Bilanţul proiectului „CEO privat la stat“ după nouă luni. Guvernul nu a fost în stare să aleagă head-hunterul

Autor: Adelina Mihai 04.01.2012

În nouă luni de la anunţarea proiectului "CEO privat la stat", autorităţile nu au reuşit nici măcar să aleagă head-hunterul care să recruteze managerii privaţi.

Cel mai interesant proiect asumat în aprilie anul trecut de guvern în faţa FMI, prin care se viza introducerea managementului privat la marile companii de stat, nu reuşeşte să se încadreze în termenele-limită stabilite iniţial. Cea mai recentă - şi puţin dezbătută - amânare în acest proiect a avut loc înainte de Crăciun, termen până la care head-hunterii trebuia să depună ofertele la licitaţia de servicii de recrutare de CEO la stat.

Pentru că nu au primit nicio ofertă, reprezentanţii Ministerului Economiei au fost nevoiţi să mai relaxeze condiţiile impuse iniţial: dacă anterior licitaţia putea fi câştigată de un consorţiu de firme care să aibă cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii trei ani, iar fiecare dintre membrii asociaţiei să fi avut o cifră de afaceri de minimum 10 milioane de euro în aceeaşi perioadă, s-a modificat criteriul care viza obţinerea unei cifre de afaceri de 10 milioane de euro de către fiecare membru al con­sorţiului. Astfel, pot intra în cursă, prin asociere, şi head-hunterii locali.

"Nu acesta a fost motivul pentru care nu s-a depus nicio ofertă, pentru că marii jucători le îndeplineau. Condiţiile impuse pentru participarea la licitaţie sunt expresia unui exces de birocraţie. Nu poţi să atragi primii 3 jucători la nivel mondial cerându-le bani în avans, un dosar prin care să demonstreze că au făcut protecţia muncii sau să le soliciţi documentele traduse în limba română", spune head-hunterul Rudolf Fedorovici din cadrul firmei Advice Human Resources, care a avut discuţii cu un jucător din top 10 la nivel mondial pentru asocierea în acest proiect. Este posibil ca ministerul să fie nevoit să flexibilizeze, încă o dată, condiţiile de participare dacă nu va primi nicio ofertă din partea head-hunterilor până pe 20 ianuarie.

O iniţiativă bună, lăudabilă şi necesară a devenit astfel - din cauza sistemului public de achiziţii şi de rezolvare a contestaţiilor, dar şi din cauza unor decizii luate într-o perioadă prea lungă de timp - un proiect care îşi pierde din credibilitate, deşi a fost privit de la început cu scepticism. Primul manager din privat trebuia instalat în fotoliul de CEO al unei companii de stat până în luna februarie, în aşa fel încât el să participe la discuţiile finale de la aprobarea bugetului pe 2012 al companiei pe care o conduce, însă a devenit imposibil ca termenul să fie respectat.

"Faptul că nu a participat nimeni la licitaţie este un semnal prost, care indică faptul că niciunul dintre marii jucători la nivel mondial nu este interesat de România. A fost o lovitură de imagine puternică pentru proiect", crede Sorin Popa, managing partner al firmei de executive search Accord Group România.

În raportul de activitate pe 2011 al minis­trului economiei Ion Ariton se precizează că în luna iunie 2011 a emis un ordin prin care s-a separat funcţia de director general de cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie. "Primele companii care au intrat în acest proces sunt Hidroelectrica, Electrica Fur­nizare, Romarm şi Oltchim. În luna ianuarie 2012 vor fi selectate companiile care vor de­semna candidaţii pentru posturile de manager la cele patru companii", se arată în raportul minis­trului. Ca obiective pentru 2012, în acelaşi raport se precizează că va avea loc numirea primilor manageri profesionişti la Hidroelec­trica, Romarm, Oltchim, Electrica Furnizare, că vor demara procesele de se­lec­tare de manageri profesionişti la toate com­paniile care se încadrează în prevederile or-donanţei de urgenţă privind guvernarea corporatistă şi că se vor numi noi consilii de administraţie, în funcţie de criteriile de performanţă.

Misiunea managerilor "privaţi" care vor prelua conducerea companiilor de stat va fi extrem de dificilă, pentru că ei vor fi nevoiţi să ia decizii care "vor trimite oameni la închi­soare", după cum spunea o persoană implicată în proiect, pentru a spori eficienţa com­pa­niilor. Printre companiile de stat care vor avea management privat se află mai ales cele care produc deja profit, nu cele cu pierderi, deşi cele mai mari 35 de companii de stat au generat anul trecut pierderi de 500 mil. euro.

Istoria proiectului "CEO privat la stat"

Aprilie 2011

Mai 2011

August 2011

Septembrie 2011

Noiembrie 2011

Decembrie 2011

Ianuarie 2012

Februarie 2012