Ce şosele vrea Anca Boagiu să termine în 2012 cu 1,4 mld. euro, bani suficienţi pentru 230 km de autostrăzi

Autor: Andreea Neferu 09.12.2011
Ministerul Transporturilor va finaliza în 2012 proiecte de infrastructură rutieră în valoare totală de 1,4 mld. euro, suma fiind suficientă pentru construcţia a 233 km de autostrăzi, dacă luăm în calcul un cost de 6 mil. euro/km.


Printre şoselele ce ar urma să fie finalizate în totalitate anul viitor se numără autostrăzile Cernavodă - Constanţa, Bucureşti - Ploieşti, Timişoara - Arad, centura Aradului sau centura Constanţei, valoarea totală a proiectelor de infrastructură rutieră ce vor fi gata anul viitor ridicându-se la 1,4 mld. euro, potrivit unei analize a ZF pe baza listei obiectivelor de investiţii demarate după 1 ianuarie 2009 şi cu termen de finalizare după 31 decembrie 2011, publicată pe site-ul propriu de Ministerul Transporturilor, condus de Anca Boagiu.

Cu alte cuvinte, anul viitor vor fi gata investiţii care costă cu 30% mai puţin decât cheltuielile pe care ministerul şi le-a planificat pentru şosele în proiectul de buget pe 2012, care se ridică la 1,8 mld. euro.

Aceste autostrăzi trebuia inaugurate încă de anul acesta, dar au fost amânate, fie din cauza rezilierilor de contracte, fie din alte motive care au condus la întârzieri la derularea efectivă a lucrărilor. Autostrada Timişoara-Arad şi centura la standard de autostradă a Aradului, cu o valoare cumulată de 245 de milioane de euro, apar ca fiind proiecte ce ar urma să fie gata în totalitate în 2012, deşi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) susţine că va deschide circulaţia pe Arad-Timişoara la mijlocul acestei luni chiar dacă nu va fi finalizată integral.

"Termenul din decembrie pentru deschiderea circulaţiei pe autostrada Arad-Timişoara rămâne în picioare. Stadiul de executare a lucrărilor se ridică în acest moment (30 noiembrie 2011) la 93,5%, iar deschiderea traficului va avea loc la jumătatea lunii decembrie. Centrul de întreţinere şi coordonare şi platforma spaţiilor de servicii, situate în afara autostrăzii, se vor finaliza anul viitor", au declarat reprezentanţi ai CNADNR.

Pe de altă parte, doar două drumuri naţionale, şi anume DN 79 Arad-Oradea şi DN 12 Bixad-Sandominic (judeţele Harghita şi Covasna), vor fi reabilitate în totalitate până la finalul anului viitor, valoarea lor totală fiind de 809 milioane de lei (188 de milioane de euro), în timp ce alte câteva poduri cu o valoare însă de sub 20 de milioane de lei (4,7 milioane de euro) fiecare vor fi finalizate anul viitor.

Analiza ZF ia în calcul atât proiectele de infrastructură rutieră finanţate de la bugetul de stat, cât şi cele realizate prin credite nerambursabile sau rambursabile.

Deşi nu apare în lista de investiţii cu finalizare în 2012, tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borş, parte a autostrăzii Transilvania, ar urma să fie deschis circulaţiei în noiembrie 2012, potrivit CNADNR.

Drumurile, "sugativa" de la Transporturi

Potrivit proiectului de buget pe anul 2012, infrastructura rutieră va beneficia de fonduri de 1,8 miliarde de euro anul viitor, echivalentul a 72% din totalul bugetului de investiţii al ministerului. De altfel în fiecare an CNADNR a dispus de bugete de 1,5-2 miliarde de euro pentru construcţia de autostrăzi şi reabilitarea de drumuri naţionale, însă rezultatele întârzie să apară, în condiţiile în care România are în prezent doar 334 de kilometri de autostrăzi deşi a cheltuit sume importante pentru infrastructura rutieră.

Spre exemplu, compania de autostrăzi a făcut în perioada ianuarie-iulie plăţi totale de aproape 4 miliarde de lei (peste 950 de milioane de euro), astfel că primele 50 de plăţi reprezintă aproape 95% din banii pe care CNADNR i-a plătit în aceeaşi perioadă. Cu un miliard de euro, cât a cheltuit CNADNR în primele şapte luni, ar fi putut fi construiţi între 160 şi 260 de kilometri de autostrăzi, potrivit calculelor ZF care iau în considerare standardele de cost pentru construcţia de astfel de drumuri. Potrivit acestor standarde de cost, preţul minimal pentru un kilometru de autostradă variază între 3,86 şi 6,1 mil. euro, în funcţie de relieful pe care ar urma să fie construit (şes, deal, munte).

3,5 mld. euro şi doar 52 km de autostrăzi

Între 2009 - 2010 Transporturile au finalizat proiecte de infrastructură rutieră în valoare totală de 3,5 mld. euro, cu bani de la bugetul de stat, însă numărul de noi kilometri de autostradă a fost de doar 52 în aceeaşi perioadă (tronsonul Câmpia Turzii - Turda - Gilău). Între 2009 - 2010 s-au finalizat în total proiecte susţinute din bugetul de stat în valoare de 16,1 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro), iar din această sumă aproape 14,8 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro) au mers în infrastructura rutieră. Printre singurele proiecte notabile pe care Transporturile le-au inaugurat în 2009 şi 2010 se numără reabilitarea primilor 60 de kilometri ai căii ferate Bucureşti - Constanţa şi inaugurarea a 52 de kilometri ai autostrăzii Transilvania, pe ruta Câmpia Turzii - Turda - Gilău.