Din nou despre falşii revoluţionari/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu 23.12.2011

N-au iesit in strada, dar au certificate de revolutionari. Pe unii dintre ei i-ati cunoscut anul trecut, intr-o ancheta care a vorbit despre revolutionarii de carton. Dupa o luna erau chemati de procurori la audieri. Ne-am intors la Brasov sa vedem in ce stadiu sunt cercetarile. Intamplator sau nu, falsii luptatori sunt inca liberi, cu banii in cont, bucurandu-se si acum de beneficiile primite in ultimii ani.

Acum cateva saptamani, parlamentul a votat o lege prin care indemnizatiile de revolutionari nu vor fi platite pe 2012. Motivul invocat? Criza economica si efortul bugetar. Dar adevaratul motiv este neputinta autoritatilor de a indeparta din marea masa a revolutionarilor pe impostori sau chiar pe cei care au tras.

In urma cu un an ati putut vedea la "Romania, te iubesc" cum si-au obtinut unii certificatele de revolutionar si odata cu ele o serie de beneficii: terenuri sau indemnizatii generoase incasate retroactiv din 2005. Un tablou trist al unei revolutii revendicate azi de impostori care si-au cumparat statutul fara ca institutiile statului sa-i deranjeze.

Putini au fost la Revolutie; sunt, acuma din pacate, prea multi.

Ce s-a intamplat intr-un an, de cand noi am semnalat ca ceva este putred in anumite dosare de revolutionari din Brasov? Pentru prima data, la Brasov s-au deschis dosare penale pentru inselaciune si falsuri in cazuri de certificate de revolutionar.

Cazul lui Constantin Grancea din Zarnesti prezentat de PROTV este strigator la cer. In decembrie 1989 personajul nostru era in penitenciarul Margineni. Dar nu pentru motive politice. Arestat in 5 august 1989 pentru furt de benzina din conducte, a fost condamnat la 4 ani inchisoare. Ceea ce nu l-a impiedicat sa ceara si sa se faca revolutionar. Este interesant insa ca Asociatia de la Brasov a tinut in continuare sa-si dovedeasca implicarea in cazul Grancea. Probabil ca interesele revolutionarilor cu certificat din Brasov sunt mai importante decat legea. Asociatia condusa de Dorin Lazar Maior a trimis o lista de sustinere a fostului detinut. Surpriza cea mai mare a venit atunci cand Grancea se declara… evadat din penitenciar. Probabil ca dupa revolutie s-a intors in penitenciar, odata ce documente oficiale arata ca fost eliberat in 22 ianuarie printr-un decret al presedintelui Iliescu si i-au mai ramas de facut 1.289 de zile de detentie. Constantin Grancea spunea in memoriul sau de revolutionar pentru ce "a evadat". Pasaje demne de un film de actiune, a prins teroristi si s-a luptat cu spioni sovietici. "In ziua de 23, in jurul orei 11 am prins un cetatean imbracat in haine inchise, l-am luat si l-am predat soldatilor, acesta neposedand nici un act de identitate" "Au venit cateva persoane si ne-au anuntat ca in spatele Consiliului judetean sunt parcate patru masini rusesti. Ne-am deplasat la locul indicat si am observat patru masini , dupa care ne-am impartit in 2 tabere cu cetatenii: Tampa Radu, Albert Stefan si Roman Traian..."

Din pacate chiar institutia care trebuia sa se ocupe de buna functionare si de corectitudinea acestor actiuni a fost de multe ori depasita sau chiar complice la foarte multe dintre abuzuri. O institutie unde certificatele de revolutionar au fost emise dupa bunul plac al unor instrumente politice sau material interesate. Acum este foarte greu sa se repare prejudiciile create. "Acum - declara Claudia Marasescu, purtator de cuvant SSPR - casa judeteana de pensii o sa astepte o decizie definitiva si irevocabila si de abia de atunci s-ar putea intoarce impotriva numitului Grancea sa recupereze cei 25 de mii de euro pe care i-a platit retroactiv din 2005." In momentul in care printr-o decize definitiva si irevocabila se va constata ca acesta, neindeplinind conditiile legale, nu ar fi avut dreptul si nu ar mai avea dreptul in continuare la aceasta indemnizatie. Dar sansele ca statul roman sa recupereze acesti bani sunt minime...

