BCE: Sunt tot mai multe şansele ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default

Autor: Anca Dumitrescu 19.12.2011

Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default (incapacitate de plată) a crescut semnificativ în ultimele şase luni, la un nivel nemaiatins de la debutul crizei financiare în 2007, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), transmite AFP.

Probabilitatea ca două sau mai multe bănci să intre simultan în default în următorii doi ani era aproape nulă la începutul lui 2007, a atins apoi un vârf de 15%, iar în prezent se află la un maxim de 25%.

"Creşterea din ultimele şase luni a probabilităţii ca una sau mai multe bănci mari din zona euro să intre în default a fost mai rapidă şi mai puternică decât în trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiîntâlnite de la lansarea sa, în 2007", se arată în raportul referitor la riscurile legate de stabilitatea financiară din zona euro.

BCE a luat în considerare la calcularea indicatorului cotaţia acţiunilor şi a CDS-urilor băncilor.

"La nivel general, riscuile la adresa stabilităţii financiare a zonei euro au crescut considerabil în semestrul al doilea", a declarat vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, într-o conferinţă de presă.

Cel mai mari riscuri sunt, în opinia sa, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar şi creşterea economică lentă, trei factori care se alimentează unul pe celălalt.

Constancio a spus că sectorul bancar trebuie să evite reducerea creditării, care ar fi catastrofală pentru creşterea economică.

El a adăugat că măsurile luate de BCE pentru finanţarea ieftină şi nelimitată a băncilor face ca acestea să nu aibă nicio scuză pentru reducerea creditării.

În schimb, riscul unei prăbuşiri a zonei euro nu a fost luat în considerare, întrucât "este de neconceput", a spus Constancio, reiterând poziţia BCE.