"Zi tensionată pentru Marea Britanie şi Europa". Premierul britanic, acuzat de coaliţia guvernamentală de la Londra de trădare

Autori: Alexandru Matei , Radu Racu , Iulian Anghel , Claudiu Ilioiu , Adrian Voicu , Bogdan Cojocaru , Paul Comşa , Mediafax 09.12.2011

12:44 Coaliţia de guvernământ de la Londra, formată din conservatori şi liberal-democraţi, se confruntă cu disensiuni după ce premierul David Cameron a refuzat modificarea tratatelor europene şi participarea la noul plan de înăsprire a disciplinei bugetare, informează Sky News.

Decizia premierului a fost primită cu entuziasm de conservatorii eurosceptici de la Londra, fiind considerată un prim pas spre îndepărtarea de Uniunea Europeană la nivel decizional sau chiar spre retragerea din Blocul comunitar.

Dar folosirea dreptului de veto de către Londra pentru a bloca modificarea tratatelor UE pare să creeze tensiuni în relaţia dintre conservatori şi liberali-democraţi.

Vicepremierul Nick Clegg a respins posibilitatea unei scindări a coaliţiei, insistând pe ideea de "unitate" în susţinerea solicitărilor lui Cameron pentru acordarea de "garanţii modeste şi rezonabile" de către UE în scopul protejării intereselor britanice.

Însă alţi lideri liberali-democraţi sunt dezamăgiţi, deputatul Chris Davies acuzându-l pe David Cameron de "trădarea Marii Britanii".

La rândul lui, lordul Oakeshott a vorbit despre "o zi neagră pentru Marea Britanie şi Europa".

David Cameron a insistat că decizia lui a fost luată pe baza unei "poziţii comune" stabilită de conservatori şi liberali-democraţi.


Cele mai importante declaraţii de la summitul de ieri:

►16:21 Traian Băsescu: Nu putem decât să schimbăm Constituţia. Ţările cu acorduri semnate cu FMI nu trebuie să participe la capitalizarea Fondului

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat astăzi că singura cale de adoptare a limitării deficitului structural la maxim 0,5% este schimbarea Constituţiei României, neexistând nicio altă reglementare echivalentă cu Constituţia României, aşa cum este menţionat în acordul convenit la summitul de joi.

"România nu are act echivalent cu Constituţia, şi aici niciun politician nu ar trebui să se joace. (...) Take it or leave it", a spus Băsescu.

El a adăugat: "Uite cum a venit UE şi pare a spune «Domnule preşedinte, pare să fi fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament". Preşedintele a spus că aceasta este o glumă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că ţările care au acord cu FMI nu trebuie să participe la capitalizarea Fondului, şeful statului precizând că, deşi "nu ţipăm" că vrem să dăm bani, România ar fi capabilă să participe, nefiind "o ţară neputincioasă".

19:08 Premierul David Cameron insistă că pune pe primul plan interesele Marii Britanii, de aceea a exercitat dreptul de veto pentru a evita semnarea unui nou tratat economic european, informează Sky News.

David Cameron a explicat că nu a avut nicio altă variantă decât să devină primul lider britanic care foloseşte dreptul de veto într-o decizie europeană.

18:34 Premierul Marii Britanii, David Cameron, a dat asigurări vineri că Marea Britanie nu s-a exclus din cadrul Uniunii Europene, în pofida opoziţiei faţă de proiectul de modificare a Tratatului UE, informează AFP.

"Nu ne-am exclus, suntem în Uniunea Europeană, suntem un membru de prim rang al pieţei unice", a spus David Cameron într-un interviu difuzat după summitul european.

"Sigur, acest lucru reprezintă o schimbare a relaţiei noastre cu Europa", a recunoscut Cameron referindu-se la refuzul de a accepta modificarea tratatelor Uniunii Europene.

►16:40 Bursele europene au revenit pe creştere după ce deschiseseră în scădere. La Londra, indicele FTSE 100 a avut un avans anemic, de 0,16%, după ce Marea Britanie a refuzat să semneze tratatul de guvernanţă fiscală.

