Armonia Brăila, al treilea mall în faliment. Ce se va alege dintr-o investiţie de 45 mil. euro

Autor: Cristi Moga 11.12.2011

Armonia Brăila, care a fost în vara anului 2009 primul mall închis de pe piaţa locală, a intrat după doi ani şi jumătate în faliment, o decizie în acest sens fiind pronunţată la începutul lunii decembrie de către Tribunalul Bucureşti.



Acesta este al treilea mall de pe piaţa locală intrat în faliment, după proiectele Tiago Oradea şi City Mall Bucureşti, care au fost deja vândute în urma procesului de lichidare.

Armonia Brăila, deţinut de firma Red Project Three, o companie fondată de omul de afaceri Andrew Stear şi fondurile de investiţii Warburg Pincus şi GED, a implicat o investiţie de 45 mil. euro şi avea o suprafaţă închiriabilă de 29.000 mp, dar a fost închis ca urmare a numărului mic de vizitatori şi a vânzărilor slabe înregistrate de principalul chiriaş, un hipermarket Carrefour.

Casa de Insolvenţă Transilvania, care a vândut proiectele City Mall şi Tiago pentru un preţ total de circa 50 mil. euro, este şi lichidatorul judiciar al proiectului din Brăila, procesul de vânzare a activelor urmând să înceapă în primăvara anului viitor.

Dacă în cazul primelor falimente principalul creditor al mallurilor era banca UniCredit, investiţia de la Brăila a fost finanţată de către Volksbank, care avea o expunere de circa 28 mil. euro pe acest proiect. Valoarea totală a datoriilor se ridică la circa 35 mil. euro, potrivit unui raport mai vechi al lichidatorului.