Şeful băncii centrale elveţiene este investigat după ce soţia sa ar fi profitat de deprecierea francului

Autor: Adrian Voicu 03.01.2012

Şeful Băncii Naţionale a Elveţiei a fost puternic criticat după ce deprecierea monedei naţionale a adus un profit destul de bun soţiei sale, informează Washington Post.

Cazul a intrat în atenţia mass-media după ce banca centrală a publicat la 23 decembrie un comunicat în care numea "zvonurile" privind încălcarea unor norme interne de către şeful băncii Philipp Hildebrand drept nefondate. Banca a refuzat cu toate acestea să publice normele cu privire la transferul de informaţii privilegiate.

Citând o sursă anonimă, publicaţia Blick a publicat un material în care anunţa că soţia sa, Kashya Hildebrand a cumpărat mai mult de jumătate de milion de dolari la 15 august, pentru ca la 12 octombrie să vândă moneda americană obţinând un profit de 61.000 de franci.

La 6 septembrie, Banca Centrală Elveţiană a stabilit un curs maxim de schimb de 1,20 franci pentru un euro - o mutare care a luat prin surprindere traderii, şi care a dus la căderea puternică a francului cu peste 15% faţă de celelalte monede importante.

Banca Centrală a confirmat faptul că soţia preşedintelui băncii, fost traderi Forex care în prezent conduce o galerie de artă în Zurich, a cumpărat o sumă nespecificată de dolari americani la 15 august, dar a refuzat să menţioneze dacă ulterior aceasta a vândut moneda străină pentru a obţine profit.