Misterul zilei de 3 ianuarie: care bănci vor fi deschise şi ce fel de servicii vor furniza

Autor: Razvan Voican 22.12.2011
BCR şi BRD, cele mai mari bănci de pe piaţă, încă nu stabiliseră aseară până la închiderea ediţiei dacă îşi vor deschide sucursalele marţi 3 ianuarie 2012 şi ce fel de servicii ar furniza clienţilor în această zi declarată de către BNR drept "zi nebancară".


BCR şi BRD, cele mai mari bănci de pe piaţă, încă nu stabiliseră aseară până la închiderea ediţiei dacă îşi vor deschide sucursalele marţi 3 ianuarie 2012 şi ce fel de servicii ar furniza clienţilor în această zi declarată de către BNR drept "zi nebancară".

Regimul de zi nebancară înseamnă practic că operaţiunile interbancare în lei nu sunt posibile, însă băncile ar putea fi deschise pentru a oferi clienţilor diverse informaţii, pentru a întocmi dosare de credit sau pentru a furniza servicii în condiţiile unei zile de sâmbătă, respectiv cu înregistrare în cont în următoarea zi bancară.

Majoritatea băncilor înclină să nu se complice atât timp cât activitatea bancară se va relua oricum propriu-zis de-abia pe 4 ianuarie.

Banca de stat CEC Bank a tranşat mai repede problema şi a decis că nicio unitate nu va fi deschisă pe 3 ianuarie, operaţiunile pentru public urmând să fie reluate miercuri 4 ianuarie. De asemenea, pe 30 decembrie banca lucrează doar în intervalul 8:30 - 14:00.

Raiffeisen, o altă instituţie de credit cu reţea mare, a hotărât ca pe 3 ianuarie să deschidă numai unităţile care lucrează în mod obişnuit sâmbăta, respectiv cele din cadrul hipermarketurilor şi mallurilor. Banca va accepta majoritatea operaţiunilor, de la schimb valutar la retrageri de numerar, însă toate vor fi înregistrate cu data de 4 ianuarie, respectiv cu prima zi bancară care urmează.

UniCredit Ţiriac Bank consideră că este bine pregătită pentru trecerea la IFRS şi poate deschide toate unităţile încă de pe 3 ianuarie, cu program de lucru normal şi cu întreaga gamă de servicii, doar că plăţile şi încasările interbancare în lei vor fi procesate pe 4 ianuarie.

Cert este că nicio bancă de pe piaţă nu va putea procesa plăţi şi încasări interbancare în lei pentru să sistemul de decontare în moneda naţională administrat de BNR nu va funcţiona. În schimb, UniCredit susţine că plăţile în valută vor putea fi efectuate normal, decalarea procesării fiind valabilă doar pentru plăţile în lei.

Chiar dacă nu se compară cu modificările din sistemele informatice cerute la momentul denominării leului, trecerea la IFRS a iscat unele bâlbâieli în rândul băncilor.

Bancpost încă era în şedinţă aseară pe tema programului de pe 3 ianuarie, nefiind în măsură să anunţe vreo decizie, în timp ce Alpha Bank, viitoarea sa parteneră de fuziune, nu a avut nicio reacţie la solicitarea ZF privind furnizarea de informaţii referitoare la operaţiunile cu publicul la începutul lui 2012.

Nici Banca Transilvania, nici ING Bank nu au precizat până la închiderea ediţiei dacă vor deschide sucursalele pe 3 ianuarie şi ce servicii ar furniza.

În schimb, grecii de la Banca Românească au anunţat că 3 ianuarie este zi lucrătoare în bancă, dar sucursalele nu vor fi deschise pentru clienţi.

De asemenea, Volksbank a hotărât să redeschidă unităţile doar pe 4 ianuarie.

Banca centrală a declarat 3 ianuarie 2012 zi nebancară tocmai la solicitarea băncilor, pentru a le permite să-şi testeze sistemele informatice în contextul trecerii la situaţiile contabile ţinute după standardele internaţionale de raportare. Unele bănci au fost mai bine pregătite pentru această tranziţie, altele au rămas în urmă, sperând chiar ca BNR să fi aprobat două zile nebancare pentru a avea răgazul să corecteze eventuale incidente care ar apărea la migrarea datelor sau la operarea noilor softuri de înregistrare a veniturilor din comisioane aferente creditelor.

Până la urmă a rămas o singură zi nebancară, anul bancar 2012 începând efectiv miercuri, 4 ianuarie.