De ce ar trebui să se teamă zona euro de o criză de creditare în Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru 01.12.2011

În ultima perioadă perspectiva reducerii ratingului de top al Franţei i-a îngrozit pe politicieni şi a stârnit panică pe pieţele financiare deoarece o astfel de acţiune ar afecta încrederea pe care investitorii ar avea-o în fondul de salvare al zonei euro, EFSF.

Acest fond are nevoie de garanţiile ţărilor membre cu rating maxim pentru a atrage finanţare. Investitorii pierd din vedere însă o altă posibilitate, aceea ca Austria să-şi piardă şi ea ratingul de top în urma pierderilor grele pe care băncile le-ar avea în Europa Centrală şi de Est dacă economiile din regiune ar fi sufocate de criza datoriilor din Vest.

Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor germane scadente la zece ani şi cele austriece cu aceeaşi maturitate a crescut considerabil luna trecută, semn al complexităţii crizei financiare care devastează zona euro, scrie The Wall Street Journal.

Băncile austriece nu sunt expuse la datoriile statelor cu probleme, dar pot fi afectate în cazul în care criza se înrăutăţeşte, notează publicaţia americană. WSJ, alături de alte mari publicaţii de business şi instituţii financiare precum FMI, a atras de mai multe ori atenţia asupra riscului ca politica băncilor occidentale de a limita creditarea în Europa de Est să provoace în regiune o criză de lichiditate, cu implicaţii severe asupra economiilor.

Ca şi Franţa, Austria se numără în ochii investitorilor şi analiştilor printre statele cele mai vulnerabile la o retrogradare a ratingului din partea companiilor de evaluare financiară.

Economistul Bernhard Felderer, de la Institutul austriac de Studii Avansate, a avertizat în noiembrie asupra riscului ca ratingul Austriei să fie redus.

La rândul lui, Tobias Blattner, directorul de cercetare economică pentru Daiwa Capital Markets, consideră că dacă încrederea din zona euro nu se îmbunătăţeşte, firmele de rating vor începe să retrogradeze ţările euro, inclusiv Austria, în primul trimestru al anului viitor.

EFSF, vulnerabil la problemele din Est

Retrogradarea Austriei ar echivala cu "o lovitură de baros" dată EFSF, subliniază WSJ.

"Capacitatea de creditare a EFSF se bazează pe cele şase state cu rating de top triplu A. Dacă Franţa sau Austria vor fi retrogradate vor rămâne două opţiuni, fie reducerea capacităţii de creditare a fondului pentru păstrarea ratingului maxim, fie renunţarea la calificativul de top, ceea ce ar însemna costuri mai mari", spune Blattner.

La sfârşitul lunii trecute, ministrul austriac al finanţelor Maria Fekter a anunţat că vrea să reducă deficitul bugetar la sub 3% din PIB până în 2013, de la nivelul actual de 3,9%. Tot în noiembrie, guvernul a anunţat că vrea să introducă în constituţie o pere­ve­dere care să impună limitarea cheltuielilor.

Cel mai mare pericol pentru Austria este reprezentat de împrumuturile făcute de băncile austriece subsidiarelor est-europene. Unităţile locale ale băncilor austriece nu s-au putut finanţa complet doar utilizând depozitele, astfel că au primit îm­pru­mu­turi de la băncile-mamă, ceea ce pune instituţiile de credit în pericol în cazul în care calitatea creditului se deteriorează în aceste ţări, explică Thomas Url, eco­nomist la Institutul austriac de Cercetare Economică.

Banca centrală a Austriei a publicat în noiembrie un set de recomandări pentru băncile cu expunere mare în Europa Centrală şi de Est, acceptate de Uni­Cre­dit Bank Austria, Erste Bank şi Raiffeisen, toate active şi în România. Recomandările, care ar putea fi încă modificate, cer băncilor să limiteze la 110% raportul dintre noile credite acordate de sub­si­di­arele din regiune şi finanţarea disponibilă local, adică de­po­zi­te, emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la in­sti­tuţii su­pranaţionale precum Banca Europeană pen­tru Re­con­strucţie şi Dezvoltare sau Banca Euro­pea­nă pen­tru Investiţii. În replică preşedintele Traian Bă­sescu a declarat că băncile statelor europene au ob­ţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pre­gă­tesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play".


Franţa, retrogradată de o firmă de rating din SUA

Agenţia de evaluare financiară Egan-Jones a redus ratingul datoriilor Franţei de la "AA-" la "A", nivel cu cinci trepte sub cel de "AAA" atribuit de marile firme de rating S&P, Moody's şi Fitch. Retrogradarea a avut la bază perspectivele de creştere economică, situaţia finanţelor publice şi cea a sectorului bancar, scrie Le Figaro.

În privinţa datoriei, Egan-Jones a constatat că aceasta s-a încadrat pe un trend "dezastruos, iar cea mai dificilă perioadă urmează să vină."