Ministerele vor cheltui de la buget pentru investiţii anul viitor 2,7 mld. lei, dar nicio instituţie nu prezintă lista transparentă a obiectivelor

Autor: Iulian Anghel 07.12.2011
Ministerele mizează puternic pe atragerea de fonduri europene pentru cheltuielile de invesiţii din 2012 care în unele bugete reprezintă sume şi de zece ori mai mari decât sunt cheltuielile de capital (investiţiile statului). Însă sumele de la UE sunt doar prinse în buget şi nu reiese clar de acolo spre ce programe merg. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut în trecut că nu va promulga un buget netransparent. Dar cât de transparent este un buget în care sunt trecute sume de peste 12 mld. lei din fonduri nerambursabile de la UE fără alocări clare pe programe, fonduri care, cel puţin în acest moment, nu sunt decât "blana ursului din pădure"?


Cel mai mult mizează pe fondurile europene Ministerul Agriculturii, dar este şi explicabil, întrucât multe din acele sume reprezintă subvenţiile directe către agricultură care vin aproape automat, în vreme ce restul ministerelor va trebui să se bată pentru a atrage fondurile UE care, cel puţin la acest moment, înseamnă un fel de "blana ursului din pădure".

Comisiile reunite de buget-finanţe au început ieri discuţiile pe marginea bugetelor ministerelor după ce în urmă cu o zi acestea trecuseră, aproape fără dezbatere, de comisiile de specialitate ale Parla­mentului - lucru care ridică serioase semne de întrebare asupra consistenţei înţe­legerii de către parlamentari a importanţei bugetului de stat într-un an fiscal.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialo­mi­ţiaunu a susţinut ieri, prezent fiind la discuţii, că toate salariile şi pensiile vor fi plătite anul viitor şi dacă vor exista sume suplimentare graţie unei evoluţii bune a economiei, ar prefera ca acestea să meargă spre investiţii.

"Toate salariile şi pensiile vor fi plătite la nivelul din 2011. Dacă vom avea o situaţie financiară mai bună în primăvară, sigur ne gândim şi la o redistribuire a sumelor fie pentru investiţii, fie pentru creşteri de pensii şi salarii (...) Eu m-am angajat în faţa Guvernului că putem executa acest buget cu deficit de 1,9% din PIB fără a reduce cheltuielile şi a majora impozitele. Aceasta este responsabilitatea mea."

Totuşi, în loc să prezinte punctual bugetul, ministrul a început să critice, în faţa Comisiilor reunite, cum a procedat şi la conferinţa de presă de luni organizată intempestiv, amendamentele opoziţiei, ceea ce i-a atras criticile parlamentarilor.

Bugetul general consolidat pentru 2012 transmis săptămâna trecută Parlamentului şi pre­zentat ieri şi de Ialomiţianu a fost con­struit pe venituri totale de 195,3 mld. lei şi cheltuieli totale de 206,5 mld. lei, cu un de­ficit nominal de 11,2 miliarde lei, repre­zentând 1,9% din PIB pe metodologia cash.

După cum reiese din buget, resursele pentru investiţii din surse interne scad cu aproximativ 2 mld. lei, dar Guvernul speră să compenseze acest lucru printr-o majorare puternică a absorbţiei fondurilor europene într-un procent de creştere de 50%.

Cheltuielile de investiţii pe anul viitor sunt prevăzute la 37,8 mld. lei, adică 6,5% din PIB şi chiar dacă din resurse interne sunt alocaţi mai puţin bani, în total sumele de investiţii le depăşesc, în proiect, pe cele de anul acesta, de 35 mld. lei. În jur de 18 mld. lei, din care 12 mld. lei sunt prinşi chiar în bugetele de bază ale ministerelor, ar urma să meargă spre proiecte finanţate din fondurile UE şi cofinanţate de administraţie. Din totalul cheltuielilor bugetare în 2012, investiţiile reprezintă 18,3% şi sunt pe locul trei ca mărime, după cheltuielile cu asistenţa socială şi cele de personal, care împreună trec de 50% din total.

Dacă Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului sau cele ale Dezvoltării, Internelor şi Economiei se bazează pe investiţii cu banii UE, alte ministere aşteaptă investiţii din fonduri interne.

Ministerul Apărării este cel mai mare beneficiar al cheltuielilor de capital (investiţiile statului) cu 687 mil. lei în 2012, în creştere cu 36% faţă de anul trecut. Ministerul Educaţiei va investi 583 mil. lei, în creştere cu 23% faţă de 2011, Ministerul Muncii va investi 374 mil. lei, în creştere cu 25% faţă de 2011, în vreme ce Ministerul Mediului, care se bazează pe 1,4 mld. lei bani de la UE, va avea, din surse interne pentru investiţii, 238 mil. lei, în creştere cu 13% faţă de 2011.

Ministerul Transporturilor, care mizează pentru investiţii totale de la UE de 5,9 mld. lei având însă alte 2 mld. lei la dispoziţie din împrumuturi, va benficia pentru cheltuieli de capital în 2012 de doar 14 mil. lei, faţă de 146 mil. lei anul acesta.