“Unde aş investi un milion de dolari”. Sfaturi de investiţii şi previziuni pentru 2012 făcute de zece miliardari

Autor: Alexandru Matei 04.12.2011

Un sfat de investiţii pe care cu siguranţa nu îl veţi primi de la părinţi: "aş cumpăra mai degrabă cocaină decât porcăriile alea". Este declaraţia făcută de avocatul miliardar Joe Jamail întrebat dacă ar investi în fonduri de hedging, scrie Business Insider.

Într-un articol din revista Bloomberg Markets, zece miliardari vorbesc despre anul 2012 şi dau sfaturi de investiţii. Pe scurt, ei cred că Europa se va scufunda şi mai mult în criză, fondurile de hedging sunt investiţii periculoase, iar dolarul este cel mai sigur pariu din lume.

Sfaturile lor nu sunt însă doar despre investiţii. Dacă reuşiţi să câştigaţi un milion de dolari, un miliardar, rusul Mihail Prohorov, are un singur sfat: "cheltuiţi-i cu plăcere".

Eli Broad (6,3 mld. dolari)

Cel mai bun sfat pe care l-a primit: Nu paria pe ferme.

Unde ar investi un milion de dolari: Companii multinaţionale de renume producătoare de bunuri de consum precum Procter & Gamble, Coca-Cola, Kraft Foods şi Johnson & Johnson.

Sfaturi/previziuni: Dolarul va rămâne puternic, iar euro va scădea.

Patrick Soon-Shiong (7 mld. dolari)

Cel mai bun sfat pe care l-a primit: Investeşte în tine şi în oamenii în care crezi.

Unde ar investi un milion de dolari: Cel mai important este să nu pierzi bani acum.

Sfaturi/previziuni: Aurul este într-o bulă şi este o enigmă, nu este o oportunitate.

Peter Hargreaves (1,6 mld. dolari)

Unde ar investi un milion de dolari: jumătate în coroana norvegiană, jumătate în dolari Singapore.

Randall Kirk (2,6 mld. dolari)

Cel mai bun sfat pe care l-a primit: Tranzacţiile bune sunt ca staţiile de autobuz. Întotdeauna este una după colţ.

Mihail Prohorov (18 mld. dolari)

Cel mai bun sfat pe care l-a primit: Ţine spatele drept şi nu te foi.

Unde ar investi un milion de dolari: Cheltuiţi-l cu plăcere.

Sfaturi/previziuni: Semnez fiecare cec eu însumi.

Menin Teixeira de Souza (1,6 mld. dolari)

Unde ar investi un milion de dolari: obligaţiuni cu rating investment grade din Brazilia.

Sfaturi/previziuni: Indicatorii economici care îi influenţează cel mai mult sunt indicele bursier S&P 500 şi cursul de schimb dolar/real brazilian.

Jean Paul DeJoria (4 mld. dolari)

Unde ar investi un milion de dolari: 25% în aur, 25% în argint, 25% în companii blue chip de pe bursa din New York care plătesc dividende şi 25% în companii blue chip din Europa şi Asia care plătesc dividende.

Sfaturi/previziuni: Saloanele de înfrumuseţare sunt cel mai bun indicator economic. În mod normal, clienţii le vizitează o dată la şase săptămâni. În perioade de criză merg o dată la opt săptămâni. Când numărul de săptămâni scade, situaţia îşi revine.

Donald Trump (2,9 mld. dolari)

Cel mai bun sfat pe care l-a primit: Tatăl meu mi-a spus să cunosc în detaliu ceea ce fac. Îi plăcea să fie meticulos.

Unde ar investi un milion de dolari: Acţiuni, obligaţiuni corporatiste şi, dacă ştii ce faci, în achiziţia de case reintrate în posesia băncilor.

Sfaturi/previziuni: Cea mai bună investiţie a sa a fost achiziţia clădirii 40 Wall Street, iar cea mai proastă cea a unui iaht.

Alisher Usmanov (17,7 mld. dolari)

Sfaturi: Inainte de toate am încredere în instinctul meu, în experienţa pe care am acumulat-o de-a lungul anilor şi în intuiţie atunci când aleg momentul în care să cumpăr o acţiune.

Previziuni: Dacă liderii europeni nu vin cu decizii clare cu privire la ieşirea din criză, atunci este posibil să vedem falimente printre ţările membre ale zonei euro. Moneda unică va suferi cel mai mult. Această situaţie nu ar avea numai efecte negative asupra economiei europene în condiţiile în care piloni precum Germania vor câştiga la export.

Joe Jamail (1,5 mld. dolari)

Cel mai bun sfat pe care l-a primit: Tatăl meu mi-a spus să nu cumpăr acţiuni. Avea un lanţ de magazine şi îi plăcea să vadă banii cash.

Unde ar investi un milion de dolari: l-aş ascunde sub saltea.