Gilda Lazăr, JTI: 2012 nu va fi un an de criză. Va fi un an de austeritate

Autor: Adelina Mihai 28.12.2011

Anul 2012 va fi un an de austeritate, după ce 2011 a arătat semne clare de revenire şi avem toate şasele să încheiem pe creştere, iar în 2009 şi în 2010 scăderea PIB-ului a fost abruptă, este de părere Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs&Communications în cadrul producătorului de ţigarete JTI România.

"2012 nu va fi un an de criză. Dar l-am putea numi un an de austeritate. De altfel, ultimii trei ani nu pot fi numiţi ani de criză în adevăratul sens al cuvântului. Cursul valutar a reflectat economia reală, iar piaţa de capital este prea mică, astfel că nu o putem folosi drept barometru pentru evoluţiile locale. Sistemul bancar nu a dovedit fragilităţi îngrijorătoare până în momentul de faţă şi nici nu am avut parte de falimente răsunătoare", a spus Gilda Lazăr.

Ea a mai precizat că estimările oficiale merg până la o creştere economică de 2,1% anul viitor, prevăzută în bugetul pe 2012 şi că, în lipsa acestei creşteri va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să atingem şi ţintele de deficit bugetar.

JTI, producătorul ţigărilor Camel şi Winston, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a ţigaretelor, cu afaceri cumulate de aproximativ 887 mil. euro în 2010 prin cele două firme JTI Manufacturing (fabrica din Pipera) şi J.T. International (firma de vânzare şi distribuţie), în creştere cu 9% faţă de anul anterior.

Compania va investi circa 25 mil. euro în extinderea fabricii din Pipera şi va angaja peste 140 de persoane. Decizia de a face noi angajări vine la circa un an după ce compania a făcut peste 130 de concedieri pe piaţa locală în 2010.