Fondurile care au stat departe de bursă au câştigat până la 14% în mai puţin de un an

Autor: Roxana Pricop 02.12.2011

OTP Obligaţiuni se menţine în poziţia de lider al pieţei de fonduri mutuale cu un randament de 13,55% pentru pri­mele 11 luni din an şi prezintă po­ten­ţialul de a încheia 2011 ca performerul anului. Pe locurile al doilea şi al treilea se situează două fonduri administrate de Certinvest: Obligaţiuni cu un ran­dament de 6,84% şi Monetar cu un ran­dament de 6,8% în ultimele 11 luni.

La extrema opusă se situează fondurile de acţiuni pentru care ul­timele luni au fost extreme de dificile, astfel că pierderile acestora se situează între un minus de 34 de procente, raportat de fondul denominat în euro BT Index Austria ATX cu expunere pe Bursa de la Viena, şi un minus 11,6% raportat de fondul BCR Expert, considerat şi "cel mai performant fond de acţiuni".

Performerul lunii noiembrie este fondul diversificat Carpatica Stock cu un randament de 9,8%, urmat de două fonduri Certinvest: BET-FI Index cu 3,82% şi Short Fund cu un randament de 2,43%.

La începutul lunii decembrie activele nete totale ale fondurilor mutuale se ridicau la 6,954 miliarde de lei, mai mult cu 1,5 miliarde de lei faţă de începutul anului.

În acest an creşterea activelor a fost susţinută de intrările de bani raportate de fondurile cu profil de risc conservator, situaţie similară cu anii anteriori.