Banca-punte prinde contur: Va lua numele băncii preluate plus iniţialele BP şi poate avea capital de numai 1 mil. euro

Autor: Razvan Voican 06.12.2011

Denumirea băncii-punte care ar putea fi înfiinţată prin decizia BNR pentru preluarea unei bănci private intrate în dificultate, va fi formată din numele băncii al cărei bilanţ este transferat urmat de iniţialele "BP".

Noua instituţie se va constitui ca societate pe acţiuni având ca acţionar unic Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, iar întreaga procedură urmează să fie stabilită printr-o ordonanţă de urgenţă care aşteaptă să treacă de Guvern.

Potrivit proiectului de act normativ, banca-punte poate avea un capital social pornind de la echivalentul în lei a numai un milion de euro.

Conducătorii băncii-punte vor fi stabiliţi de către BNR.

Reglementarea instituţiei băncii-punte face parte dintr-un pachet de măsuri de stabilizare la care BNR va putea recurge pentru a apăra stabilitatea sistemului financiar. Printre acestea se numără transferul total sau parţial de credite şi depozite de la o bancă afectată de dificultăţi către una sau mai multe bănci solide, precum şi implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor ca administrator delegat sau chiar ca acţionar al unei bănci la care BNR a decis suspendarea dreptului de vot al acţionarului care deţine controlul considerând că acesta periclitează stabilitatea instituţiei.