Gala ZF 2011 a premiat anul acesta şi cele mai valoroase cinci companii cu acţionariat românesc. GALERIE FOTO

Autori: Cristina Rosca , Andreea Neferu 02.12.2011

Ediţia din 2011 a Galei ZF, evenimentul de business în cadrul căruia sunt premiate cele mai valoroase companii din România, a reunit miercuri seară aproximativ 400 de lideri din mediul de business românesc.

Anul acesta cele mai valoroase cinci companii din România au fost OMV Petrom (3,7 mld. euro), Hidroelectrica (3,5 mld. euro), Orange România (2,86 mld. euro), Romgaz (2,7 mld. euro) şi Vodafone România (2 mld. euro), în timp ce în topul celor mai valoroase firme cu acţionariat românesc se află RCS&RDS (567 mil. euro), Banca Transilvania (386 mil. euro), Grup Servicii Petroliere (207 mil. euro) şi Dedeman (180 mil. euro).

Anuarul celor mai valoroase 100 de companii din România care va apărea pe piaţă pe 5 decembrie, a fost realizat împreună cu casa de investiţii Capital Partners, pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi a capitalizărilor bursiere.

Partenerii Galei ZF au fost Siveco, Orange, Eximbank, Rompetrol, Petrom, UPC, Bursa de Valori Bucureşti, BRD, Lenovo, Alico, Salans, Nissa, Academica şi Niran.



Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom: "Acum 6 ani am primit pentru prima oară acest premiu. Mi s-a părut extraordinar, nu m-am gândit însă cât e de greu să te menţii pe aceeaşi poziţie".

De şase ediţii, OMV Petrom este liderul contestabil al Topului celor mai valoroase 100 de companii din România, în ciuda faptului că anul acesta valoarea producătorului de petrol şi gaze pe bursă a scăzut cu peste 17% faţă de 2010, până la 3,7 miliarde de euro.

Dragoş Zachia Zlatea, director general adjunct Hidroelectrica: "Vă garantăm că şi 2011 va fi unul de succes pentru compania noastră şi promitem să fim în top şi în anii viitori".

La fel ca anul trecut, Hidroelectrica este cea mai valoroasă companie de stat, fiind cel mai mare producător de energie din România. Într-un an valoarea companiei a crescut cu 4%, iar dacă ar fi scoasă la vânzare, preţul pentru Hidroelectrica ar fi de cel puţin 3,5 mld. euro.

Jean-François Fallacher, CEO Orange România: "Anul viitor Orange aniversează zece ani de prezenţă pe piaţa locală. După zece ani de investiţii aici suntem optimişti şi credem în această ţară".

Orange România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telecom după cifra de afaceri, profit net şi numărul de clienţi, s-a clasat pe locul trei în Topul celor mai valoroase companii din România, cu o valoare de 2,86 mld. euro, în scădere cu 9% faţă de anul precedent.

Virgil Scărlătescu, director comercial, sucursala Ploieşti, Romgaz: "Am avansat în acest top select cu paşi mărunţi, dar siguri. Astfel, am dovedit încă o dată că Romgaz este un pilon de bază al economiei româneşti".

Producătorul de gaze Romgaz Mediaş se află pe locul patru în Top, fiind compania cu cel mai mare profit net înregistrat de vreo firmă controlată de statul român în 2010. Valoarea de piaţă a companiei este de peste 2,7 mld. euro, cu 5,3% mai mare comparativ cu anul trecut.

Iñaki Berroeta, CEO Vodafone România: "Companiile premiate în această seară au primit aceste distincţii ca urmare a performanţei lor, care vine după multă muncă. Mulţumesc astfel clienţilor şi echipei".

Vodafone România, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, s-a menţinut pe locul cinci în Topul celor mai valoroase 100 de companii din România, cu o valoare de 2 miliarde de euro, în scădere cu 25,5% faţă de anul precedent.

Alexandru Oprea, CEO RCS&RDS: "Sper ca acest premiu să nu fie doar rezultatul opiniei unor analişti, ci să reflecte şi percepţia consumatorilor faţă de ce oferim noi".

Compania RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicaţii fondat şi controlat de un om de afaceri din România, este anul acesta cea mai valoroasă companie cu acţionariat românesc. RCS&RDS are o valoare de 567 de milioane de euro, mai mare cu 37,7% faţă de anul precedent.

Andrei Dudoiu, director executiv Banca Transilvania: "Banca Transilvania are capacitatea să ia decizii pe plan local. Am reuşit şi fără bănci-mamă şi fără ajutor de la stat şi sperăm ca pe viitor să sprijinim antreprenorii români".

Banca Transilvania, a treia bancă de pe piaţa locală după valoarea activelor, este a doua cea mai valoroasă companie cu acţionariat majoritar privat românesc. În ultimul an valoarea băncii s-a redus cu peste 20%, până la 386 mil. euro.

Radu Petrescu, director de comunicare Upetrom Group: "Societatea noastră s-a înfiinţat acum şase ani şi între timp am ajuns lideri regionali pe construcţii offshore şi foraj marin".

Grup Servicii Petroliere, compania fanion a grupului Upetrom, controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, a înregistrat anul trecut un salt al valorii de 29,3%, până la nivelul de 207 mil. euro. Este a patra cea mai valoroasă companie cu acţionariat românesc.

Mihai Lovin, director executiv Dedeman: "Vă mulţumesc, sunt emoţionat".

Dedeman, cel mai mare retailer român, ocupă poziţia a cincea în topul celor mai valoroase companii cu acţionariat românesc. Dedeman, cu o valoare de circa 180 mil. euro, s-a dezvoltat puternic în ultimii trei ani, dublându-şi reţeaua prin investiţii de circa 150 mil. euro. Pornită ca o afacere de familie, care s-a concentral iniţial la Bacău, Dedeman a accelerat în ultimii ani procesul de extindere naţională.

Alessio Menegazzo, director public affairs Enel Distribuţie Muntenia: "Echipa Enel depune un efort constant financiar şi tehnic pentru a îmbunătăţi serviciile electrice".

Enel Distribuţie Muntenia a primit premiul pentru compania cu cel mai mult cash în conturi, echivalentul a 1,8 miliarde de lei (427,6 milioane de euro) la finalul anului 2010. Compania este urmată în acest clasament de Automobile Dacia (900 mil. lei) şi Romtelecom (840 mil. lei).

Alexandru Nicolcioiu, vicepreşedinte rafinare şi petrochimie Rompetrol Rafinare: "Rafinăria a fost construită în '79, iar noi am modernizat-o şi perfecţionat-o. Toată activitatea pentru protecţia mediului costă bani".

Rompetrol Rafinare a fost premiată pentru investiţia în cea mai mare rafinările. Valoarea Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, s-a redus cu 7% anul acesta, la 276 mil. euro.

Doru Lionăchescu, managing partner Capital Partners: "La acest top lucrăm cu entuziasm trei luni pe an şi este impresionant că este citat în fiecare an în mass-media, rapoarte şi teze de doctorat".

Casa de investiţii Capital Partners a primit premiul pentru implicare şi pentru faptul că şi-a asumat alături de ZF sarcina de a publica în fiecare an un top al celor mai valoroase companii de pe piaţa locală.