La Frankfurt, DAX a urcat cu 0,89%, iar la Paris CAC 40 a crescut cu 1,97%.

►14:57 Ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski a spus că se aşteaptă să revină la Bruxelles pentru un nou summit al Uniunii Europene "peste câteva zile" dacă după întâlnirea de astăzi nu se va ajunge la un acord, scrie The Wall Street Journal.

"Discuţiile de la summit au fost şi sunt foarte dificile şi se pare că rezultatul acestora nu va fi neapărat unul pozitiv", a spus Rostowski. "Istoria nu se termină în această seară sau luni. Încă mai cred că acest summit va duce lucrurile pe calea cea bună. Unele persoane vorbesc despre un al doilea summit, dar acest lucru nu este chiar soluţia ideală".

"Dar dacă summit-ul nu se va dovedi un succes nu mă imaginez plecând acasă, spunând că nu a mers şi să aştept ca lucrurile să se deterioreze în continuare. Dacă nu avem un rezultat după acest summit sunt sigur că ne vom întâlni din nou în câteva zile", a mai spus Rostowski.

14:49 Marea Britanie a rămas pe dinafară. Este singura ţară care nu semnează tratatul de guvernanţă fiscală

Suedia, Cehia şi Ungaria s-au alăturat celorlalte 23 de state care vor semna tratatul de guvernanţă fiscală, singura ţară din UE care nu participă la acord fiind astfel Marea Britanie, potrivit unei variante în lucru a comunicatului de la finalul summit-ului UE de joi şi vineri, citată de Reuters.

Decizia pare să izoleze şi mai evident Marea Britanie, care şi-a folosit joi dreptul de veto pentru a bloca modificarea Tratatului UE.

"Şefii de stat sau de guvern din Bulgaria, Cehia, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia au indicat posibilitatea de a participa la acest proces (încheierea unui nou tratat - n.r.), după consultarea parlamentelor, acolo unde este cazul", se spune în document.

►13:50 Ungaria a fost a doua ţară care s-a opus modificării tratatului UE, premierul Viktor Orban justificând vineri opoziţia faţă de acordul european prin faptul că el nu are autoritatea să decidă într-o problemă de suveranitate naţională, transmite AFP.

"Parlamentul trebuie să hotărască dacă Ungaria participă la acordul statelor membre ale zonei euro, deoarece este o problemă de suveranitate naţională", a declarat acesta la Bruxelles, conform agenţiei de presă MTI. Citiţi mai multe

►11:02 Uniunea Europeană a suferit cea mai gravă ruptură din istoria sa de 54 de ani după ce premierul britanic David Cameron a folosit dreptul de veto al Marii Britanii pentru a bloca modificarea tratatelor europene, scrie The Telegraph.

Marea Britanie a rămas izolată alături de numai trei ţări, Suedia, Ungaria şi Cehia, iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy a spus că va fi format un bloc "euro plus" care va urmări o uniune fiscală şi economică prin intermediul unui nou tratat în afara celui al UE, consideră The Telegraph. Citiţi mai multe aici

►10:21 Bursele europene au întâmpinat negativ veştile venite de la summitul de la Bruxelles, principalii indici având căderi în medie de un procent.

Indicele bursier britanic FTSE 100 a avut un declin de 0,52%, în timp ce indicele bursei franceze CAC 40 a coborât cu 0,82%, iar indicele bursei de la Frankfurt a scăzut cu 1,06.

►7:42 Liderii europeni au adăugat încă 200 de miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional, prin intermediul căruia speră să lupte împotriva crizei datoriilor, informează Bloomberg.

Într-un acord salutat şi de preşedintele BCE Mario Draghi, liderii au trasat liniile unui "compact fiscal" prin care să prevină în viitor încălcările limitelor de deficit bugetar şi prin care să accelereze formarea fondului permanent de salvare de 500 de miliarde de euro pregătit pentru zona euro. Citiţi mai multe

►7:29 Bursele asiatice au căzut vineri, scăderile din deschidere extinzându-se după apariţia de informaţii privind disensiunile din rândul liderilor europeni reuniţi la summitul de la Bruxelles, informează MarketWatch.

