Farmache vrea să atragă românii pe bursă cu Facebook

Autor: Marius Radu - Mediafax 12.12.2011

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti Stere Farmache a declarat că doreşte să aducă pe sistemul alternativ de tranzacţionare titlurile Face­book după listarea reţelei de socializare, precum şi alte titluri de pe piaţa americană.

"Bursa de Valori Bucureşti se gândeşte să extindă gama de produse tranzacţionabile la bursă atât pe piaţa reglementată, cât şi pe sistemul alternativ de tranzacţionare. Acest demers este de a aduce de pe piaţa americană titluri care să se tranzacţioneze la Bucureşti. Există deja titluri europene listate la Bucu­reşti. Nu există titluri americane şi intenţionăm să aducem titluri americane şi Facebook", a spus Farmache.

Stere Farmache conduce Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de la înfiinţare, în urmă cu 16 ani, iar în ianuarie va încerca să obţină un nou mandat de preşedinte. Tot mai multă lume din piaţă îi reproşează însă lipsa listărilor şi scăderea dramatică a numărului de investitori de pe bursă.

În lipsa unor branduri româneşti cunoscute care să se listeze la bursă, conducerea BVB a încercat în ultimul an să atragă noi investitori prin listarea pe sistemul alternativ (ATS) a unor companii străine cunoscute, precum Daimler, Heineken sau Danone.

Potrivit Bloomberg, Facebook ia în calcul derularea unei oferte publice iniţiale anul viitor, pentru a atrage 10 miliarde de dolari, valoarea de piaţă a reţelei de socializare fiind estimată la 100 miliarde de dolari.

"Ar putea fi o bună oportunitate de listare la Bucureşti pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei, la secţiunea internaţională. Pentru aceasta, bursa este pregătită, are infrastructura pregătită, dar trebuie să identificăm acei intermediari care au capacitatea să se conecteze direct sau indirect la piaţa americană şi să pună la dispoziţia investitorilor aceste produse în regim de market maker de furnizor de lichiditate", a mai spus Farmache. El a mai arătat că pentru potenţialii invesitori avantajele listării Facebook la Bucureşti vor fi că se va tranzacţiona simplu şi eficient pe sistemele actuale ale Bursei cu costuri mai reduse.

"Accesul pe o piaţă străină pentru un investitor de talie mică, dar şi talie mare presupune costuri, o anumită birocraţie. Cu alte cuvinte, investitorul va tranzacţiona la Bucureşti aşa cum tranzacţionează orice titlu prezent la Bucureşti şi orice titlu internaţional", a mai spus Farmache.

Facebook are peste 800 de milioane de utilizatori, dintre care 3,8 milioane din România.