Cine sunt şefii comisiilor de specialitate din Parlament care au autorizat bugete de miliarde de lei în câteva minute fără întrebări. GALERIE FOTO

Ziarul Financiar 06.12.2011

Bugetele ministerelor au trecut ca şi cum ar fi fost vorba de iniţiative fără miză de comisiile din Parlament deşi opoziţia depusese mii de amendamente la proiectul de buget pe 2012. Nimeni nu a stat să "ia la bani mărunţi" bugete care se ridică la miliarde sau zeci de miliarde de lei şi să întrebe cum se justică creşteri de 1.000% ale cheltuielilor cu carburanţii sau de 3.000% ale celor cu poşta, telecomunicaţii, radio, TV şi internet. Ziarul Financiar ridică o serie de întrebări care ar fi trebuit şi trebuie puse în comisii la dezbaterile de ieri.



Cine aprobă, ce aprobă şi întrebările care trebuia puse


Comisia pentru buget, finanţe şi bănci

Camera Deputaţilor

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital
Senat
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Camera Deputaţilor

Senat

Comisia pentru industrii şi servicii

Camera Deputaţilor

Senat

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice

Camera Deputaţilor

Senat

Comisia pentru muncă şi protecţie socială

Camera Deputaţilor

Senat

Comisia pentru sănătate şi familie

Camera Deputaţilor

Comisia pentru sănătate publică

Senat

Întrebări care trebuia puse
Când în Europa se vorbeşte tot mai des de o reintrare în recesiune, ţinta Ministerului Finanţelor de creştere economică de 2% poate părea optimistă.
În Europa revenirea recesiune va lovi puternic în exporturile româneşti, deci şi în creşterea economică.
Aceste cheluieli vor creşte de la 1,88 mil. lei în 2010, 71,2 mil. lei în 2011 la 71,238 mil. lei anul viitor (cu peste 3.000% mai mult faţă de anul curent).
Acest subcapitol al cheltuielilor cu active nefinanciare, care la rândul lor cresc cu 36,19%, până la 687,9 mil. lei, înregistrează cea mai mare creştere.
În cazul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deşi scad indemnizaţiile de conducere cu 14,1%, până la 27,1 mil. lei, categoria alte sporuri creşte cu 14,2%, până la 121,8 mil. lei.
Cei 136.131 de angajaţi ai ministerului sunt împărţiţi în numai 4 categorii, fără a se da detalii despre împărţirea pe meserii.
În anii 2009 şi 2010 Ministerul Transporturilor a finalizat investiţii de infrastructură rutieră în valoare totală de 3,5 mld. euro, cu bani de la bugetul de stat, însă numărul de noi kilometri de autostradă a fost de doar 52. Ce mai promit pentru anul viitor cei de la minister?
POS Transport, aflat în subordinea ministrului transportului Anca Boagiu, este unul dintre programele finanţate din fonduri europene care au înregistrat printre cele mai slabe evoluţii. Până la 31 octombrie 2011 plăţi de doar 117 mil. euro din totalul de 4,5 mld. euro pe care România îi are la dispoziţie.
Este bugetată o scădere cu 4,67% în 2012 în condiţiile în care numărul de posturi finanţate va fi de 4.644 faţă de 1.606 posturi anul acesta, potrivit planului de buget.
27 din cele 41 de camere agricole judeţene au bugete în creştere cu până la 50%. Cheltuielile statului pe această linie s-au ridicat în acesat an la 26 mil. lei, anul viitor urmează să crească până la 27 mil lei.
Pentru anul viitor este prevăzut un număr de 7.566 de angajaţi, cifră egală cu cea de anul trecut. Totuşi, cheltuielile cu personalul cresc de la 299 mil. lei la 301 mil lei.
Bugetul de investiţii publice urmează să crească anul viitor cu aproximativ 30 mil. lei, la 194 mil. lei.
MADR a pus in capul listei de proiecte de investiţii programele de irigaţii, însă proiectul de buget nu detaliază câţi bani se vor duce în aceste proiecte, câte hectare vor fi irigate.
Legea asistenţei sociale, care urmează să fie promulgată de preşedinte, are ca scop reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială cu o valoare de 0,78% din PIB până în 2013. România are aproximativ 8,2 milioane de asistaţi social aflaţi în plată la Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale.
Cheltuielile Ministerului Muncii cu încălzitul, iluminatul, forţa motrice, piese de schimb şi cu reparaţiile curente cresc.
România riscă să piardă din banii europeni dacă nu reuşeşte să-i contracteze şi să-i cheltuiască până la finele lui 2013, iar cele 2.000 de proiecte destinate dezvoltării resurselor umane aflate în derulare nu reuşesc să respecte întotdeauna graficele de activităţi.
Ministerul Sănătăţii va avea anul viitor un buget de aproape 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro), mai mare comparativ cu 2011, însă cu toate acestea în spitale pacienţii sunt nevoiţi să vină cu medicamente de acasă.
Bugetul Ministerului Sănătăţii este cu 13,45% mai mare în 2012 comparativ cu 2011, potrivit documentului oficial postat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Pe de altă parte, ministrul sănătăţii Ritli Ladislau a spus în discuţiile din comisiile de sănătate, citat de Mediafax, că bugetul creşte cu 4,8%.
Cazul de la Spitalul Giurgiu unde un sportiv a murit după ce nu a primit îngrijirile necesare din cauza lipsei dotărilor a scos la iveală o infrastructură săracă şi din care lipsesc dotări elementare.