Indicele Hang Seng, al bursei din Hong Kong, a căzut cu 2,63%, în timp ce indicele din Shanghai a avut un declin de 0,6%.

►7:13 Liderii Uniunii Europene au convenit în această dimineaţă asupra unui nou pact fiscal prin ca să asigure disciplina bugetară, eşuând în acelaşi timp să convină asupra schimbării tratatului Uniunii, informează Reuters.

Astfel, înţelegerea ar putea implica acum doar cele 17 ţări din zona euro plus oricare altele care sunt dornice să se alăture, au declarat diplomaţii.

"Întotdeauna am spus că o vom face cu 17 dacă nu va funcţiona cu 27. Asta s-a şi întâmplat", a spus un oficial UE.

"Cu 27 de state membre, aceasta (schimbarea tratatelor UE) nu a fost posibilă din cauza opoziţiei prietenilor noştri britanici", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy la finalul primei runde de discuţii de la summitul din Bruxelles. Citiţi mai multe

Vedeţi aici declaraţia comună a liderilor europeni după întâlnirea de joi noapte

Liderii UE au convenit asupra unor sancţiuni ce vor fi aplicate automat pentru ţările din zona euro care vor încălca limitele de deficit impuse prin acest pact fiscal dacă trei sferturi din state nu se opun sancţionării şi au aprobat ca o nouă regulă fiscală să fie menţionată în constituţiile naţionale. "Imediat ce un stat membru este recunoscut ca încălcând pragul de 3% stabilit de Comisie, vor exista consecinţe automate, doar dacă o majoritate a ţărilor din zona euro nu se opune. Paşii şi sancţiunile propuse sau recomandate de Comisie vor fi adoptate dacă nu va exista o majoritate a ţărilor din zona euro care să se opună", se arată în declaraţia comună a liderilor europeni.

După 10 ore de discuţii care au continuat până dimineaţa devreme, liderii europeni au decis ca fondul permanent de salvare, Mecanismul de Stabilitate Europeană (ESM) să aibă o limită de creditare de 500 de miliarde de euro, aşa cum a insistat Germania.

De asemenea nu va primi licenţă de bancă, ceea ce i-ar fi permis să obţină bani de la BCE.

"Convenim asupra accelerării intrării în acţiune a tratatului privind Mecanismul de Stabilitate Europeană (ESM). Tratatul va acţiona imediat ce statele membre care reprezintă 90% din capital l-au ratificat. Obiectivul nostru comun este formarea ESM în iulie 2012".

"Pe termen lung, vom continua să lucrăm pentru adâncirea integrării fiscale pentru a oglindi astfel gradul de interdependenţă. Aceste teme vor face parte din raportul preşedintelui Consiliului European, realizat în colaborare cu preşedintele Comisiei şi preşedintele Eurogroup în martie 2012. Aceştia vor raporta de asemenea relaţiile dintre UE şi zona euro", se mai arată în raport.

Formarea ESM vine în paralel cu renunţarea la implicarea sectorului privat în salvarea Europei. "În privinţa implicării sectorului privat, am realizat o schimbare majoră a doctrinei: de acum vom adera stric la principiile şi practicile FMI. Sau, ca să fiu mai direct: prima noastră acţiune de apelare la sectorul privat, care a avut efecte extrem de negative asupra pieţelor de obligaţiuni, s-a încheiat în mod oficial", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, într-o declaraţie publicată pe site-ul instituţiei.

2:22 Galerie foto de la întâlnirea liderilor europeni la cel mai important summit de la Bruxelles

►Ora 1:43 "Nu prea mai avem muniţie pentru a lovi criza", spunea un oficial european în preambulul summitului UE care se desfăşoară în acest moment la Bruxelles, scrie Reuters.

Dar astfel de declaraţii, spuse pe ascuns, nu par să descurajeze liderii europeni, ei încă sperând să aducă în scenă faimoasa "bazooka" pentru a lovi în criza datoriilor, care afectează puternic zona euro. Citiţi mai multe aici

1:14 Liderii europeni au ajuns la un acod privind un pact bugetar

Liderii statelor Uniunii Europene au convenit joi seara, în cadrul unui summit la Bruxelles, asupra principiului unui "pact bugetar" care să prevadă consolidarea netă a disciplinei în zona euro, au declarat surse diplomatice europene.

