Ruşii de la Vimetco au ales dezvoltatorul proiectului termocentralei de la Tulcea cu o valoare estimată de 300 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 28.12.2011

Grupul Vimetco, proprietarul producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) şi al celui de alumină Alum Tulcea, a anunţat finalizarea etapei de alegere a companiei care va dezvolta proiectul pentru construcţia termocentralei pe gaze de la Tulcea cu o capacitate de 250 MW.

Construcţia termocentralei ar putea costa 300 mil. euro şi va fi coordonată de Vimetco Power România, firmă din grup care a fost înfiinţată în urmă cu câţiva ani de ruşi cu scopul dezvoltării unei termocentrale gigant, de circa 1000 MW.

Proiectul va fi finanţat de către BERD şi ale bănci comerciale, iar studiul de fezabilitate va fi realizat de compania Tractebel Engineering.

"Ne concentrăm pe creşterea eficienţei în operare, pentru a avea o structură a costurilor cât mai competitivă şi pentru a atinge independenţa în alimentarea cu materii prime. În zona operaţională, an integrat extracţia cu producţia de alumină, realizând o reducere semnificativă a costurilor, dar şi securizând alimentarea cu materie primă pentru Alro Slatina. Suntem hotărâţi să ne asigurăm necesarul de materii prime, inclusive energie electrică, pentru a putea continua planurile de dezvoltare pentru România şi pentru a consolida producţia locală de aluminiu", declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina şi Alum Tulcea.

Centrala urmează să asigure necesarul de energie şi abur pentru producătorul de alumină Alum Tulcea, precum şi o parte din necesarul de energie al Alro.

Potrivit estimărilor conducerii, Alro are nevoie anul acesta de circa 450 MW de energie şi de 400 MW anul viitor.

Vimetco încearcă prin construcţia termocentralei să-şi asigure independenţa energetică, după ce în ultimele luni principalul furnizor, Hidroelectrica, a livrat doar o poarte din energia contractată după ce a invocat forţă majoră pe fondul secetei din acest an, care a fost cea mai puternică din ultimul deceniu.

Alro a fost nevoit astfel să-şi reducă capacitate de producţie din lipsă de energie pe final de an.

Alro are semnat cu Hidroelectrica un contract de furnizare de energie în bandă pentru o cantaitate de 3 TWh până în anul 2018, la un preţ mai mic decât cel de pe piaţă şi care depinde de cotaţia aluminiului pe piaţa internaţională.

Termocentrala ar putea fi finalizată în circa trei ani, adică în anul 2015, însă compania va rămâne în continuare dependentă de energia ieftină de la Hidroelectrica din cauză că termocentrala nu acoperă decât consumul Alum. Alro este cel mai mare consumator de energie din România.

Potrivit reprezentanţilor companiei, există posibilitatea ca termocentrala să fie extinsă în viitor pentru a furniza o cantitate de energie mai mare care să acopere şi necesarul Alro Slatina.

Înainte de criză Vimetco intenţiona să cheltuiească circa un miliard de euro pentru termocentrală, însă ca urmare a deteriorării condiţiilor economice planurile ruşilor s-au redus treptat. În martie aceştia anunţau că vor începe în 2012 construcţia termocentralei cu o capacitate de 420 MW, iar în prezent capacitatea centralei a ajuns să fie limitată la 250 MW.

Şapte companii au depus oferte pentru construcţia termocentralei de la Tulcea, printre ele numărându-se China Huadian Engineering, China National Electric Engineering, Consortium of Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd. Korea (HDEC) şi Itochu Corporation & Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd. (ITOCHU), Metka S.A., Minmetals Engineering Co. Ltd., Siemens şi Sinohydro Corporation Limited.