O gramada dintre revolutionari au fost facuti la norma si cu incalcarea legilor in vigoare. Pana acum lui Constantin Grancea nu i s-a intamplat mai nimic. Pana cand o sa fie judecat, i s-a blocat doar indemnizatia, ceea ce o sa se intample tuturor "luptatorilor cu merite deosebite", din 2012.

Un alt dosar prezentat de Protv si aflat acum pe masa procurorilor este cel al Ramonei Ilie. Pentru ca zarnesteanul Marius Ilie, eroul celor mai mari scandaluri din Brasov, n-a putut sa-si faca certificat de revolutionar, s-a gandit sa beneficieze prin intermediul sotiei, care la Revolutie avea 13 ani. Marius era in puscarie in 1989 si poate ca asta n-ar fi fost un impediment, daca n-ar fi avut o evadare spectaculoasa la inceputul lui 1990. Marius Ilie are o lista bogata de acuzatii - santaj, ultraj si lipsire de libertate.

Alaturi de cei doi, mai sunt invinuite alte doua persoane din Zarnesti: Marius Diea si Marian Bercea. Dosarele lor sunt niste facaturi avizate de aceeasi asociatie brasoveana.

Acum un an de zile Parchetul Brasovean a decis inceperea urmaririi penale in cazul a patru suspecti ca ar detine certificate de revolutionar false. A trecut un an de zile si in aceste cazuri nu s-a intamplat aproape nimic. Justitia se misca lent. Procurorii invoca procedurile greoaie, dar si volumul mare de de activitati specifice. S-au ridicat foarte multe inscrisuri care vor fi verificate, s-au ridicat dosare privind alti membri ai asociatiei si de a semenea medii informatice care de asemenea vor fi expertizate. S-au ridicat acte, s-au ridicat inscrisuri de la Guvernul Romaniei, SSPR, de asemenea s-au facut expertize si cercetari tehnice...

In urma cu o luna, de la sediul asociatiei Decembrie 1989 din Brasov, intr-o descindere a politiei au fost ridicati 21 de saci cu documente si calculatoare… Descinderea cu trupe speciale de la sediul Asociatiei de revolutionari din Brasov a avut parca rolul mai mult de a impresiona decat de a aduna probe. De ani de zile se stie ca in orasul de sub Tampa s-au facut falsuri grosolane in dosarele de revolutionari. Procurorii Parchetului Tribunalului Braşov au ridicat cateva sute de dosare si calculatoarele de la sediul Asociaţiei conduse de Dorin Lazar Maior, după aproape patru ore de perchezitie. Aceste descinderi au avut loc insa la aproape un an de la constituirea dosarului penal.

La cateva zile, a disparut si un martor foarte important in dosar: Nicolae Samson. Din motive familiale, dar si penale, se pare ca viata lui devenise un calvar. A fost gasit spanzurat intr-o hala dezafectata, in apropierea blocului unde locuia. Fost presedinte al celei mai mari organizatii de revolutionari de la Brasov, fusese citat de procurori in dosarul "traficului cu certificate false". Era chiar invinuit, acuzat de fals in inscrisuri si complicitate la inselaciune.

La Brasov nu se stie exact cati revolutionari sunt pe liste. Am incercat la Casa Judeteana de pensii de acolo de unde le sunt platite indemnizatiile. In luna noiembrie 2011 erau in plata 1.350 de beneficiari pe legea 341, dar cu mentiunea ca 169 dintre acestia provin din Asociatia 15 noiembrie 1987. Media e de 2.339 de lei pe luna.

