PNL: Un deficit de sub 2% din PIB în 2012 este imposibil de realizat când doar dobânda la serviciul datoriei publice este de 2% din PIB. Ce amendamente a adus PNL la legea bugetului

Autor: Iulian Anghel 04.12.2011

Bugetul pentru 2012 continuă măsurile de austeritate, dar nu oferă nicio perspectivă de creştere economică, considerent pentru care PNL cere, prin amendamentele depuse la proiect, o reevaluare drastică a criteriilor de alocare a banilor.

Liderul PNL Crin Antonescu a prezentat poziţia PNL faţă de bugetul pentru 2012 şi amendamentele depuse la proiect, unele dintre acestea constituind, practic, programul de Guvernare în materie economică al USL.

PNL consideră că proiectul legii bugetului pentru 2012 este un proiect pentru subdezvoltare, iar un deficit bugetar de sub 2% din PIB este imposibil de realizat în condiţiile în care dobânzile la servicul datoriei publice în 2012 vor însemna ele singure 2% din Produsul Intern Brut.

"Dacă tot deficitul se duce pe datoria publică, practic, finanţarea sectorului public se va face cu un buget excedentar".

PNL crede că Guvernul va ajunge, într-un final, la un deficit de 3% sau peste 3% din PIB, dar prin rectificări care vor canaliza banii exclusiv spre programe cu caracter electoral, având în vedere că, anul viitor, vor fi alegeri.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a criticat bugetul despre care spune că este nedrept cu populaţia şi încalcă mai multe legi, prima dintre ele fiind chiar acea care obligă Guvernul să transmită Parlamentul proiectul până la data de 15 octombrie, lucru care nu s-a întâmplat.

PNL a depus mai multe amendamente la proiect şi propuneri de reevaluare a cadrului economic general, despre care este greu de presupus că vor fi acceptate întrucât ele ar modifica filosofia fiscală după care a fost croit proiectul legii bugetului pentru 2012.

Iată care sunt cele mai importante:

Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale la angajator, cu efect, spun liberalii, pe scăderea costului forţei de muncă, dar creşterea numărului de locuri de muncă, a competitivităţii, a reducerii muncii la negru.

(PNL anticipează că posibila diminuare a veniturilor bugetare va fi de maximum 0,5% din PIB într-o primă etapă, cu compensare din încasări suplimentare în circa un an de zile.)

Reducerea TVA - începerea reducerii eşalonate a TVA, cu 1 punct procentual pe an, din 2012 pentru a se reveni spre 19% în 2016.

(PNL anticipează o reducere a încasărilor bugetare de circa 0,3% din PIB, dar cu efect temporar, pentru că prin aplicarea corelată a tuturor măsurilor se va realiza creştere economică, de consum intern care va absorbi uşor acest efect.)

Introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură, care să determine scăderea acestei taxe pentru produse agricole - 9% către bugetul de stat şi 15% să se întoarcă la producător.

(La prima vedere, susţine PNL, pierderea de TVA va fi de circa 0,2% din PIB însă, de fapt, creşterea ar trebui să fie de peste 2% din PIB prin fiscalizarea unei părţi din producţia agricolă care astăzi se desface la negru.)

Respectarea legii actuale, aflată în vigoare, în ceea ce priveste indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea salariului mediu pe economie.

(Deşi se estimează o creştere a cheltuielilor bugetare cu 0,4% măsura va contribui la relansarea consumului intern prin creşterea veniturilor nete ale pensionarilor, susţin liberalii.

PNL mai cere o reaşezare a pensiilor speciale, care a avut efect invers celui anunţat, respectiv majorarea pensiilor celor care nu au contribuit şi ar trebui menţinuţi în sfera bugetului de stat, nu ar afecta fondul de pensii constituit din contribuţii.)

PNL mai cere blocarea a ceea ce numeşte "cheltuieli de partid" - suspendarea programului naţional de dezvoltare a infrastructurii şi a altor cheltuieli similare, care nu se fac decât prin "clientela de partid."

(Economia ar fi, susţin liderii PNL, de circa 3,7% din PIB pentru viitorii ani, însă din anul următor diminuează cheltuielilem cu finanţarea deficitului bugetar.)

Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, pentru oprirea risipei actuale, cu excepţia cheltuielilor pentru medicamente, materiale sanitare şi utilităţi.

(Economia rezultată va fi de circa 0,9% din PIB.)

Obligarea primului-ministru de a nu mai folosi fondul de rezervă al guvernului decât pentru situaţii de urgenţă (catastrofe naturale), în locul alocării de fonduri primarilor puterii.

(PNL estimează o economie de circa 0,8% din PIB.)

Menţinerea actualei contribuiţii la pilonul 2 de pensii (pensiile administrate privat), care să asigure un anume echilibru bugetar.

PNL mai cere 6% din PIB pentru Educaţie, 6% pentru Sănătate (5% pentru activitatea curentă şi 1% pentru investiţii în infrastructură), 1% din PIB pentru Justiţiei.

PNL a depus pămă astăzi 2.200 de amendamente la proiectul legii bugetului.