7) luni 5 decembrie, ora 19.30, în prestigioasa sală a Conservatorului regal.

Protagoniştii concertului vor fi doi tineri interpreţi în plină afirmare: violonistul Ilian Gârneţ, din Republica Moldova, laureat al concursului internaţional "Reine Elisabeth" în 2009, şi pianista Claudia Bara, acompaniatoare oficială, din 2007, pentru secţia de vioară a concursului internaţional "George Enescu"şi profesor-acompaniator la Capela muzicală Regina Elisabeta din Bruxelles.

Claudia Bara a lansat în această toamnă un CD cu creaţii camerale de tinereţe ale lui Enescu, la o casă de discuri franceză. Enescu a figurat în primplanul toamnei muzicale din Bruxelles, prin noua producţie cu opera Œdipe la Théâtre de La Monnaie şi mai multe concerte.

Concertul aniversar ENESCU 130, propus publicului european din Bruxelles la acest început de decembrie, reprezintă continuarea unui proiect iniţiat de Institutul cultural român în 2010, care îşi propune să asocieze artişti din Republica Moldova şi din România, în intenţia de a sublinia apartenenţa lor la un spaţiu cultural comun.

Pianistul spaniol José Luis Nieto la Bucureşti şi la Cluj

Sâmbătă, 3 decembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului, va avea loc, în organizarea Instituto Cervantes Bucureşti în colaborare cu Filarmonica "George Enescu", un recital de pian al reputatului muzician spaniol José Luis Nieto (foto 8). În program: Manuel de Falla - Patru piese spaniole şi Amorul vrajitor; Alexander Scriabin - Preludiile op. 17A si Studiu op. 8, nr. 12.

José Luis Nieto, pianist cu o bogată activitate concertistică la nivel internaţional, este unul dintre cei mai importanţi pianişti spanioli din generaţia tânără. A urmat cursurile Conservatorului Regal Superior de Muzică din Madrid şi apoi şi-a continuat studiile în Rusia, unde a absolvit cursurile celebrului Conservator Ceaikovski de la Moscova, sub Îndrumarea pianistului Mihail Voskressesnsky, luându-şi doctoratul cu pianistul Victor Merzhanov. Creează orchestra de cameră Sinfonietta din Moscova, un proiect ambiţios al pianistului, a cărei activitate debutează În 2006 cu un prim concert la Muzeul Puşkin. Orchestră - fondată şi condusă de José Luis Nieto - are că membri muzicieni formaţi la Conservatorul Ceaikovski, cu un înalt nivel artistic.

A concertat că solist alături de Orchestra Camerata Baltica sub baghetă dirijorului Anton Sharoev, Orchestra de Virtuozi ai Conservatorului Ceaikovski, colaborând cu muzicieni precum Alexei Utkin sau Elena Obratszova. A realizat trei turnee În Statele Unite ale Americii, concertând la Chicago, Los Angeles, Sân José, New York, Albuquerque etc. În Europa, a dat recitaluri în săli precum cea a Academiei Regale Spaniole, la Roma, Auditorio Conde Duque de Madrid, Instituto Bildnerisches Denken, la Grenzach-Wyhlen (Germania), Gran Auditorio, la Lisabona, Sala Auditorio Nacional de Madrid. A oferit peste 40 de concerte şi master class În America Latină, cele mai importante fiind colaborările cu Orchestră Simfonică din Antofagasta şi Orchestra Simfonică din Chile în Sală Gran Teatro de Oriente din capitală chiliană.

În cariera de solist, a înregistrat opt CD-uri, atât în Spania, cât şi în Rusia. Anul 2011 îl găseşte concertând în oraşe ca Sankt Petersburg, Kaliningrad, Moscova, Budapesta, Napoli, Roma, Vigo, Tarragona, Gijón si New York. În 2012, va concerta la Tokio cu un repertoriu alcătuit din compozitii ale lui Manuel de Falla. Un al doilea recital al lui José Luis Nieto în România va avea loc luni, 5 decembrie 2011, ora 19.00, la Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Un conferenţiar ajuns vagonetar

În cadrul programului "Conferinţele Teatrului Naţional" criticul Daniel Cristea-Enache (foto 9) va prezenta conferinţa cu tema Un conferenţiar ajuns vagonetar: cazul Ion D. Sîrbu (cu o proiecţie video realizată de artistul Ion Barbu)

"Ion D. Sîrbu este scriitorul român postbelic cu, poate, cea mai spectaculoasă carieră postumă.

A murit în septembrie '89, cu două luni înainte de Revoluţie; iar sertarul lui, spre deosebire de cele ale altor scriitori români, era plin cu manuscrise. Printre acestea se numără Jurnalul unui jurnalist fără jurnal şi romanul Adio, Europa!.

Ion D. Sîrbu a fost modelul lui Victor Petrini, protagonistul lui Marin Preda din Cel mai iubit dintre pământeni. Cei doi evoluează pe traseul: carieră universitară, puşcărie politică, munca de jos: Petrini la deratizare, Sîrbu, vagonetar în mină.

În ochii vigilenţi ai activiştilor, politrucilor şi informatorilor de atunci, Ion D. Sîrbu era un caz.

Aveau dreptate." Daniel Cristea-Enache