Ungaria îşi reface bugetul pe 2012 pentru a-l adapta noilor condiţii economice: creştere redusă şi monedă mai slabă

Autor: Alexandru Stefan Matei 12.12.2011

Premierul ungar Viktor Orban a decis ca proiectul de buget pe 2012 să fie refăcut pentru a lua în calcul o creştere economică mai mică şi un forint mai slab, scrie Bloomberg.

Guvernul ungar prevede o creştere economică de cel mult 0,5%, comparativ cu cea de 1,5% stabilită anterior, din cauza cererii mai mici la export venită din zona euro, conform declaraţiilor lui Orban. Guvernul trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a acoperi o gaură de 200 de miliarde de forinţi (650 mil. euro) în bugetul pe 2012. "Trebuie să ne recalculăm bugetul şi să îl ajustăm realităţilor europene", a declarat Orban. "Sperăm doar că nu va trebui să facem din nou acest lucru pe parcursul anului viitor".

Luna trecută, Ungaria şi-a pierdut ratingul din categoria "investment grade" acordat de Moody's după ce a cerut ajutor FMI şi Uniunii Europene.
Forintul a fost moneda cu cea mai slabă evoluţie faţă de euro în a doua jumătate a anului, înregistrând o scădere de 12 procente, tranzacţionându-se astăzi la un curs de 303,45 forinţi/euro. Proiectul de buget prevedea o rată de schimb medie de 268 de forinţi/euro.

În urma noilor previziuni economice, Ungaria va trebui să strângă venituri suplimentare, să reducă cheltuielile şi să apeleze la rezervele bugetare.