Ministerul Agriculturii va cheltui anul viitor cu un miliard de lei mai puţin decât în 2011

Autor: Liviu Iancu 05.12.2011

Comisiile pentru Agricultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, luni, bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2012, de 14,9 miliarde de lei, cu aproape un miliarde de lei mai mic decât cel din anul în curs, de 15,8 miliarde de lei.

"Nu sunt mulţumit de acest buget şi nu aş fi fost mulţumit nici dacă ar fi fost mai mare cu 10%. Şi anul trecut agricultura a avut un buget care a avut un anumit grad de austeritate. Niciodată, pentru agricultură, nu sunt suficienţi bani", a declarat ministrul de resort, Valeriu Tabără, la prezentarea bugetului în faţa comisiilor.

Pe fondul diminuării bugetului, şi subvenţiile acordate producătorilor vor scădea, de la 1,99 miliarde de lei în acest an la 1,8 miliarde de lei în 2012.

Cofinanţările şi finanţările nerambursabile vor avea de asemenea de suferit, pentru că bugetul alocat acestora se va diminua de la 2,9 miliarde de lei în acest an la 1,8 miliarde de lei anul viitor.

Pentru subvenţionarea accizei la motorină se vor acorda anul viitor 380 de milioane de lei, subvenţiile pentru bunăstarea porcilor vor însuma 155 de milioane de lei, iar pentru plăţile complementare directe pentru sectorul animal se vor aloca 892 de milioane de lei.

Ameliorarea raselor la animale va fi subvenţionată cu 21 de milioane de lei, iar pentru cheltuielile cu finanţare externă rambursabilă se vor acorda 50 de milioane de lei.