Moldova şi Transilvania, primele SIF-uri care fac exit-ul total din BCR

Autor: Roxana Pricop 13.12.2011

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) au anunţat că au finalizat tranzacţia de vânzare a câte 6% din capitalul BCR către grupul austriac Erste Bank, Muntenia şi Banat-Crişana fiind de aşteptat să încheie tranzacţia în zilele următoare, iar Oltenia anul viitor.

Vânzarea de căre SIF-uri a unui pachet de 30,12% din BCR către Erste este una dintre cele mai mari tranzacţii ale anului.

SIF-urile au ales diferit cât de mult numerar încasează sau câte acţiuni Erste Bank primesc la schimb în prima etapă a tranzacţiei de vânzare a acţiunilor BCR către grupul austriac Erste.

Doar SIF Oltenia nu a vândut nimic pentru că nici nu a semnat încă contractul cu Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR.

Patru dintre SIF-uri, care deţin fiecare câte 6% din acţiunile BCR, au semnat contractul de vânzare a acţiunilor BCR către Erste Bank Group, care deţinea 69,4% din cea mai mare bancă din sistem anterior tranzacţiei. Toate cele patru SIF-uri - Banat, Moldova, Transilvania şi Muntenia - au obţinut aceeaşi ofertă de cumpărare de la Erste şi au acceptat să vândă 103 milioane de acţiuni BCR (vechi) la un preţ de 1,0385 lei/acţiune şi un pachet de 33,2 milioane de acţiuni BCR (aferente majorării capitalului social din 2011), la un preţ renegociat de 0,5 lei/acţiune, şi să schimbe 515 milioane de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Group Bank (EGB), la o rată de aport de 127,9583 acţiuni BCR pentru o acţiune EGB nou emisă. Pe scurt, pentru 6% din BCR, fiecare SIF va primi 1% din Erste Bank şi lichidităţi de 123,6 milioane de lei, aceste condiţii fiind acceptate "de principiu" de SIF-uri încă din luna septembrie când au semnat un acord cu Erste.

Până în prezent, Erste Bank a cumpărat 17,6% din BCR de la SIF-uri pentru care a plătit 367,7 milioane de lei în numerar şi a oferit la schimb 4,1% din acţiunile proprii. Acum participaţia a crescut de la 69,4% la 87% din BCR. SIF Moldova este singurul SIF care a încasat întreaga componentă de cash a tranzacţiei, respectiv 123,6 milioane de lei pentru 1,25% din BCR, iar în zilele următoare va primi şi 1% din acţiunile Erste pentru restul de 4,75 din BCR. Muntenia şi Banat au primit şi numerar şi acţiuni Erste pentru parte din acţiunile la BCR.

SIF Oltenia deţine un pachet de 6,1175% din acţiunile BCR, mai mult cu 0,1175% decât restul SIF-urilor, însă până în prezent nu a semnat contractul de vânzare chiar dacă a fost de acord în principiu cu termenii ofertei făcute de Erste în septembrie.

SIF-urile pot vinde maximum 25% din acţiunile Erste imediat după achiziţionare, precum şi după şase, 12 şi 18 luni de la momentul achiziţiei. Privind însă evoluţia acţiunilor Erste din septembrie, când a fost semnat acordul de principiu, până în prezent SIF-urile nu prea au motive să îşi vândă acţiunile Erste pentru că acestea au pierdut peste 35% din valoare.

Nici acţiunile BCR nu mai sunt aşa de valoroase având în vedere că banca a încheiat primele nouă luni din an cu pierderi de 377,6 milioane de lei, iar austriecii de la Erste sunt nevoiţi să majoreze capitalul BCR cu până la 100 mil. euro (430 mil. lei) pentru a compensa pierderile.

Bilanţul la zi al tranzacţiei dintre SIF-uri şi Erste privind 30% din BCR

SIF Banat-CriŞana (SIF1)

SIF Moldova (SIF2)

SIF Transilvania (SIF3)

SIF Muntenia (SIF4)

SIF Oltenia (SIF5)

Erste Bank (EBS)