Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Andreea Mindrila , Marius Oncu 20.12.2011

Producătorul auto suedez Saab se pregăteşte de faliment după ce a eşuat să obţină fonduri noi de la potenţiali investitori chinezi. General Motors, care deţine o parte din companie, nu a vrut ca producătorii auto chinezi să aibă acces la licenţele tehnologice, scrie BBC News.

Retragerea băncilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finanţare de 390 mld. dolari în Asia, majorând costurile obţinerii de fonduri şi lovind creşterea economică, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Grupul elveţian Credit Suisse va reduce bonusurile pentru angajaţi cu circa 40% în acest an, au declarat surse apropiate situaţiei pentru publicaţia Der Sonntag, citată de Bloomberg. Bonusurile vor totaliza 3 mld. franci elveţieni (2,46 mld. euro) în acest an, faţă de 5,05 miliarde de franci anul trecut.

În pofida crizei din Europa şi a situaţiei nefavorabile la nivel global, economia Germaniei ar trebui să evite o contracţie severă în lunile următoare, potrivit unui raport al Bundesbank. O parte a economiştilor se aşteaptă cel puţin la un trimestru de contracţie în Germania, în contextul declinului cererii de consum la nivel mondial şi al impactului crizei datoriilor asupra pieţelelor de export din Europa, potrivit Reuters.