Brokerii nu se mai aşteaptă la surprize pe bursă pe final de an

Autor: Stefan Musgociu 20.12.2011

Bursa a crescut nesemni­ficativ luni, cu 0,16%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au con­tinuat să absenteze de la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi cu titlurile BRD (BRD) au acoperit peste două treimi din lichiditate.

Piaţa a scăzut nesemnificativ la deschidere, însă după primele două ore a trecut pe creştere uşoară. Totuşi, după ora 16:00, piaţa a revenit aproape de nivelul de la finalul şedinţei precedente.

La închiderea sesiunii de luni indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% peste închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a coborât cu 1,6%, influenţat de acţiunile celor cinci SIF-uri, care au înregistrat scăderi cuprinse între 0,96% şi 2,64%. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au consemnat o corecţie de doar 0,14%.

"Liniştirea pieţei a fost una aşteptată, cel puţin în cazul acţiunilor SIF-urilor. După creşterile din preaj­ma majorării pragului de deţinere (de la 1% la 5% din acţiuni - n.r.), corecţia pe aceste titluri survine vânzărilor realizate de speculatori, iar cei care sunt în primul rând vizaţi de schimbarea legislativă probabil că nu au reacţionat încă", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul Broker Cluj.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua în scădere cu 0,42%.

Mişcările au venit în cadrul unor tranzacţii în valoare de 33,4 milioane de lei (7,7 milioane de euro), sumă cu 25% peste rulajul şedinţei pre­ce­dente.

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 68% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (13,4 milioane de lei) şi cu titlurile BRD (9,2 milioane de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu doar 0,14%, la 0,4244 lei.

Investitorii nu au reacţionat la plasarea sub supraveghere a ratin­gurilor BRD de către Moody's pentru o posibilă retrogradare, astfel că preţul acestor acţiuni a crescut cu 0,95%, la 10,6 lei.

Evoluţia a venit pe un rulaj de 3,9 milioane de lei.

Topu câştigători şi perdanţi la bursă

Cu titlurile băncii au fost realizate şi două deal-uri, de 5,3 milioane de lei, la preţul de 10,6 lei.

Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibilă retrogradare ratingurile pentru depozitele în monedă locală pe termen lung şi scurt ale BRD - Groupe Société Générale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2, în urma coborârii ratingului băncii-mamă.

"Pentru sfârşitul de an nu sunt de aşteptat evenimente deosebite, doar anumite ştiri de pe plan extern ar putea avea un impact semnificativ. Este evidentă o aversiune faţă de risc din partea investitorilor, din acest motiv rulajele din ultimele luni fiind reduse. Interesul este canalizat mai mult decât de obicei către operaţiuni de hedging", a mai spus Moldovan.

Titlurile BVB au fost printre puţinele acţiuni din piaţă care au încheiat ziua în creştere, cu 1,25%, şi au ajuns la 28,3 lei.

În jurul orei 11:45 a fost realizată o tranzacţie cu aproape 0,3% din titlurile Bursei, la un preţ cu 7,3% peste închiderea de vineri. Creşterea a încetinit uşor, ulterior. În şedinţa de luni au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 2,2 milioane de lei cu 1% din acţiunile BVB.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu 8% din acţiunile Electroargeş (ELGS) pentru 1,7 milioane de lei. Titlurile au fost cedate la 0,34 lei, preţ cu 14,79% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 7,27%, la 0,37 lei.

De urmărit astăzi