Ce ne mai aşteaptă din punct de vedere fiscal în 2012

Autor: Iulian Anghel 03.01.2012

Guvernul nu s-a dezminţit nici de data asta şi a modificat, în ultima sa şedinţă, Codul fiscal (pentru a doua oară în 2011), menţinând tradiţia înrădăcinată la Palatul Victoria de a modifica acte normative esenţiale între Crăciun şi Revelion sau cu puţin înainte. În 2010, 100 de articole ale Codului fiscal au fost modificate în 23 decembrie, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie.

Noua formă a Codului fiscal nu aduce modificări însemnate în legislaţia fiscală, cele mai importante dintre acestea fiind majorarea accizei la motorină, impozite majorate pentru companiile care nu-şi reevaluează clădirile deţinute şi obligativitatea de a depune declaraţiile anuale de impozit pe profit la 25 martie faţă de la 25 aprilie în prezent.

În schimb, prezentarea proiectului a adus o promisiune din partea ministrului de resort, Gheorghe Ialomiţianu, anume că nu vor fi în 2012 modificări de taxe şi impozite.

Faţă de cel mai important impact asupra bugetului, anume creşterea accizei la motorină la 374 euro/tonă de la 358 de euro (plus 4,4%), Ialomiţianu a afirmat că va conduce la creşterea cu 2% a preţurilor, fără să detalieze dacă calcului Finanţelor se referă la preţul motorinei sau la preţuri în general. Creşterea accizei este în calendarul convenit cu UE pentru alinierea acestei taxe, a arătat ministrul.

"Avem obligaţia ca în 2013 să ajungem la motorină la nivelul accizei minime. Pentru 2012 a trebuit să respectăm acest calendar, urmând ca şi în 2013 să aplicăm prevederea legată de majorare. Sigur că este şi un impact estimat asupra preţurilor, colegii au calculat un 2%", a spus Ialomiţianu, citat de Mediafax.

Accizele, care sunt calculate anul acesta la un curs de 4,3001 lei/euro (Ă0,8% faţă de rata de schimb utilizată în 2011), aduc un sfert din încasările la bugetul de stat. În urma noilor mo­di­ficări aduse la Codul fiscal, Finanţele se aşteaptă la un impact minim asupra bugetului de plus 362 mil. lei pentru că, dacă pe de o parte unele taxe cresc, alte deduceri introduse în actul normativ influen­ţează bugetul cu minus (282 mil. lei)

Modificările aduse Codului fiscal sunt structurate în: măsuri de sprijinire a mediului de afaceri; măsuri de îmbunătăţire a administrării fiscale; măsuri de simplificare a declarării şi plăţii impozitelor; măsuri tehnice de corelare şi clarificare şi măsuri pentru alinierea la aquis-ul comunitar.

Ce modifică în esenţă Codul fiscal