Situaţia "fără precedent" forţează Citigroup să concedieze 4.500 de angajaţi

Autor: Vlad Popescu 07.12.2011

Citigroup va elimina circa 4.500 de posturi în următoarele trimestre, încercând să reducă cheltuielile în contextul scăderii veniturilor şi condiţiilor de piaţă "fără precedent", transmite Bloomberg.

Directorul general al grupului, Vikram Pandit, a declarat că banca va înregistra în trimestrul al patrulea un cost excepţional de 400 milioane de dolari legat de reducerile de personal, sumă care include plăţi compensatorii acordate angajaţilor disponibilizaţi.

Citigroup, a treia mare bancă americană după active, avea circa 267.000 de angajaţi la finele lunii septembrie.

"Industria serviciilor financiare se confruntă cu un mediu operaţional extrem de dificil, cu o combinaţie fără precedent de incertitudine, activitate economică slabă în ţările dezvoltate şi cele mai substanţiale schimbări de reglementare pe care le-am întâlnit. Aceşti factori vor afecta semnificativ industria în următorii ani", a arătat Pandir la o conferinţă susţinută la New York.

Criza datoriilor de stat din zona euro persistă după mai mult de doi ani de când a izbucnit în Grecia, iar băncile se pregătesc de înăsprirea regulilor privind rezervele minime de capital, calitatea activelor şi lichiditate.

Citigroup a avertizat în septembrie că va limita angajările la posturi "de importanţă critică", pentru a reduce cheltuielile.

"Numărul de 4.500 este doar o picătură pentru ei, dacă ne gândim cât sunt de mari. Cred că este doar vârful aisbergului", comenetază un analist american.

Industria serviciilor financiare a redus în acest an personalul cu peste 200.000 de posturi la nivel global, faţă de 58.000 anul trecut şi 174.000 în 2009, potrivit datelor Bloomberg.

Directorul general al Bank of America, cea mai mare bancă americană, a declarat recent că grupul intenţionează să elimine 30.000 de posturi în următorii ani.