Codul fiscal se modifică din nou. Agricultura intră în vizor

Autor: Mihaela Claudia Medrega 05.12.2011

Ministerul Finanţelor s-a gândit să le facă şi în acest an contribuabililor "un cadou", în luna decembrie, modificând Codul fiscal.

Însă dacă în decembrie 2010 Finanţele schimbau Codul fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă "mamut" la care nimeni nu se aştepta şi care a modificat peste 100 de articole din Codul fiscal, acum schimbările sunt de mai mică amploare.

Dar nici impactul bugetar nu este foarte mare. În urma aplicării noilor prevederi, Ministerul Finanţelor se aşteaptă la un plus de venituri bugetare în 2012 de doar 362,3 mil. lei, reprezentând 0,062% din PIB.

Cel mai mare impact asupra bugetului îl va avea majorarea accizelor la motorină la 374 euro/tonă şi menţinerea accizelor la cafea şi anul viitor. Accizele, care aduc circa un sfert din încasările la bugetul de stat şi peste 10% din veniturile totale colectate de Finanţe, vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,3001 lei/euro, în creştere cu 0,8% faţă de rata de schimb utilizată în acest an.

În prima jumătate a anului 2011 părea că se conturează o oarecare stabilitate a legislaţiei fiscale, dar până la urmă Codul fiscal tot a fost modificat de două ori în acest an - în august şi în decembrie.

Finanţele structurează noile modificări fiscale în cinci categorii: măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, măsuri pentru îmbunătăţirea administrării fiscale, măsuri pentru simplificarea declarării şi plăţii impozitelor, măsuri tehnice de corelare şi clarificare şi măsuri pentru alinierea la aquis-ul comunitar.

Ce modificări se pregătesc pentru Codul Fiscal

Măsuri pentru îmbunătăţirea administrării fiscale