"Există un acord pe fond", dar "şefii de state şi de Guverne nu au discutat încă forma juridică" pe care o vor lua aceste reforme, un subiect care riscă să pună probleme, a declarat unul dintre diplomaţii citaţi, informează Mediafax.


Ce a fost important joi

►21:10 Premierul Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt, a anunţat că ţara sa este pregătită să contribuie cu fonduri către FMI pentru a mări rezerva de lichiditate.

"Chiar ieri am spus destul de clar băncii noastre centrale că vom susţine această poziţie", a declarat premierul reporterilor prezenţi la summitul de la Bruxelles, adăugând că este pregătită să contribuie cu 5,4 miliarde de euro.

Premierul a menţionat că este gata să susţină orice schimbare a tratatului care ar putea duce la soluţionarea crizei.

Premierul Suediei, Fredrik Reinfeldt, a declarat că nu este însărcinat să convină asupra unei schimbări a tratatului. Oficialul a spus că "schimbarea tratatului nu ar trebui să fie obiectul discuţiilor de astăzi", o schimbare a acestuia consumând prea mult timp.

Premierul Finlandei, Jyrki Katainen, a declarat că este în favoarea unor reguli mai stricte pentru ţările din UE, dar că o schimbare a tratatelor nu este singura cale. Cu toate acestea, el a spus că dacă este necesară o astfel de schimbare a tratatului, el are susţinerea necesară din partea ţării sale. "Trebuie să fim cu toţii pregătiţi să facem compromisuri", a spus oficialul.

►20:08 Cancelarul german Angela Merkel a declarat în această seară, înainte de prima întâlnire a liderilor europeni de la Bruxelles, că euro şi-a pierdut credibilitatea şi că aceasta trebuie recâştigată.

Merkel a menţionat că este necesar ca instituţiile europene, mai ales Comisia Europeană, să aibă o mai mare responsabilitate în politicile economice Europei.

"Este necesară o uniune a stabilităţii", această uniune a stabilităţii fiind zona euro. Ţările non-euro au un interes esenţial în stabilitatea zonei euro, a mai spus oficialul.

"Facem paşi importanţi către o uniune fiscală şi stabilitate. Cele 17 ţări membre ale zonei euro trebuie să facă asta pentru toate celelalte ţări din Europa. Negocierile vor arăta dacă ceea ce ne propunem noi va fi eficient pentru cele 17 ţări plus x, sau pentru toate 27. Pentru mine este important ca euro să-şi recâştige credibilitatea prin schimbarea tratatelor într-o asemenea măsură încât să ne îndreptăm către o uniune stabilă. Pentru mine este o chestiune de primă importanţă şi sper să avem succes.

Pas cu pas ne vom atinge scopul nostru de a ne unifica".

►Ora 20:29 Premierul Ungariei Viktor Orban, aflat ca şi Traian Băsescu astăzi la Marsilia pentru a participa la summitul PPE, vrea ca Europa să revină la o societate fondată pe muncă şi nu pe protecţie socială, scrie Les Echos.

"Această criză este rezultatul globalizării, un fenomen pozitiv care dinamizează economiile, dar care pune schimbă în mod radical modul nostru de viaţă. Oamenii nu vor să-şi schimbe modul de viaţă, ceea ce provoacă o teribilă furtună politică şi socială în Europa. Noi am ştiut să administrăm această instabilitate pentru că noi beneficiem de o largă adeziune a populaţiei. Într-un anume sens, noi europenii şi occidentalii în general, am revenit la situaţie de dinainte de secolul XIX, când Asia avea economiile cu cea mai mare creştere. Euro a fost creat când totul mergea bine. Putem ieşi din această situaţie în două feluri: dând înapoi, care nu e opţiunea mea, sau progresând şi mai mult către o integrare economică şi monetară în sânul întregii UE şi numai a zonei euro". Citiţi mai multe despre declaraţiile făcute de Viktor Orban.

