Radu Georgescu, GECAD: S-a schimbat CEO-ul la BVB? Eu am decis să cotez Avangate pe NASDAQ

Autor: Andrei Chirileasa 08.12.2011

Radu Georgescu, preşedintele grupului GECAD, unul dintre cei mai mari producători de software din România, scrie pe blogul său despre demisia directorului general al BVB.

"Este decembrie 2011 şi aflu că s-a schimbat CEO-ul la BVB. Şi nu mă pot abţine să nu scot până la urmă la publicat un post pe care l-am scris de trei ori până acum (inclusiv ce scriu acum). Găsiţi mai jos postul aşa cum l-am completat în februarie 2011, după ce l-am scris iniţial în decembrie 2010. Concluziiile le trageţi singuri. Eu am decis să cotez Avangate pe Nasdaq", începe Georgescu.

Mai departe, el povesteşte prima întâlnire cu şeful BVB, în cadrul unei gale ZF.

"Acum fix două săptămâni am fost la Gala ZF, unde m-am întâlnit cu un domn Valentin Ionescu. Aflu că este noul CEO al BVB (Bursa de Valori Bucuresşi), în locul domnului Stere Farmache, care a rămas doar Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Să vă dau un background: Probabil sunt dintre acei oameni (poate nu foarte mulţi, câteva sute sau maximum mii….) care pot decide să coteze o companie de succes pe bursa din România în loc să o vândă. Da, mai degrabă cateva sute…. Interesul BVB este să aibă cât mai multe companii cotate. Sau poate mă înşel eu? Deci ar trebui să se comporte ca o firmă, să încerce să îmi vândă serviciile sale. Să aibă oameni de vânzări, să încerce să mă convingă în permanenţă cât de bine îmi va fi mie dacă cumpăr serviciile lor. Aşa cum face de exemplu bursa din Varţovia, care are de cel puţin două ori pe an un om senior (VP something) venind în România, venind la mine să îmi explice ce noi servicii au mai inventat şi cât de fericit aş fi eu dacă aş lucra cu ei. Odată când am fost în Varşovia am sunat la ei şi am fost primit de preşedinte instant. Comportament de firmă care vrea să vândă. Cu preşedintele BVB nu m-am întâlnit formal niciodată, bursa în sine nu a fost interesată să mă aibă client. Fair, zic: poate nu sunt un client bun. Poate că cei doi clienţi pe care îi are le sunt suficienţi, iar fluiditatea generată le este OK. Nu voi intra în această discuţie. Eu fraier, că vreau să fac lucruri în România, nu afară…

Rezumând povestea, la Gala ZF m-am întâlnit cu noul CEO. Am zis - poate s-a schimbat ceva, poate BVB devine o instituţie cu care se poate lucra! Discut cu tânărul, îi explic nedumeririle şi frustrările mele. Zice: "S-au schimbat multe, o să vezi! Ca început, te contactez în două-trei zile şi ne vedem ca să îţi explic planurile, strategia, ce mai - te conving!". Am zis "Doamne-ajută!" şi am aşteptat. Au trecut două săptămâni şi mă întreb ce şi mai ales de ce speram….."

Acest mesaj, postat de unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru acualii şi viitorii administratori ai BVB. Brokerii, prinşi de ani de zile în disputele şi rivalităţile lor mărunte, au uitat că datoria lor este să creeze şi să dezvolte piaţa de capital din România, nu pentru ei, ci mai ales pentru aceşti antreprenori care s-au chinuit să construiască ceva în România şi ar vrea să rămână cu afacerile lor tot aici. Faceţi ceva înainte să plece toţi!