Ultima luptă a lui Vaclav Havel, regimul "nedemocratic" din Rusia

Autor: Adrian Voicu 18.12.2011

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a dovedit încă o dată că lupta sa nu s-a terminat, atacând regimul rus după alegerile parlamentare care au avut loc în urmă cu o săptămână.

Havel a criticat regimul condus de Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev, considerând că acesta "aduce atingere demnităţii cetăţenilor".

A doua zi după ce preşedintele ceh Vaclav Klaus a refuzat să comenteze rezultatele alegerilor din Rusia, Havel a publicat un manifest în publicaţia rusă Novaya Gazeta, în care a caracterizat regimul rus drept unul dintre cele mai dure forme politice post-comuniste, şi "o combinaţie specifică de stereotipuri şi un mediu de afaceri condus de mafie".

În opinia fostului preşedinte, evenimentele din Rusia seamănă tot mai mult cu ceea ce s-a întâmplat în 1989-1990, Havel spunând că cel mai important lucru acum este convingerea ruşilor că actualul regim, care se prezintă drept unul democratic, nu este deloc aşa.

"Nu putem vorbi de democraţie atâta timp cât liderii statului insultă demnitatea cetăţenilor, controlează justiţia, mass-media şi manipulează rezultatele alegerilor", a scris Havel.

În opinia liderului ceh, citat de publicaţia CzechPosition cel mai mare pericol acum în Rusia este apatia oamenilor, care trebuie "constant să caute recunoaşterea şi implementarea drepturilor şi libertăţilor lor". El este de părere că grupările de opoziţie trebuie să se unească, să formeze un guvern din umbră şi să explice ruşilor schimbările pe care vor să le facă.