►Ora 19:33 Preşedintele american Barack Obama a declarat joi că este "foarte îngrijorat" de criza din zona euro şi că crede că Uniunea Europeană are resursele necesare pentru rezolvarea crizei dacă ar exista şi dorinţa politică, scrie Reuters.

"Europa este îndeajuns de bogată încât să nu existe motive pentru care să nu rezolve această problemă", a declarat oficialul american la Casa Albă.

►Ora 18:10 Au apărut detalii cu privire la rezultatele testelor de stress la care au fost supuse băncile europene, conform agenţiei de presă Thomson Reuters. Surse susţin că Autoritatea Bancară Europeană a găsit o gaură de 114,4 miliarde de euro în capitalul băncilor de pe continent, cifră mai mare decât cea de 106,5 miliarde de euro avansată în octombrie.

Cea mai mare diferenţă este în cazul Germaniei, unde suma a crescut de mai mult de două ori. Recent au apărut speculaţii că guvernul de la Berlin ar putea naţionaliza integral Commerzbank, al doilea mare creditor al ţării, dacă instituţia nu va reuşi să strângă din surse private banii de care are nevoie. Statul german deţine o participaţie de 25%.

Necesarul de capital suplimentar al băncilor în funcţie de ţările de provenineţă

Germania: 13,1 mld. euro (5,2 mld. euro)
Belgia: 6,3 mld. euro (4,1 mld. euro)
Grecia: 30 mld. euro (30 mld. euro)
Spania: 26,2 mld. euro (26,1 mld. euro)
Italia: 15,4 mld. euro (14,8 mld. euro)
Portugalia: 7 mld. euro (7,8 mld. euro)
Franţa: 7,3 mld. euro (8,8 mld. euro)
Austria: 3,9 mld. euro (2,9 mld. euro)

Ora 16:43 Băsescu, la PPE: Soluţia pentru actuala criză este să rămânem uniţi. Să rămânem 27 de membri în UE, şi nu 17

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la PPE, că soluţia pentru actuala criză economică este ca statele din UE să rămână unite, să fie 27 de membri, şi nu 17, câte state are zona euro.
"Soluţia pentru actuala criză este să rămânem uniţi. Să rămânem 27 de membri în UE, şi nu 17, cât are zona euro", a spus preşedintele Băsescu.

►Ora 16:35 Sarkozy vrea un acord privind disciplina bugetară în UE, pentru a nu se ajunge la un consens

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a reiterat, joi, că doreşte un acord privind disciplina bugetară la nivelul celor 27 de state membre UE, avertizând că, dacă nu se va ajunge la un consens, măsurile vor fi aplicate doar în zona euro, informează AFP.

Şeful statului francez a reamintit că Franţa şi Germania sunt favorabile unui acord la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reiterând însă că, în cazul unui eşec, acordul va fi semnat doar cu cele 17 state membre ale zonei euro.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, afirmă că "riscul unei explozii a Europei nu a fost niciodată atât de mare", avertizând că europenii au la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a lua măsurile necesare ieşirii din criză, informează AFP.

►Ora 15:59 O dezmembrare a zonei euro ar avea consecinţe grave asupra economiei britanice, precum recesiune puternică, creşterea şomajului, aprecierea lirei sterline şi prăbuşirea unor bănci, potrivit unei analize a grupului bancar olandez ING.

Peste 47% din exporturile Marii Britanii s-au îndreptat către zona euro anul trecut, iar 33% din importuri au provenit din ţări ale uniunii monetare, care este cel mai important partener comercial al ţării. Citiţi mai multe despre efectele unei căderi a zonei euro asupra economiei britanice.

Ora 14.09 La o lună după summit-ul crucial, UE se pregăteşte pentru încă un moment istoric

La nici şase săptămâni după summit-urile anticriză de urgenţă convocate la finele lunii octombrie, calificate de liderii politici, de analişti, investitori şi presă drept istorice, cruciale sau decisive pentru viitorul zonei euro, UE se pregăteşte pentru o nouă reuniune cu aceleaşi atribute.