Anul trecut PROTV a prezentat si o lunga alta lista de revolutionari asupra carora planeaza suspiciuni. Si chiar daca si-au luat certificatele de revolutionari pe drept, acestia sunt persoane cu antecedente penale ce fac sa roseasca orice infractor. Este greu de acceptat pentru o societate sa plateasca lunar sume de bani sau sa recompenseze cu terenuri violatori dovediti, proxeneti, traficanti de droguri sau criminali.

Tot acum un an semnalam si la Lugoj prezenta unor certificate suspecte. Acolo Secretariatul pentru problemele revolutionarilor a sistat pentru 35 de persoane din Lugoj indemnizatia de revolutionar. Cele mai multe suspiciuni planeaza asupra unuia din liderii post-revolutionari ai Lugojului, Petrica Balint. Personaj violent, cunoscut cu antecedente, acesta este seful asociatiei "16-21 Decembrie 1989 Lugoj". In total, intr-un an de zile, SSPR a blocat indemnizatia a aproape 100 de persoane. Intre acestea aflandu-se turnatori dovediti la Securitate de CNSAS.

A trecut un an de cand "Romania, te iubesc!" v-a aratat ca statul ofera ajutoare pentru revolutionari sub forma de bani, facilitati fiscale sau terenuri, unor impostori.

De ce miza a fost atat de mare ? Posesorii de carnet de "luptator remarcat in cadrul revolutiei din decembrie 1989" inca beneficiaza de o pensie reparatorie, daca au venituri sub salariul mediu brut pe economie. Adica, aproape 20 de milioane de lei vechi pe luna. Un motiv suficient pentru a se inghesui pe lista o multime de neaveniti.

Imagini difuzate de PROTV arata dovezi carea au stat pe masa autoritatilor competente fara ca acestea sa ia vreo masura. Marian Ambrozi. Revolutionar de frunte in Brasov. Un infractor dovedit, posesor al unui certificat de turnator la Securitate si un vanzator de certificate de revolutionar. Acum are o condamnare pentru pedofilie si nicidecum pentru inselaciuni cu certificate.

S-au fabricat dosare, s-au inventat martori si dovezi mincinoase. Multi dintre beneficiari au certificate emise " la norma". Activitatea ilicita a imbogatit pe multi.

Dorin Lazar Maior, presedintele celei mai importante asociatii de revolutionari din Brasov ridica din umeri, desi pe multe dintre dosarele cu probleme si-a pus el insusi avizul. "S-a dat spaga? Atata timp cat eu nu am participat si nu am aceste dovezi clare, exista aceste presupuneri, exista aceste acuzatii, dar eu nu am nici o dovada clara in acest sens. Dar aceste zvonuri si aceste discutii exista."

Fiecare persoana care a actionat impotriva legii trebuie trasa la raspundere pe criterii legale. Daca a facut asa ceva e un aspect infractional.

Oameni care au vazut Revolutia la televizor s-au trezit beneficiarii unor drepturi de nerefuzat - 10.000 de mp extravilan, 500 de mp intravilan, prioritate la asigurarea unei locuinte sociale, dreptul la un spatiu comercial, subventii pentru credite bancare, acces gratuit la medicamentatie si spitalizare, legitimatii de transport in comun si CFR gratuite, scutirea de plata impozitelor pe proprietati, pensionare anticipata cu 5 ani.

Din pacate, o lege ce trebuia sa aduca o recunoastere morala a celor implicati in actiunile din Decembrie 1989 s-a transformat intr-o lege nedreapta ce a permis unor impostori sa beneficieze de drepturi nemeritate.In noiembrie 2011, in Romania beneficiaza de indemnizatii de revolutionar 16.154 de persoane, cu 2.000 mai multe decat in noiembrie 2010. Bagati la gramada, adevarati revolutionari si impostori.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 27 noiembrie 2011