Cu chitanţa la medic: statul introduce plata pentru unele serviciile medicale

Autor: Ioana David 05.12.2011

Legea care introduce plata unor servicii medicale a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial la mai bine de un un şi jumătate de la primele dezbateri publice, însă documentul aduce mai multe semne de întrebare decât răspunsuri, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici şi managerii de spitale.

Prin această lege, pacienţii vor fi nevoiţi să plătească o sumă de bani modică, numită co­plată, pentru a avea acces la serviciile decon­tate de stat în baza contribuţiilor obligatorii.

Aceste servicii vor fi cuprinse într-o listă pe care Ministerul Sănătăţii a anunţat că o va finaliza luna aceasta şi pe care o numeşte pachetul de servicii de sănătate de bază. Concret, chiar dacă un serviciu va fi decontat de stat, pentru a avea acces la el trebuie să fie plătită coplata.

Până acum, statul deconta, teoretic, toate serviciile prestate de spitale sau de medicii de familie.

Odată cu scăderea calităţii serviciilor de sănătate, statul şi-a propus să restrângă sfera serviciilor pe care asigură şi intenţionează să atragă mai mulţi bani în sistem prin coplăţi şi asigurări voluntare.

Odată cu publicarea coplăţii în Monitorul Oficial, statul lămureşte numai cine plăteşte şi ce este coplata, dar pentru ce se plăteşte şi cât se va afla abia în luna februarie, atunci când normele de aplicarea vor fi gata.


Acesta este primul pas pe care statul îl face pentru introducerea asigurărilor private, adică a acelor asigurări care vor putea să preia coplata şi serviciile neincluse în pachetul de bază.

Asigurările voluntare de sănătate sunt aşteptate de mediul privat de mulţi ani, iar companiile din industrie spun că acest lucru va însemna relansarea sistemului sanitar ro­mânesc.

Legea cu privire la asigurările private de sănătate nu este gata încă, însă luna aceasta ar trebui să fie lansată în dezbatere publică, potrivit unor declaraţii ale reprezentaţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Noua lege va presupune că fiecare român va putea alege din mai multe case de sănătate, care vor concura între ele.

Românii cheltuiesc pe sănătate anual circa 5 miliarde de euro din fonduri publice, 4 miliarde de la CNAS şi 1 miliard de la Ministerul Sănătăţii, la care se mai adaugă 300-500 milioane de euro plăţi informale făcute direct de către pacienţi şi circa 500 milioane de euro piaţa serviciilor medicale private, din care doar 10 milioane de euro sunt asigurări private de sănătate, restul fiind abonamente şi plăţi direct la clinicile şi spitalele private.


Ce se ştie:

Ce nu se ştie: