5 întrebări şi răspunsuri despre noua lege a sănătăţii

Autor: Ioana David 03.01.2012

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatare publică o nouă lege a sănătăţii, care, dacă va fi adoptată în forma propusă, va schimba funcţionarea în totalitate a sistemului sanitar. ZF răspunde la cinci întrebări despre această lege.

1. Ce se schimbă?
Pacienţii vor fi nevoiţi să încheie asigurări voluntare de sănătate dacă vor dori să beneficieze rapid de servicii şi să nu fie puşi pe listele de aşteptare. Totodată, îşi vor alege casa de asigurări privată şi vor putea merge numai la spitalele cu care aceasta are contract. În caz contrar vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar.

2. Cât se va plăti?
Asigurările obligatorii rămân la nivelul actual (10,7% cumulat pentru angajat şi angajator); o noua taxă, coplata, la medicul de familie şi la spitale, se stabileşte ca un procent din valoarea serviciilor dar nu se ştie în prezent cât va fi; asigurările voluntare vor putea fi cumpărate de la firmele de asigurări la nivelul practicat de acestea;

3. Va mai putea medicul de familie să facă trimiteri către orice spital din ţară?
În acest moment nu este clar dacă medicul de familie va putea scrie bilete de trimitere către orice spital.

4. Câte carduri va avea un asigurat?
Asiguratul va avea un un card naţional de asigurări de sănătate, prin care va face dovada calităţii de asigurat, adică va atesta că plăţile la sănătate sunt făcute. Totodată, pacientul va avea un card european prin care va putea solicita servicii dacă dacă stă temporar într-un stat UE. Nu este clar dacă asiguraţii vor avea şi un al treilea card care va face dovada plăţii asigurărilor voluntare.

5. Cum va funcţiona sistemul de urgenţă?
Statul va asigura servicii de urgenţă şi persoanelor care nu sunt asigurate, însă nu este clar ce instituţie va face decontare: CNAS, Ministerul sau casa privată de asigurări.