Aderarea la Schengen va fi discutată la Consiliul JAI, dar decizia va fi amânată - surse

Autor: Miruna Badea 13.12.2011

Problema aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi rediscutată în Consiliul JAI de miercuri, dar chestiunea nu va fi supusă votului, au declarat pentru MEDIAFAX surse europene, potrivit cărora discuţia pe această temă va fi reluată cel mai devreme în februarie 2012.

Preşedinţia poloneză va reaminti la reuniunea de miercuri că, urmare a opoziţiei manifestate de Olanda, nu s-a ajuns la nicio soluţie privind aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen.

În condiţiile în care pentru a decide aderarea la Schengen este necesar un vot unanim la nivelul Consiliului JAI, iar Olanda refuză să accepte intrarea României şi a Bulgariei, preşedinţia poloneză nu va supune chestiunea la vot, pentru a evita un rezultat negativ, care ar face necesară reluarea, parţială, a procedurilor.

Este vorba, practic, despre un scenariu care se repetă. În Consiliul JAI de la 22 septembrie, preşedinţia poloneză a decis să amâne votul privind eventuala aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în lipsa unui consens al statelor membre, evitând astfel o decizie negativă.

La acel moment, Olanda şi Finlanda au fost ţările care s-au opus. Ulterior, Finlanda şi-a nuanţat poziţia, însă autorităţile de la Haga se pronunţă în continuare împotriva acestui demers.

Totuşi, un proiect de recomandare a aderării va circula, miercuri, în Consiliu.

Un proiect de recomandare privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen pe 25 martie 2012, iniţial doar cu frontierele aeriană şi maritimă, va fi discutat în cursul Consiliului JAI din 14 decembrie, anunţă Televiziunea publică bulgară (BNT), citată de Sofia Echo.

Potrivit proiectului de recomandare, frontierele terestre ale celor două state ar urma să fie incluse în SpaţiulSchengen cel târziu la 31 iulie 2012.

BNT precizează că nu este clar dacă Olanda şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei laSchengen, notând însă că includerea unui astfel de proiect pe agenda Consiliului JAI este "un semnal pozitiv".

La 14 noiembrie, Finlanda a anunţat, prin vocea ministrului Afacerilor Europene, Alexander Stubb, că este de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Însă Olanda a subliniat, cel mai recent la 24 noiembrie, că rămâne hotărâtă să ţină Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen până când cele două ţări vor prezenta dovezi privind progresele făcute în lupta împotriva corupţiei.