Copos a închiriat hotelul Astoria de la mare pentru trei ani

Autor: Mirabela Tiron 08.12.2011
Omul de afaceri George Copos, proprietarul a şapte hoteluri pe piaţa locală, dintre care două în Eforie Nord, a închiriat pe trei ani hotelul de trei stele Astoria companiei Marina Travel, care mai deţine acţiuni la două hoteluri clasificate la o stea din această staţiune.


Mişcarea nu este surprin­ză­toa­re în condiţiile în care în mai anul acesta Copos declara că "pe litoral nu există nicio şansă" şi că a greşit când a investit pe litoral. Mai mult, el aprecia că ar vinde şi "mâine" cu un milon de euro hote­lurile de la mare.

Hotelul Astoria, construit în anii '60 şi re­novat în 2003, operează 97 de camere. Date re­cente cu privire la încasările hotelului nu au fost făcute publice, însă în anul 2008 era anun­ţată o cifră de afaceri de aproape jumă­tate de milion de euro.

Vor să cumpere hotelul

"Am închiriat de la Ana Hotels hotelul Astoria pentru că unul dintre cele două ho­te­luri pe care le avem pe litoral s-a închis. Plă­nuim să cum­pă­răm hotelul Astoria, am anun­ţat această intenţie, dar încă nu am purtat discuţii despre suma cu care am putea cum­păra hotelul", a declarat Marius Cîrja, re­prezentantul companiei Marina Travel, firmă deţinută de Gheorghiţa Cîrja (95%), soţia sa.

Compania Marina Travel deţine hotelul Putna din Eforie Nord, închis în prezent, şi 50% din acţiunile hotelului Meteor, clasificat la o stea (restul de 50% de acţiuni sunt con­trolate de compania THR).

Marina Travel a raportat anul trecut o cifră de afaceri de circa 332.000 de lei (76.000 euro) şi un profit de circa 154.000 de lei (36.000 euro), la un număr de trei angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Copos mai deţine la mare, tot în Eforie Nord, hotelul de patru stele Europa, de la care aşteaptă anul viitor venituri de 2,8 mil. euro. "Am bugetat pentru anul viitor la Ana Ho­tels venituri operaţionale de 114,8 mil. lei (26 mil. euro) la cele şapte hoteluri", a spus omul de afaceri. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei Ana Hotels s-a ridicat la 97,2 mil. lei (23 mil. euro), iar veniturile totale erau de 113 mil. lei (26 mil.euro).

Hilton aduce cele mai mari venituri

Cele mai mari venituri în 2012 vor fi aduse de Athénée Palace Hilton, unde s-au bugetat afaceri de 58,5 milioane de lei (13,4 mil. euro), potrivit lui George Copos.

Pe de altă parte, de la Crowne Plaza se aşteaptă o cifră de afaceri de 28,2 milioane de lei (6,5 mil. euro).

La hotelul Sportul, unde a fost finalizată in­vestiţia de 11 milioane de euro, a fost bu­ge­tată o cifră de afaceri de 15,7 milioane de lei (3,6 mil. euro), iar la hotelul Europa o cifră de afaceri de 12,4 milioane de lei (2,8 mil. euro).

În octombrie, finanţatorul echipei Rapid a finalizat investiţiile de 11 milioane de euro în modernizarea hotelului Sportul din Poiana Braşov, unde a fost dezvoltat un centru spa şi un centru de conferinţe.

Deşi aceasta este cea mai mare investiţie pe care a făcut-o Copos în hotelurile lui, cele mai importante venituri sunt generate în con­tinuare de unităţile de cinci stele din Ca­pitală. În primele nouă luni ale acestui an Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza au adus 73% din veniturile totale ale companiei Ana Hotels. Restul a fost generat de hote­lu­rile de la munte şi de la mare.

Debutul în industria hotelieră pentru George Copos a fost reprezentat de pre­luarea în 1996 a trei hoteluri din Poiana Bra­şov (Bradul, Poiana şi Sportul). Şi fostul hotel Flora (actualul Crowne Plaza), aflat în partea de nord a Capitalei, a fost achiziţionat în acel an. În 1999, Copos a investit în transportul pe cablu în Braşov şi în staţiunea Poiana Braşov.

Divizia de turism a fost extinsă prin achiziţionarea în 2001-2002 a altor două hoteluri în staţiunea Eforie Nord, hotelurile Astoria şi Europa.

Patru ani mai târziu, Copos devine proprietarul hotelului Athénée Palace Hilton, un hotel de cinci stele din centrul Bucureştiului.

Copos mai are în proprietate pe lângă cele şapte hoteluri un lanţ de magazine cu produse de panificaţie (Ana Pan), o fabrică de motoare electrice (Ana Imep) şi alte active prin grupul Ana Holding.