Aşteptările sunt însă mult mai mari, iar momentul emană, justificat sau nu, un oarecare optimism.

Ora 12:50. Dacă la precedentul summit al zonei euro preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost surprins criticând poziţia "de pe margine" a Marii Britanii, astăzi a venit rândul şeful Eurogrupului Jean-Claude Junker să critice Regatul Unit. "Nu aş vrea ca Marea Britanie să ne stea în cale", a spus oficialul. Detalii aici. Premierul britanic David Cameron a avertizat vineri că va proteja interesele Marii Britanii, în cazul modificării tratatului Uniunii Europene în scopul salvării euro, aşa cum vor Franţa şi Germania. Citiţi aici mai mult despre poziţia premierului britanic.

►Ora 11:30. Optimismul de pe burse nu se vede şi în Germania. Un demnitar german a declarat pentru Reuters sub protecţia anonimatului că situaţia datoriilor la nivelul zonei euro se agravează, pe măsură ce băncile europene depind din ce în ce mai mult de banii BCE. "Trebuie să spun că astăzi, miercuri, sunt mai pesimist decât săptămâna trecută", afirmă oficialul. Sunt pieţele naive? Citiţi mai multe detalii aici.

Ora 10:32. Bursele europene au deschis în creştere

Ora 10.00. Îndoielile privind summit-ul UE au adus scăderi pe bursele din Asia. Vedeţi aici evoluţia indicilor.

Ora 1:04 Merkel şi Sarkozy: propunem ca noile reglementări şi angajamente să fie incluse în Tratatele europene

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, îndeamnă statele UE să accepte modificarea Tratatelor în sensul unui sistem economic şi financiar unitar, avertizând că, altfel, statele din zona euro vor avansa separat spre o uniune mai integrată.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Sarkozy şi Merkel propun ca ţările UE, iniţial cele din zona euro, să aibă un sistem comun de impozitare a corporaţiilor şi a tranzacţiilor financiare, transmite BBC News online.

Ora 00:09 Franţa şi Germania pregătesc o linie de apărare de 1.000 mld. euro care să susţină zona euro

Europenii caută cu disperare noi soluţii pentru a recâştiga încrederea în moneda unică, în timp ce Marea Britanie pune beţe în roate planurilor de salvare a uniunii monetare până nu primeşte asigurări că nu se va întâmpla nimic cu City-ul londonez.

Pieţele şi liderii marilor economii ale lumii se aşteaptă ca şefii de state şi de guverne să întrerupă cu ocazia summitului de joi şi vineri seria de acţiuni cu bătaie scurtă prin care s-au apărat până acum de criza datoriilor şi să treacă la contraatac cu o stategie definitivă şi mai eficientă. Summitul, considerat ca fiind cea mai mare şansă, dacă nu ultima, pentru zona euro de a se păstra în forma actuală, este umbrit de pretenţiile protecţioniste ale unui outsider, Marea Britanie.


Ce a fost important miercuri

Ora 17:31 Franţa şi al Germania: dacă nu sunteţi de acord cu ce propunem noi rămâneţi pe dinafară

Cu o zi înainte de summit-ul crucial al Uniunii Europene, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au detaliat planul pe care l-au stabilit după întâlnirea de luni şi după care se vor ghida negocierile din timpul întâlnirii de joi şi vineri.

Într-o scrisoare deschisă către preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy cei doi au dat un ultimatum celor 27 de guverne ale Uniunii Europene spunând că trebuie să decidă dacă acceptă ca Bruxellesul să joace un rol mai important în stabilirea bugetelor naţionale.Dacă unele ţări decid să nu participe, cele 17 state din zona euro vor merge singure pe calea spre o uniune mai integrată prin semnarea de înţelegeri în afara tratatelor europene.

"Suntem convinşi că trebuie să acţionăm fără întârziere", au declarat cei doi lideri. "Trebuie să luăm o decizie la următoarea întâlnire a Consiliului European pentru ca discuţiile pe marginea noului tratat să fie finalizate până în martie 2012.

