Munchau: Sunteţi mai bine decât orice ţară din zona euro. Reformaţi şi abia apoi aderaţi, nu invers

Autor: Cristina Rosca 02.12.2011

Ţinta stabilită de România pentru aderarea la zona euro, respectiv anul 2015, este pe de-o parte prea optimistă, însă pe de alta nu este nerealistă, a spus în cadrul Galei ZF Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times şi unul dintre cei mai reputaţi ziarişti pe teme economice şi expert în politicile UE.

"2015 este o ţintă prea optimistă, însă totodată nu este una nerealistă. Este nevoie de măsuri pentru ca România să îşi îndeplinească ţinta. Este posibil însă, chiar dacă voi sunteţi pregătiţi, zona euro să nu fie pregătită pentru voi la momentul respectiv pentru că ei înşişi au nevoie de măsuri."

Munchau mai spune că este bine că România nu este membru al zonei euro, măcinată de probleme în prezent, şi este bine că nu a forţat o aderare prematură, deşi nu era pregătită.

"Sunteţi mai bine decât orice ţară din zona euro. De aceea trebuie să învăţaţi din experienţa Portugaliei. Reformaţi şi abia apoi aderaţi, nu invers", mai spune editorialistul Financial Times, care a avertizat în urmă cu câteva zile că există posibilitatea destrămării zonei euro în zece zile dacă nu se vor lua măsurile necesare. El spune că deşi este foarte dificil să prevesteşti ce se va întâmpla, există şanse mici ca zona euro să nu supravieţuiască. Vor fi însă necesare o serie de măsuri dure care să restructureze din temelii uniunea monetară. Mai mult, situaţia nu se va rezolva imediat. "România va fi şi ea afectată de criza din zona euro. Dacă cel mai pesimist scenariu devine realitate, iar zona euro se destramă, vor apărea tulburări financiare majore. Sistemul vostru financiar este dependent de cele vest-europene, de aceea sunteţi vulnerabili."

Totuşi, potrivit lui Munchau, România are un avantaj important, şi anume faptul că economia este tânără şi flexibilă. Astfel, dacă lucrurile se vor înrăutăţi pentru zona euro, situaţia nu trebuie să fie la fel de rea şi pentru România.

"Ţara voastră ar putea fi afectată un an sau doi, dar nu trebuie să sufere la fel de mult timp ca zona euro. Aveţi o economie tânără care îşi poate reveni mai repede. Mai mult, oamenii aici sunt mai optimişti decât în Belgia sau Italia."