O poveste memorabilă despre amnezie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 16.12.2011

E imposibil să nu te incite la lectură anunţul că ar fi cel mai vândut debut britanic, după seria "Harry Potter" a lui J.K.Rowling. Sau că, deşi e o carte apărută anul acesta, a fost vândută în peste 40 de ţări şi a devenit bestseller în SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Olanda, Belgia şi Bulgaria. Şi că drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate de casa de producţie a celebrului regizor Ridley Scott.

Este vorba de Înainte să adorm de S.J. Watson*. Autorul are aproape 38 de ani, a fost medic ORL-ist, a lucrat cu copii hipoacuzici. A urmat un curs destinat celor care doresc să înveţe să scrie romane. Aceasta este prima lui carte, un minunat thriller psihologic.

Subiectul este de o simplitate dezarmantă. O femeie trecută de prima tinereţe se trezeşte în fiecare dimineaţă fără să ştie unde se află, cine e bărbatul care doarme lângă ea, ce i s-a întâmplat ieri, acum o săptămână, o lună sau un an, nici cine este ea însăşi. Bărbatul îi spune de fiecare dată, răbdător, dar a doua zi toate sunt luate de la capăt. Memoria femeii nu durează mai mult de 24 de ore. Femeia a avut cu aproape două decenii înainte un accident, în urma căruia a stat multă vreme în comă, apoi şi-a revenit fără să mai ţină minte nici cel mai însemnat fapt petrecut în viaţa ei. Un medic încearcă şi ultima soluţie de înzdrăvenire, o pune să-şi noteze într-un jurnal ce face în fiecare zi, o sună în ziua următoare să-i spună unde e ascuns jurnalul şi o îndeamnă să continue să scrie. Încet, cu sincope, metoda dă roade. Treptat, femeia află amănunte înfiorătoare despre trecutul ei: că a avut un fiu, despre care soţul ţi spune că ar fi murit; că au locuit într-o casă mare cu maldăre de fotografii în jurul lor, casă despre care soţul spune că a dispărut într-un incendiu; că a avut o foarte apropiată prietenă cu care împărtăşea totul, despre care soţul ei spune că ar fi plecat definitiv în Noua Zeelandă; şi că, de fapt, cel care se dă soţul ei nu este soţul ei, ci un îndrăgostit psihopat şi extrem de periculos.

Romanul creşte în tensiune, care devine în ultima treime aproape insuportabilă. Structura e ameţitoare. Cititorul asistă la descoperirile eroinei cu o participare pe care cu greu şi-o poate înfrâna. În primele capitole te întrebi cărui personaj să-i dai crezare, de ce e comportamentul soţului dubios, dacă în acţiunile medicului e numai interes profesional, unde au dispărut rudele şi prietenii eroinei, dacă ce îşi aminteşte din când în când eroina aşa s-a petrecut sau e doar imaginaţia ei de scriitoare, din moment ce, înaintea accidentului, publicase un roman ce obţinuse un relativ succes. Calitatea scrierii este excepţională. Watson a reuşit să imprime o asemenea tensiune, încât treci peste faptul că jurnalul eroinei e prea detaliat, cu conversaţii prea amănunţite pentru a fi credibile pe de-a-ntregul. Dar caracterele au o tuşă atât de bine definită, încât devin memorabile.

O carte care nu trebuie ratată.

*) S.J. Watson - Înainte să adorm. Editura Trei, colecţia Fiction connection. Traducere din engleză şi note de Laurenţiu Dulman.