Capcane online. Cum vă protejaţi datele de identificare ale cardurilor

Autor: inCont.ro 06.12.2011

Deşi pare incredibil, internetul este plin de site-uri care scot la vânzare seriile a sute de carduri. Sunt tocmai acele informaţii solicitate în momentul în care faceţi cumpărături online. Se vând liste întregi cu date personale iar cel care le-a cumparat le poate folosi ca să facă cumpărături pe internet. Efectul? Rămâneţi fără niciun leu în cont.

Astfel au păţit câţiva bucureşteni. S-au trezit că au cumpărat aparatură electronică de mai multe mii de lei, fără să ştie. Poliţiştii au intrat pe fir şi i-au găsit pe cei care au comis frauda. Aşa au aflat că victimele apăreau pe o listă cu date bancare pe care suspecţii le cumparaseră cu 3 dolari de pe internet. Cele mai scumpe "conturi" ajung să coste 25 de dolari.

Aşadar, dacă aţi cumpărat de pe o pagină de internet din România sau străinătate şi un hacker le-a furat baza de date, puteţi avea surpriza să constataţi că acum de sărbători contul s-a golit peste noapte.

Băncile şi-au îmbunătăţit metodele de securitate. Alte instituţii de credit îşi sună clienţii când înregistrează un trafic prea mare în cont. Sau ăi avertizează prin sms că a fost folosit cardul şi s-a efectuat o plată mai mare de 200 de lei. Pe lânga paza băncilor, şi clienţii trebuie să fie atenţi.

"Prin anumite programe se pot obţine datele persoanele", avertizează şi comisar-şef Christian Ciocan, purtător de cuvânt al IGPR.

Citeşte mai multe despre protejarea datelor de identificare ale cardurilor pe www.incont.ro