2012, anul apocalipsei lumii financiare? Cele 10 ameninţări pentru economiile lumii

Autor: Paul Comşa 07.12.2011

Analiştii sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la situaţia economiilor lumii, iar scenariile apocaliptice precum fragmentarea zonei euro sau intrarea multor economii în recesiune sunt intens dezbătute în mediile internaţionale de business. Economiştii Deutsche Bank, cea mai mare bancă particulară din Germania şi una dintre cele mai importante instituţii financiare la nivel mondial, prezintă o analiză riguroasă, citată de Business Insider, a riscurilor la care se expune economia mondială în 2012, an în care am putea fi martorii unor transformări radicale ale finanţelor lumii.

Riscul 1: Ieşirea Greciei din zona euro

Probabilitate: Ieşirea Greciei din zona euro şi întoarcerea la drahmă nu este scenariul de bază al analiştilor Deutsche Bank, dar nu este de neconceput.

Consecinţe: Reduceri semnificative ale activelor greceşti deţinute de sectorul privat, controlul capitalurilor, colapsul sistemului bancar elen, falimente în lanţ ale subsidiarelor din alte state europene.

Modalităţi de protecţie: Reducerea expunerii pe active europene, investiţii în aur, obligaţiuni americane, cumpărarea de yeni şi lire sterline şi luarea unei poziţii long (cumpărare) pe indicii de volatilitate

Riscul 2: Criză de lichiditate în Italia şi Spania

De urmărit: În Spania, sectorul privat şi sistemul bancar, iar în Italia, măsurile luate de guvern şi creşterea economică.

Consecinţe: O criză de încredere a investitorilor va restricţiona accesul ambelor state la finanţare şi va ameninţa euro şi pieţele financiare internaţionale. BCE va trebui să acţioneze "agresiv" pentru a salva economiile europene de la faliment.

Modalităţi de protecţie: Poziţii short (vânzare) pe băncile europene şi britanice, short pe monedele statelor est-europene.

Riscul 3: Retrogradarea ratingului SUA sau intrarea economiei americane în recesiune

Factori catalizatori: Primele două riscuri se materializează, planul de reducere a cheltuielilor bugetare dezamăgeşte investitorii sau creşterea economică este sub aşteptări.

Consecinţe: Calificativul sectorului bancar ar putea fi şi el retrogradat

Modalităţi de protecţie: Analiştii recomandă investiţia în active non-financiare (bunuri de larg consum, bijuterii, spaţii imobiliare) şi din sectoare non-ciclice.


Riscul 4: O aterizare forţată a economiei chineze

Ce înseamnă: O creştere economică de 5-6% care va fi resimţită ca o recesiune.

Consecinţe: Pieţele de capital ale lumii vor fi afectate de scăderea abruptă a preţurilor materiilor prime, dar rezervele valutare mari ale Chinei vor ameliora impactul şi vor stimula creşterea economică.

Modalităţi de protecţie: Cumpărarea de opţiuni put la şase luni pe produsele sensibile la evoluţia economiei chineze.

Riscul 5: Franţa îşi pierde ratingul AAA

Probabilitate: "Foarte posibil", din cauza lipsei de rezultate a măsurilor de austeritate.

Consecinţe: Spread-urile obligaţiunilor franco-germane indică faptul că riscul este deja luat în calcul de investitori. Scăderea ratingului ar avea consecinte negative şi asupra Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (FESF), care întâmpină deja dificultăţi de finanţare.

Modalităţi de protecţie: Analiştii recomandă cumpărarea de CDS-uri franceze.

Riscul 6: Reducerea bruscă şi durabilă a gradului de îndatorare al băncilor europene

Probabilitate: Procesul este în plină desfăşurare dar nu se cunoaşte încă amploarea sa.

Consecinţe: Datoriile băncilor s-ar putea reduce cu 2.000 mld. dolari în 18 luni, iar suma ar putea creşte din cauza crizei.

Modalităţi de protecţie: Investiţii în sectoare ciclice (imobiliare, construcţii, auto, etc.), long pe indicii de volatilitate.

Riscul 7: Comerţul unor produse se va confrunta cu o criză de lichiditate

Probabilitate: Ridicată, mai ales dacă riscul 6 se materializează.

Consecinţe: Băncile europene care finanţează marile case elveţiene specializate în tranzacţionarea mărfurilor vor reduce creditarea, iar preţurile unor produse vor scădea.

Modalităţi de protecţie: Căutarea unor noi surse de finanţare, opţiuni put denominate în dolari pe petrol Brent.

Riscul 8: Dispar activele considerate sigure

Semne de precauţie: Activele "sigure", precum aurul, francul elveţian şi yenul au fost foarte volatile în ultimul timp.

Se poate şi mai rău de atât: Obligaţiunile americane şi cele germane sunt încadrate în categoria celor mai sigure investiţii, dar datoriile mari ale acestor state ar putea modifica percepţia investitorilor şi riscurile asociate.

Modalităţi de protecţie: Investiţia în alte active cu rating maxim "triplu-A", precum obligaţiunile supranaţionale.

Riscul 9: Deficitele fondurilor de pensii americane continuă să crească

Cum se va întâmpla: Administratorii publici şi privaţi de pensii au scăpat de sub control, iar deficitele lor ar putea să se agraveze. Ratele foarte scăzute al dobânzilor nu fac decât să înrăutăţească situaţia.

Consecinţe: Retrogradări ale ratingurilor, scăderea profitabilităţii şi crize de lichiditate.

Riscul 10: O creştere economică peste estimări

De ce este o problemă: Dacă mizezi împotriva unei pieţe, te expui riscului de a fi prins descoperit.

Consecinţe: Europa se stabilizează, economiile lumii se înscriu pe un trend ascendent, iar cotaţiile activelor riscante depăşesc aşteptările. Un astfel de scenariu este însă puţin probabil.