Ora 17:03 Germania: Ne aşteptăm ca discuţiile să fie tensionate şi în anumite momente dificile la summit-ul de vineri

Guvernul german se aşteaptă la "discuţii foarte tensionate" cu partenerii europeni la reuniunea de la sfârşitul săptămânii, la care ar trebui si fie luate decizii pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al executivului de la Berlin, citat de AFP.

Ora 15:00 Merkel şi Sarkozy promit că nu vor pleca de la summit fără un acord decisiv anticriză

Liderii politici ai Franţei şi Germaniei nu vor pleca de la summit-ul UE ce va avea loc joi şi vineri fără "o înţelegere puternică" pentru a pune capăt crizei, conform Parisului, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

"Nici Nicolas Sarkozy, nici Angela Merkel nu vor părăsi masa negocierilor până când nu se va ajunge la o înţelegere puternică", a spus Francois Baroin, ministrul francez de finanţe.
"Am încredere în eforturile preşedintelui francez care alături de Germania vrea să construiască o Europă mai puternică", a declarat şi şeful Trezoreriei americane Timothy Geithner după întâlnirea cu ministrul de finanţe francez.

Sarkozy şi Merkel vor susţine în cadrul summit-ului introducerea de penalizări automate asupra statelor din zona euro care depăşesc ţinta de deficit de 3% din PIB stabilită de UE.
"Multe depind de ceea ce se va întâmpla vineri, şi de modul în care răspunsul dat de liderii politici este primit de investitori", a mai spus Baroin.

►Ora 14:45. Băncile împrumută 50 miliarde de dolari de la BCE, din cauza problemelor la finanţarea în monedă SUA. Băncile europene au împrumutat miercuri peste 50 miliarde de dolari de la Banca Centrală Europeană (BCE), prin prima ofertă de fonduri după reducerea costurilor de împrumut în colaborare cu alte cinci bănci centrale, iar situaţia reflectă problemele unor instituţii de credit la finanţarea în dolari.

Marile bănci centrale din zona euro, SUA, Elveţia, Marea Britanie, Canada şi Japonia au anunţat măsuri coordonate săptămâna trecută pentru a asigura lichidităţi în dolari băncilor din afara Statelor Unite. Citiţi mai mult despre detaliile împrumutului.

►ora 13:30 Întrebările cruciale ale summit-ului UE

De ce este acest summit considerat drept unul dintre cele mai importante din istoria monedei unice?

Vor fi modificate tratatele europene?

Ce implică modificarea tratatelor europene şi cât de repede poate avea loc?

Poate acţiona UE destul de repede pentru a împiedica spargerea zonei euro?

►ora 10:30 UE discută consolidarea fondurilor de urgenţă, inclusiv funcţionarea EFSF şi ESM în paralel. Detalii aici. Bursele europene au deschis pe creştere, pe fondul optimismului din piaţă. Vedeţi evoluţia principalilor indici bursieri europeni.

►Ora 08:30. Ştirea zilei a fost bugetul de austeritate drastică adoptat de Grecia. Parlamentul grec a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri un buget de austeritate drastic pentru 2012, mizând pe o reducere puternică a deficitului public şi un al cincilea an consecutiv de recesiune, care marchează hotărârea Atenei de a rămâne în zona euro. Pentru a reuşi să realizeze un excedent primar de 1,1 la sută în 2012, un obiectiv ambiţios ţinând cont de recesiunea profundă pe care o traversează ţara, Grecia trebuie să fie "hotărâtă" şi "sistematică" în efortul său, altfel istoria nu o va ierta, a declarat premierul Lucas Papademos, în faţa deputaţilor. Detaliile planului aici.


Ce a fost important marţi

►20:05 Piruete marca Standard&Poor's: Acordul dintre Franţa şi Germania este promiţător

După ce a bulversat UE şi a stârnit mâine în întreaga Europă prin ameninţarea de a retrograda 15 ţări din zona euro (şase cu rating maxim) şi după ce a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF) agenţia de rating Standard&Poor's revine şi susţine că acordul la care a ajuns Franţa şi Germania pentru întărirea integrării bugetare între statele Uniunii este "promiţător" şi ar putea permite evitarea situaţiei ca state din zona euro să sufere o degradare a ratingului.

