Cine este Vaclav Havel - CV

Autor: Adrian Voicu 18.12.2011

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat la vârsta de 75 de ani, informează Reuters. Havel a murit în urma unor complicaţii apărute după o lungă perioadă de boală.

Havel a fost al zecelea şi ultimul preşedinte al Cehoslovaciei, dar şi primul preşedinte al Republicii Cehe. A scris peste 20 de piese de teatru şi numeroase lucrări non-fiction.

Născut la 5 octombrie 1936 în Praga, a trăit într-o familie de intelectuali, strâns legată de evenimentele culturale din Cehoslovacia din perioada 1920-1940. Tatăl său era proprietarul suburbiei Barrandov. După apariţia regimului comunist în Cehoslovacia, Havel nu a mai putut urma şcoala ca urmare a trecutului burghez al familiei sale.

Începând cu anii 60, după intrarea armatei ruse în Cehoslovacia, s-a concentrat mai ales asupra politicii din Cehoslovacia. Reputaţia sa de lider al opoziţiei a fost cimentată în momentul în care a scris manifestul prin care s-a opus arestării trupei cehe The Plastic People of the Universe. De asemenea, Havel a pus bazele Comitetului de Apărare a Condamnaţilor pe Nedrept în 1979. Ca urmare a activităţii sale, Havel a fost închis de mai multe ori, cea mai lungă perioadă în închisoare fiind de 4 ani.

La 29 decembrie 1989, în urma "Revoluţiei de Catifea", Havel a devenit preşedintele Cehoslovaciei. În timpul preşedinţiei sale, Cehia s-a rupt de Slovacia, în ciuda opoziţiei sale.