Bursa de la Bucureşti, peste Varşovia, Viena şi Paris în 2011

Autor: Andrei Chirileasa 20.12.2011

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, a înregistrat de la începutul anului o scădere de 18,9%, după doi ani de creşteri.

Evoluţia pieţei de la Bucureşti a stat în acest an sub semnul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, care au făcut ca fondurile străine să fie tot mai reticente în a investi pe pieţele emergente şi au îndepărtat puţinii investitori locali care mai tranzacţionau pe bursă. Astfel, după un început de an pozitiv, acţiunile româneşti au înregistrat scăderi puternice în perioada august-octombrie, pe care nu le-au mai putut recupera ulterior.

Cu două săptămâni înainte de închiderea anului, bursa de la Bucureşti se situa pe locul 47 din punctul de vedere al evoluţiei principalului indice bursier, dintr-un total de 78 de pieţe analizate. Cu toate astea, piaţa românească a avut o evoluţie mai bună decât majoritatea burselor din Europa de Est. De exemplu, bursa de la Budapesta a pierdut 20%, cea de la Varşovia a scăzut cu 23%, iar Praga a înregistrat o scădere de 30%.

Nici bursele vest-europene nu au reuşit performanţe mai bune, în condiţiile în care criza datoriilor statelor din zona euro a determinat vânzări masive în special pentru titlurile din sectorul bancar. Astfel, bursa din Paris a pierdut aproape 22%, cea de la Milano a scăzut cu 28%, iar indicele bursei din Viena a suferit o corecţie de peste 33%.

Niciuna nu se compară însă cu bursa din Atena, care s-a prăbuşit cu peste 50%, ca urmare a marilor probleme cu care se confruntă Grecia. În schimb, bursa americană a avut o evoluţie peste medie, pierzând doar 3% de la începutul anului, în timp ce bursa de la Londra a scăzut cu 8%. Doar 10 pieţe sunt pe plus de la începutul anului, performera fiind de departe bursa din Venezuela, un stat socialist, cu o creştere de aproape 80%.