Au început calculele privind dividendele de la SIF-uri: cât din banii austriecilor vor ajunge la acţionari?

Autor: Andrei Chirileasa 20.12.2011

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), singurele care au finalizat în acest an vânzarea pachetelor de câte 6% deţinute la BCR către austriecii de la Erste, vor avea cele mai mari profituri (dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare) şi ar putea plăti cele mai mari dividende anul viitor.

Investitorii au început deja să-şi facă socoteli privind dividendele pe care le vor plăti anul viitor cele cinci societăţi de investiţii financiare, la mijloc fiind profiturile de circa 650 mil. lei (150 mil. euro) pe care SIF-urile le-ar putea raporta pentru acest an, din care 317 mil. lei (73 mil. euro) provin din vânzarea acţiunilor deţinute de SIF-uri la BCR.

Datele disponibile în acest moment arată că SIF Transilvania (SIF3) ar putea raporta cel mai mare profit în acest an, de peste 230 milioane de lei (53 mil. euro). SIF Transilvania avea deja câştiguri de 123,6 milioane de lei la 11 luni, la care se mai adaugă circa 106,5 mil. lei profit net din vânzarea integrală a participaţiei deţinute la BCR. Dacă SIF3 nu va constitui provizioane semnificative, atunci acţionarii vor avea de împărţit circa 230 mil. lei.

Următoarea este SIF Moldova (SIF2), care la fel ca şi SIF3 şi-a vândut anul acesta toate acţiunile la BCR şi avea la 11 luni un profit net de 189,4 mil. lei (43,5 mil. euro), incluzând câştigul de la BCR.

SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au vândut doar o parte din acţiunile deţi­nute la BCR, astfel că au acumulat profituri mai mici, de 94 mil. lei în cazul SIF4 şi 67,3 mil. lei la SIF1. SIF Oltenia (SIF5) nu a vândut încă nicio acţiune la BCR, dar are un profit de 66,8 mil. lei după primele 11 luni din dividende şi din tranzacţii pe bursă.

Acestea fiind mizele, întrebarea-cheie este câţi bani vor primi acţionarii. De fiecare dată când vine vorba despre dividende la SIF-uri există două curente de opinie contrare: majoritatea acţionarilor vor dividende cât mai mari, în timp ce conducerile SIF-urilor încearcă să păstreze o parte din bani în companie pentru investiţii. În ultimii ani au existat mereu dispute între acţionari şi conducerile SIF-urilor pe această temă. În unele cazuri, cum a fost la SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4), acţionarii au reuşit să pună pe ordinea de zi propunerile de majorare a dividendelor şi au obţinut mai mulţi bani. La SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) propunerile au fost respinse de consiliile de administraţie, astfel că acţionarii au primit atât cât le-au dat conducerile SIF-urilor.

Bătălia se anunţă cu mult mai aprigă anul viitor, când miza va fi mai mare.

La o rată de distribuţie a profitului de 50%, cel mai mare randament al dividendului l-ar obţine acţionarii SIF3. Dividendul brut estimat în acest caz, de 0,105 lei/acţiune, reprezintă 18,6% din preţul de ieri al acţiunilor pe bursă. Randamentul dividendului net se apropie de 16%. Astfel, cine cumpără acum acţiuni la SIF Transilvania se poate aştepta ca în termen de 6-9 luni să obţină un câştig egal cu dobânda la bancă pe doi ani. Adunările generale ale acţionarilor în care se stabilesc dividendele au loc în aprilie, iar plata dividendelor începe în general în perioada iunie-septembrie.

Desigur, dividendele pot fi mai mici, în cazul în care conducerea SIF Transilvania va propune o rată de distribuire a profitului similară cu cea de anul acesta, de 25%. Totuşi, este greu de crezut că acţionarii vor accepta un asemenea scenariu. Principalul argument al acţionarilor este că acţiunile SIF-urilor se tranzacţionează cu discount faţă de valoarea activelor şi astfel orice leu rămas în conturile SIF-urilor se tranzacţionează pe bursă la jumătate din valoare.

De cealaltă parte, conducerile SIF-urilor au nevoie să-şi câştige sprijinul acţionarilor, deoarece în primăvara lui 2013 vor avea loc alegeri pentru Consiliile de Administraţie, iar ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% înclină balanţa în favoarea acţionarilor.

La finalul lunii octombrie, conducerea SIF Transilvania i-a informat pe acţionari în AGA că intenţionează să distribuie circa 80-90% din profitul realizat la 9 luni şi din profitul din vânzarea BCR. La o rată de distribuire a profitului de 80%, dividendul brut la SIF3 ar fi de circa 0,169 de lei, iar randamentul s-ar apropia de 30%.

SIF Moldova (SIF2) a distribuit în acest an jumătate din profitul net către acţionari. La o rată de distribuire similară pentru 2011, dividendul brut pe acţiune ar fi de 0,182 lei, iar randamentul ar ajunge la 17,5%. Analiştii firmei de brokeraj Alpha Finance mizează pe o rată de distribuire de 60%, astfel că randamentul dividendului ar putea urca la 21%.

Unii analişti atrag atenţia că o rată de distribuire a profitului prea ridicată nu este sustenabilă pe termen lung, deoarece SIF-urile au vândut în ultimii ani participaţii semnificative, dar nu toate au reuşit să şi pună ceva în loc.

Astfel, dacă SIF-urile vor distribui în întregime profiturile către acţionari, ar rămâne fără prea mulţi bani de investiţii pentru anul viitor când sunt programate cel puţin patru oferte de vânzare de acţiuni derulate de stat.

Tocmai din acest motiv competiţia pentru cash va fi foarte ridicată, fondurile de investiţii care au acţiuni la SIF-uri având şi ele nevoie de bani pentru a subscrie în oferte.