Cea mai mare fuziune din asigurări. Omniasig valorează 232 mil. euro, dar va fi absorbită de o companie care face de cinci ori mai puţin

Ziarul Financiar 21.12.2011

Omniasig şi BCR Asigurări urmează să fuzioneze în prima jumătate a anului viitor pentru a forma cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, cu afaceri de circa

320 mil. euro pe an.


Omniasig, a doua companie din piaţa asigurărilor generale, a fost evaluată la 996 milioane de lei (232 mil. euro), în timp ce valoarea partenerei sale de fuziune BCR Asigurări este de aproape cinci ori mai mică, fiind stabilită la aproape 208 mil. lei (48 mil. euro).

"Valoarea globală a ambelor societăţi a fost determinată de evaluator pe baze comparabile, utilizând metoda fluxurilor de numerar actualizate, bazată pe previziunile financiare pentru anii 2011-2015. De asemenea, au fost reevaluate clădirile şi terenurile ambelor societăţi pentru a determina aportul contabil al celor două societăţi", potrivit planului de fuziune.

Omniasig a subscris anul trecut prime cu o valoare cumulată de 916 mil. lei (217 mil. euro), ceea ce înseamnă că societatea a fost evaluată la un multiplu de aproape 1,1 din afaceri. De cealaltă parte, preţul stabilit pen­tru BCR Asigurări reprezintă mai puţin de 40% din primele de 522 mil. lei (124 mil. euro) subscrise anul trecut. O companie de asigurări este evaluată ca multiplu de prime brute subscrise. Firmele de asigurări se vindeau şi la 200% din afaceri în anii de boom, dar cotaţiile au scăzut mult pe fondul crizei.

Omniasig şi BCR Asigurări sunt controlate de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care a luat anul acesta decizia surprinzătoare de a fuziona operaţiunile celor două companii. Austriecii, care mai deţin companiile Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, au insistat în trecut asupra strategiei multibrand pe care o aplică pe toate pieţele unde operează.

"Cele două companii activează în acelaşi domeniu, respectiv asigurările generale, iar demararea procesului de fuziune are ca scop consolidarea poziţionării pe acest segment de piaţă şi eficientizarea activităţii. Având în vedere contextul economic actual, crearea unui sistem de management integrat se va translata în îmbunătăţirea performan­ţei financiare", se arată în planul de fuziune.

VIG deţine peste 99% din acţiunile Omniasig şi are o participaţie de 95,9% la BCR Asigurări de Viaţă. BCR, cea mai mare bancă locală după active, deţine 1% din acţiunile BCR Asigurări. Compania rezultată în urma fuziunii va prelua numele Omniasig, deoarece acţionarii au ajuns la concluzia că acesta este brandul cu cea mai mare notorietate. Procesul de fuziune presupune însă absorbţia Omniasig de către BCR Asigurări, motivul fiind unul de ordin fiscal.

Omniasig este unul dintre puţinii asigurători care au raportat profit în mod constant, în timp ce BCR Asigurări a con­sem­nat pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani. Compania astfel rezultată va plăti câţiva ani un impozit pe profit mai mic pentru a-şi acoperi pierderile din trecut.

O parte din pierderi vor fi acoperite însă înainte de fuziune prin diminuarea capitalului social al BCR Asigurări cu 80 mil. lei. Valoarea nominală a unei acţiuni se va reduce de la 10 lei la 3,5 lei. O acţiune Omniasig costă 5 lei, astfel că raportul de schimb dintre acţiunile nou-emise de cele două companii va fi de 1,43 acţiuni BCR Asigurări pentru o acţiune Omniasig, potrivit proiectului de fuziune. Prima de fuziune a fost stabilită la 789 mil. lei (183 mil. euro), adică diferenţa dintre valoarea Omniasig şi cea a BCR Asigurări. "Prima este suficientă pentru a prelua rezerva legală şi rezerva de evaluare a Omniasig, în sumă totală de 68 mil. lei", scrie în proiectul de fuziune.

Deocamdată nu au fost stabilite toate detaliile fuziunii şi nu a fost făcut public numele celui care va prelua conducerea noii societăţi. BCR Asigurări este condusă din toamna lui 2006 de Mihai Tecău, care a lucrat anterior la Comisia de Supravghere a Asigurărilor. La Omniasig, austriecii l-au adus în vară pe polonezul Artur Borowinski după plecarea lui Constantin Toma, cel care a fondat practic compania şi a condus-o timp de 16 ani.