►18:13 Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a pus sub supraveghere, marţi, pentru o eventuală retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (FESF), după ce a luat luni o decizie similară pentru 15 state din zona euro.

►Ora 16:34 "Ameninţarea vădită" pe care agenţia americană de rating Standard&Poor's (S&P) a lansat-o în bloc la adresa mai multor ţări din zona euro care şi-ar putea pierde ratingul AAA - incluzând Austria şi Germania, este contrară oricăror norme profesionale şi oricăror uzanţe, afirmă Friedrich Mostboeck, şeful analiştilor Erste Group, citat de agenţia austriacă de presă. Detalii aici.

►Ora 14:45 Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au anunţat propuneri comune după întâlnirea de ieri pentru a îmbunătăţi disciplina bugetară în zona euro, în încercarea de a recâştiga încrederea investitorilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Vedeţi aici care sunt cele mai importante puncte din înţelegerea celor doi.

Ora 11:37 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cere Germaniei să continue să-şi asigure partenerii că va face tot posibilul să menţină stabilitatea zonei euro, afirmând totodată că summit-ul UE de vineri ar putea fi un punct de cotitură pentru recâştigarea încrederii pieţelor. Detalii aici.


►Ora 10:28 Guvernul francez nu va adopta noi măsuri de austeritate după ce S&P a avertizat, luni noaptea, că ar putea retrograda Franţa cu două trepte de la AAA, afirmă ministrul francez al Finanţelor, potrivit căruia analiza agenţiei nu a luat în calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.


Ce a fost important luni

Update ora 23:55

În ciuda optimismului cu care au fost întâmpinate discuţiile dintre liderii europeni de luni, o veste proastă pare să fi amânat desfacerea şampaniei.

Conform publicaţiei Financial Times, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat luni o că pune Germania, Franţa, Olanda, Austria, Finlanda şi Luxemburg sub "perspectivă de credit negativă" notele de îndatorare pe termen lung pentru 15 state din zona euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Franţei, Luxemburgului şi Olandei, şase ţări notate cu "AAA", cea mai bună notă posibilă.

Motivul invocat, conform publicaţiei ar fi faptul că în privinţa Germaniei, S&P este îngrijorată de "impactul potenţial a ceea ce în opinia noastră este o adâncire a problemelor politice, financiare şi monetare în relaţie cu uniunea economică şi monetară din Europa".

Singurele ţări din zona euro care nu sunt afectate de anunţ sunt Grecia, al cărei rating corespunde în prezent deficitului de plăţi, şi Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de îndatorare pe termen lung sub "supraveghere negativă".

19:27 Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în creştere la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni, după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au convenit o serie de măsuri pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

18:34 Franţa şi Germania "au convenit în mod absolut că eurobondurile nu pot constitui în niciun fel o soluţie la criza datoriilor din zona euro", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy după discuţiile avute la Paris cu cancelarul German Angela Merkel. Sarkozy a insistat că o emisiune de obligaţiuni comune zonei euro poate funcţiona doar după ce vor fi adoptate măsuri mai stricte de limitare a cheltuielilor guvernelor.

17:45 Banca Centrală europeană a redus la jumătate. Citiţi mai multe.

17:11 Toate ţările din zona euro vor trebui să introducă "o regulă de aur care să fie susţinută şi armonizată la nivel european, astfel încât bugetele tuturor celor 17 (ţări din zona euro - n.r.) să aibă o reglementare constituţională prin care să se asigure că bugetele naţionale se îndreaptă către un echilibru comun", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

16:38 Rezerva Federală (Fed) ar putea acorda împrumuturi FMI, alături de cele 17 bănci centrale din zona euro, în vederea susţinerii statelor cu datorii mari din regiune, potrivit publicaţiei germane Die Welt, citată de Reuters. Aflaţi mai multe aici

11:31 Primul-ministru Mario Monti a anunţat un plan radical şi ambiţios de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare de 30 de miliarde de euro. Mai multe detalii despre planul de austeritate al Italiei.