"Faceţi din independenţa monetară un atu pentru România"

Ziarul Financiar 02.12.2011

Prezent la Gala ZF, editorialistul de la Financial Times Wolfgang Munchau crede că România este "norocoasă" că nu a aderat mai devreme la euro, cu o economie nepregătită.



Aflat într-o vizită de o zi în Ro­mâ­nia la invitaţia Zia­rului Fi­nan­ciar, edito­rialistul Wolf­gang Munchau de la Fi­nancial Times, care lu­crează de 17 ani la publicaţia britanică, a fost invitatul special al Galei ZF de miercuri, 30 noiembrie.

În cadrul galei au fost decernate premiile pentru cele mai valoroase companii din Ro­mânia, top realizat de Ziarul Financiar îm­pre­­ună cu Casa de Investiţii Capital Partners.

"Este important să vă menţineţi obiec­ti­vul de a adera la zona euro, dar atunci când eco­nomia este pregătită. Până atunci nu are niciun sens să adoptaţi euro, pentru că ve­deţi ce s-a întâmplat cu Grecia sau Portu­galia", a spus Wolfgang Munchau în cadrul unei pre­zentări pe care a făcut-o în faţa celor peste 400 de invitaţi de la gală - oameni de afaceri, direc­tori de companii, manageri şi consul­tanţi prezenţi la eveniment.

Într-un interviu acordat Ziarului Finan­ciar cu câteva ore înaintea galei, Munchau a explicat că independenţa monetară şi existenţa unor bănci locale puternice sunt importante pentru ca România să poată traversa această perioadă de turbulenţe din zona euro.

Trofeul oferit ca premiu în cadrul Galei ZF „Cele mai valoroase 100 de companii“ aflată la a şasea ediţie"Este importantă independenţa mone­tară pentru a traversa această perioadă. Provocarea este acum să construiţi un sistem bancar finanţat prin capital local. Este prea riscant să depinzi prea mult de Austria, Germania sau Italia", a spus Munchau.

Una dintre cele mai recente opinii ale lui Munchau, apărută în ediţia de luni a Finan­cial Times, a reverberat în me­di­ile financiare in­ternaţionale, el afir­mând că zona euro mai are la dispoziţie doar 10 zile să fie salvată de la dezastru prin decizii clare ale politicienilor.

"Primesc câte cinci-şase solicitări de interviuri de la diverse publicaţii de luni încoace. Dar să ştiţi că aceste expresii dure nu sunt gratuite. Noi în general am descris această evoluţie din zona euro mai prudent decât este realitatea. Unii spun că predicţiile mele au fost dure, dar dacă vă uitaţi pe piaţă pot să spun că am fost prea optimist. Nici eu nu m-am aştep­tat să fim în această dezordine, să avea o cri­ză în inima zonei euro", a spus Munchau.

Ziaristul a mai participat la un prânz de afaceri împreună cu lideri din businessul ro­mâ­nesc şi oficiali români, printre care Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Na­ţio­­nale, Stere Farmache, preşedinte al Bur­sei de Valori şi vicepreşedinte al Alpha Bank, Doru Lionăchescu, partener principal la Casa de Investiţii Capital Partners, Theo­dor Alexandrescu, director Alico Insurance, Clau­diu Cercel, director general adjunct al BRD-SocGen, Roxana Socaciu, retail manager al Nissa, o companie din in­dus­tria de fashion, şi Aurora Crusti, vice­preşedinte al Siveco.